Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / A PTE-n segítik a gyermekek helyes fogápolását

A PTE-n segítik a gyermekek helyes fogápolását

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásait és elvárásait messze alulmúlva, elkeserítően rossz a magyar kisgyermekek fogainak állapota. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján ennek javítása érdekében rendszeresen szerveznek ingyenes tanácsadásokat, szűréseket. Ezen a héten kétszer, csütörtök délután és szombat délelőtt is lehetősége lesz a felelős szülőknek, hogy elvigyék gyermekeiket egy-egy ilyen foglalkozásra.

A hazai orvosegyetemek fogászati karainak, illetve a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaságnak is feladata, hogy a Magyarországon dolgozó, gyermekekkel foglalkozó fogorvosok munkáját segítse, állásfoglalásokat készítsen és biztosítsa az együttműködést más szakmai szervezetekkel is. Emellett fontos általános cél a szülők tájékoztatása, a gyermekeket körülvevő felnőtt lakosság egészségnevelése, a fogászati prevenció segítése.

Dr. Szántó Ildikó, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika tanszékvezetője a téma kapcsán hangsúlyozta: „Sajnos a magyar iskolafogászati rendszer csak 3 éves kortól teszi kötelezővé a gyermekek rendszeres szűrését. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a szülők a gyermek 1 éves koráig legalább egy alkalommal, majd ezután félévente rendszeresen látogassák meg a fogorvost gyermekükkel fogászati és fogszabályozási tanácsadás céljából. Az első fogorvosi vizitek jelentős segítséget nyújtanak egy egészséges kisgyermeknek is,  és még inkább,  ha már kezdődő fog és szájbetegségek, beszédhibák, rossz szokások, táplálási hibák, fogszuvasodás, vagy más egyéb korai elváltozások tapasztalhatók.” – hívta fel a figyelmet a tanszékvezető.

A 100%-os fogszuvasodásmentes gyermekpopuláció lenne a cél, ami korrelál a WHO meghirdetett céljaival is. „Magyarországon sajnos még mindig nagy számban találunk olyan kisgyermeket, aki fogszuvasodás miatt szenved, pedig kellő felnőtt felügyelettel ez a betegség megelőzhető. Ilyen kicsi gyermekek esetén a gyógyítás jelentősen nehezített: nem együttműködő a beteg, a fájdalom, a szövődmények, az altatásos ellátás, valamint a szülők számára táppénzes napok miatt az ellátás jóval bonyolultabb és költségesebb.” – tájékoztatott dr. Szántó Ildikó.

A gyermekek számára helyes fogápolás gyakorlati alkalmazása, a szülők számára hasznos tájékoztatás és ingyenes szűrővizsgálat is elérhető lesz a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján november 11-én, csütörtökön 16 órától és november 13-án, szombaton 10 órától, előzetes regisztrációt követően. Regisztrálni az e-mail címen lehet.

Hasznos tanácsok

A szakemberek megfogalmazták a 0-3 éves korú gyermekek fogszuvasodást megelőző útmutatóját. Ebben az életkorban a reflexes nyelés még jelen van, ami megnehezíti az öblítést. A kisgyermek automatikusan lenyeli, ami a szájába kerül. Kb. 3 éves életkorban várható el legkorábban, hogy a tudatos, irányított „köpés” sikerül. A szájöblögetést tanítani, tanulni kell, és kellő fejlettség szükséges ahhoz, hogy megtaníthassuk.

Az is tény, hogy a rendszeres fogápolást el kell kezdeni, amint az első tejfogak előtörnek. Ha van a gyermek szájában fog, az el is romolhat. Súlyos tévhit, hogy a tejfogat nem kell kezelni, úgyis kiesik. A tejfog szuvasodásából eredően súlyos állapot alakulhat ki, ami megelőzhető lenne a rendszeres fogápolással és a helyes táplálással.

További adat, hogy a gyermekeknek kb. 8 éves korig nem eléggé fejlett a kézügyessége az önálló fogmosáshoz. Ennek megfelelően az első években a szülő feladata a gondos szájápolás, később a szülő besegíthet, illetve ellenőrizheti a fogmosást, de mindenképpen irányító szerepet kell vállalnia.

Az elmúlt években változtak a nemzetközi ajánlások a fogkrém használatára vonatkozóan: jelenleg egyes kutatások az 1000 ppm fluorid tartalmú fogkrém használatát javasolják minimális mennyiségben. Ha ennek egy részét rendszeresen lenyeli a kisgyermek, az sem okoz fluorid túladagolást. Ettől kissé eltérően a magyar gyakorlatban 0-3 éves korú gyermekeknek 150-270 ppm, a 3-6 éveseknek 500 ppm fluorid tartalmú fogkrémet javasolnak rendszeresen, borsószemnyi mennyiségben. A szakemberek tapasztalatai szerint ez a szükséges és elegendő mennyiség.

A savas ételek által porózussá vált zománc csak erőteljes behatásra tud „elkopni”. Ehhez hosszú idejű, rendszeres, erőteljes fogkefés sikálás szükséges. Bölcsődés korú gyermekeknél a saját kezűleg végzett fogmosás semmiképpen nem nevezhető hatékonynak. Sem a szennyeződéseket, sem a porózus zománcot nem tudja a gyermek eltávolítani. A savas ételek fogyasztása utáni várakozási idő természetesen javasolt, de ezt a fogápolási folyamatot inkább az esti, otthoni fogmosáskor vegyük figyelembe.

Mindezek ismeretében a 0-3 éves gyermekek fogápolásához javasolják, hogy:

1.           1 éves kortól félévente látogassák meg a gyermekfogorvost.

2.           Tanulják és gyakorolják e gyerekek a helyes öblítést és „köpést”.

3.           Ebéd után vízzel vagy enyhe, higított fluoridos szájöblítővel öblítsék a gyermekek a szájukat.

4.           Gyakoroltassák foglalkozásként a fogkefe használatát (pl. száraz fogmosás).

5.           A fogkefével való tisztítást végezze  otthon a szülő (az egyéni instrukcióknak megfelelően)

6.           A szülő otthon, étkezés után 20-30 perccel, naponta kétszer, saját kezűleg tisztítsa a gyermek fogait, és használjon erre a célra  150-270 ppm fluorid tartalmú, kis mennyiségű fogkrémet.

fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs