A hétvégén, 2025. április 26–27-én került megrendezésre a rangos Szamos Tányérdesszert Verseny döntője, melynek idén a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa adott otthont. A megmérettetésen Böröcz Csabáné és Böröcz Csaba képviselték a pécsi Mischler Cukrászdát, és ismételten kiváló eredményt értek el: alkotásukat ezüst minősítéssel jutalmazta a szakmai zsűri.
A verseny tematikája ez alkalommal „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan: Nagy Kunság.” volt, amely a magyar tájegységek hagyományait, kultúráját és ízvilágát állította a kreatív cukrászművészet középpontjába. A szigorú szakmai elvárásoknak megfelelően a nevezett tányérdesszert legfeljebb öt elemből, és azon belül egy főelemből állhatott, melynek tartalmaznia kellett a kötelezően előírt alapanyagokat is. A versenyműveket elismert szakmai zsűri értékelte, figyelembe véve a technológiai kivitelezést, az ízek harmóniáját, a tálalás esztétikumát, valamint az innováció és hagyomány ötvözését. A zsűri külön méltatta a koncepció összetettségét, a kulturális és regionális utalásokat, valamint a megvalósítás magas színvonalát.
A Mischler Cukrászda párosa egy különleges desszertkompozícióval nevezett, amely a „Kunsági kamillás szerenád” fantázianevet viselte. A desszert megalkotásának alapját a Kunságra jellemző, hagyományos alapanyagok és a cukrászatban már nemzetközivé vált technológiák összekapcsolása képezte. Inspirációként Bartók Béla munkássága szolgált, aki a népzene kutatásán keresztül a paraszti zenekultúra mélyebb rétegeit tárta fel és hasonlította össze más népek hagyományaival. A Böröcz-házaspár hasonló megközelítéssel vizsgálta a Kunság hagyományos ételeit és azok alapanyagait – olyan összetevőket keresve, melyek évszázadok óta jelen vannak a helyi gasztronómiában, gyógyászatban vagy kereskedelemben, amelyek hatása máig érezhető nemcsak az alföldi tájakon, hanem az egész országban. kutatómunka során olyan karakteres hozzávalók kerültek a desszert középpontjába, mint a köleskása, a kamilla és a ribizli. Ezeket egészítették ki baranyai különlegességekkel: Tojzán Méhészet hárs méze, a Gáti Papa Pálinkafőzőjének érlelt almapálinkája, valamint Keserű Zoltán termelői tojása is helyet kapott a tányéron.
A „Kunsági kamillás szerenád” nemcsak ízeiben és formájában, hanem filozófiájában is a hidak építését és az összetartozást jeleníti meg: a múlt és jelen, a hagyomány és innováció, a vidék és város, a zene és gasztronómia közötti kapcsolatot. A Böröcz-házaspár szakmai hitvallása szerint:
„Cukrászdánk tevékenységének mindig is fontos része volt, hogy építkezzünk a magyar gasztronómiai hagyományokra, figyelembe vegyük népünk múltját, alapozzunk a helyi alapanyagokra, azokat modern technológiával vagy klasszikus alapokon dolgozzuk fel – mindig úgy, hogy a legfinomabb, legőszintébb desszert szülessen, legyen szó akár egy egyszerű házi süteményről, egy magyar klasszikusról vagy egy bonyolult francia desszertről.” Mischler Cukrászda
Gratulálunk!
Forrás: Mischler Cukrászda