announcement

Pécsi útfelújítások 2023

Megnézem
Tour de Hongrie
Kezdőlap / Alap Kategória / Tour de Hongrie

Tour de Hongrie

2023. PÉCS

Valószínűleg kevesen tudják, hogy 1892-ben – a Magyar Kerékpáros Szövetség létrehozását két évvel megelőzve – alakult meg a Pécsi Kerékpáros Egylet. Az első országúti versenyt Budapest és Pécs között 1894-ben rendezték, 1896-ban pedig már 500 nézőt befogadó, fedett lelátóval ellátott Velodromot – 333 méteres kőrpályát – avattak a Zsolnay Gyár és Basamalom közötti területen!

A Zsolnay név nem először és nem is utoljára szerepelt ekkor a pécsi kerékpársport történetében, hiszen az 1898-ban alakult Pécsi Bicykle Club első elnöke maga a híres gyáralapító Zsolnay Vilmos volt. Ahogy az lenni szokott, a jól működő mecenatúrának köszönhetően jöttek is az eredmények, első bajnokunk az a Lauber Dezső volt akiről a Városi Sportcsarnokot nevezték el. Az akkor 43.000 lakosú Pécsett több mint 300 igazolt kerékpárversenyző volt!

1927-ben járt először Pécsett a Tour de Hongrie a magyar kerékpáros kőrverseny, akkor rajt-, és célváros is volt a baranyai megyeszékhely.
A két világégés és a gazdasági válság visszavetették a sportág fejlődését, a pályát lebontották. A kerékpározás népszerűsége azonban nem tört meg, a múlt század ötvenes éveitől újra hét egyesületbe tömörülve nyerték az egyéni és csapat bajnoki címeket a pécsi versenyzők.
A baranyai megyeszékhely – elsősorban a pécsi utcák és a Mecsek meredek emelkedőinek köszönhetően – mindig népszerű volt a Tour de Hongrie versenyzői körében és rendszeresen szépszámú szurkoló buzdította az utak mentén a mezőnyt. Összesen 19 alkalommal járt a mezőny rajt-, vagy célvárosként Pécsett és környékén.
1965-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal minden évben volt magyar körverseny – még a háború alatt is megtalálták a módját a kerekesek, hogy hogyan kerülhetik el az aknákat – ám utána hosszú szünet következett! 1993-ban indult útjára ismét a versenysorozat, de valójában akkor kezdte el régi hírnevét és értékét visszanyerni amikor a korábbi élversenyző Eisenkrammer Károly állt a szervező munka élére.
2004 -ben amikor a Tour de Hongrie utoljára járt Pécsett egy ausztrál versenyző Phillip Thuaux bizonyult a leggyorsabbnak és ez már az az időszak volt amikor a nemzetközi mezőny élversenyzői is kezdték felfedezni maguknak Magyarországot és a magyar körversenyt! Közben – nagyrészt a televíziós közvetítések jóvoltából – az országúti kerékpáros versenyek soha nem látott népszerűségre tettek szert az egész világon. Százmilliók nézték és nézik ma is a Tour de France, a Giro Italia vagy a Vuelta közvetítéseit. Sokan – bevallottan – nem is a verseny, hanem a gyönyörű tájak, a szebbnél szebb városok és egyéb látványosságok miatt. Így nem csoda, hogy sok helyen ma már harc van a települések között, hogy egy nagyobb körverseny útvonala érinti-e őket, hiszen a közvetítések marketing értéke szinte felbecsülhetetlen!


Ebbe az elit mezőnybe lépett be 2018-ban a Tour de Hongrie amikor az UCI a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség – értékelve a verseny professzionális szervezését és lebonyolítását – előbb az úgynevezett 2.1-es sorozatok közé, majd 2023- tól a ProSeries vagyis világ második legrangosabb versenyei közé sorolta a magyar körversenyt.


Ez a döntés és a vele járó szintlépés – érthetően – felkeltette a legjobb élcsapatok és ennek köszönhetően a média fokozott érdeklődését.

A 2023. évi Tour de Hongrie -ra előzetesen 22 csapat nevezett köztük több WorldTeam együttes, és a Magyar Válogatott is! Ez garantálja majd, hogy világszerte ismert élversenyzők hajtják majd a pedált május 10. – 14. között a magyar körversenyen így Pécsett is.
Az M4 sportcsatorna élő egyenes adásban közvetíti majd a verseny minden pillanatát. Helikopterek, motoros operatőrök és a létező legmodernebb technika segíti majd televíziósokat. Esténként pedig az Eurosport csatorna napi összefoglalókban számol majd be a versenyen történtekről! Ez utóbbi már több mint kétszázmillió potenciális nézőt feltételez, tehát ennyien láthatják majd szerte Európában és a Távol Keleten amikor a mezőny – terveink szerint kétszer is – átmegy Pécs történelmi belvárosán, majd a Mecseken a Pécsi Állatkert előtti célban kerül sor az ünnepélyes eredmény hirdetésre is!

video forrása: www.tourdehongrie.hu

Útvonal-bemutató Gála 2023.