Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / A tervezettnél előbb nyílhat meg a szigeti út a forgalom előtt

A tervezettnél előbb nyílhat meg a szigeti út a forgalom előtt

A TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosító számú – Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” tárgyú projekt kapcsán az elmúlt hónapokban intenzív felújítási munkálatok zajlottak Pécsett a Szigeti úton. A beruházás egy ideig ugyan megnehezítette a Pécsett közlekedők helyzetét, viszont a projekt a közlekedési infrastruktúra-fejlesztés szempontjából biztonságos közlekedési környezetet biztosít a jövőben mindenki számára. A beruházás segítségével nemcsak egy új kerékpárúttal gazdagodhat városunk, amely infrastrukturális lehetőséget biztosít a közösségi közlekedés minél szélesebb körű használatára, hanem a projekt keretén belül számos fejlesztés mellett a teljes útszakasz is megújulhatott, valamint egy jelzőlámpás csomópont is létesült a Honvéd utca és Szigeti út – eddig balesetveszélyes – kereszteződésében.

További jó hír, hogy a tervezett ütemezést előnyösen befolyásolta a városvezetés törekvése és a szakemberek szorgalma. Ennek köszönhetően a Szigeti út érintett szakasza az eredeti szeptember 20-i tervezett átadáshoz képest hamarabb, határidő előtt, iskolakezdésre átadható lesz. Az út felújítása során komoly hangsúlyt fektettek a minőségi munkavégzésre és a közlekedők biztonságára. Azonban még néhány nap türelemre lesz szükség, mert az aszfaltozási munkák elvégzése 3 napra további útlezárások mellett tud csak megvalósulni. Ezen időszak alatt a forgalom nem haladhat át az érintett szakaszokon annak érdekében, hogy a szakemberek zavartalanul dolgozhassanak és a felújítás a lehető legmagasabb színvonalon valósulhasson meg. Ez azt jelenti, hogy a teljes útszakaszhoz tartozó csatlakozó utakat is időszakosan le kell majd zárni ezeken a napokon.

A Szigeti út teljes helyreállítása, az aszfaltozási munkák 2023. augusztus 16-án reggel 8 órától kezdődnek és tervezetten három teljes napot vesznek majd igénybe. A kivitelezést végző Vállalkozó, a Strabag Általános Építő Kft. az alábbiak szerint tervezi az aszfaltozási munkálatokat:

2023. augusztus 16-án, szerdán reggel 8 órai kezdéssel az északi szakaszra – a már elkészült kötőrétegre – terelik át a forgalmat és megkezdik az aszfaltozást a déli oldalon a Tüzér utcától a Megyeri térig 24 órás lezárás mellett, amely részletesen a következő területeket érinti:

  • Az aszfaltozás a Szigeti út déli oldalán zajlik, így a Kürt utca és a Megyeri tér közötti szakaszt a déli oldalon lezárják.
  • Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy az aszfaltozás miatt ezen a napon 14 és 18 óra között a Megyeri téri ki- és behajtás nem lesz biztosított.
  • A helyreállítási munkálatok idején a munkaterület elkorlátozása az útpályának csak egyik oldalát érinti majd, ezért a Szigeti út északi oldalán a busz, a taxi és a célforgalom váltakozó irányban haladhat jelzőlámpás irányítás mellett. A jelzőberendezéseket az Erkel Ferenc utca és Szigeti út csatlakozásnál, valamint a Rókus utca – Szigeti út csomópontnál helyezik ki, utóbbi ütemezve átkerül a Nagy Jenő utca, Hungária utca csomóponthoz.
  • A többi jármű az eddigiekben érvényben lévő forgalmi rend szerinti elkerülőutakat használhatja.
  • Megtörténik a Tüzér utca aszfaltozása is a Szigeti úti csomóponttól déli irányba a Lidl útcsatlakozásáig, így az utca ezen szakaszára valamennyi jármű számára tilos a behajtás.
  • Mivel a nyugati városrész irányába közlekedő buszok ismét a kerülőút nélkül fognak ezen a napon közlekedni a Szigeti úton, ezért a Kürt utca előtti ideiglenes buszmegálló ismét üzemelni fog. Továbbá a 2-es és 102-es jelzésű autóbuszok is mindkét irányba 24 órán keresztül a Szigeti úton fognak közlekedni. A pontos részletekről a Tüke Busz Zrt. oldalán lehet tájékozódni.
  • A Tüzér utca és a Szigeti út között továbbra is csak közvetetten lehet – a Lázár Vilmos utca és Erkel Ferenc utcán keresztül – közlekedni. 
  • Keleti irányból érkezve a korlátozásokkal érintett szakasz kikerülhető a Madách Imre utca felé.
  • A Honvéd utca déli része teljes szélességében le lesz zárva, a munkaterületen még a mentők sem haladhatnak át, így a Váci Mihály utca csatlakozásától délre zsákutcaként üzemel. 
  • A Huszár utca déli irányból zsákutcaként fog üzemelni.
  • A benzinkút személygépjárművek számára megközelíthető lesz a Szigeti úton keleti irányból. A kihajtás kizárólag a Váci Mihály utcából lesz engedélyezett. A taxiállomás az építés ideje alatt üzemelni fog.
  • A korlátozásokkal érintett szakaszon 30 km/ óra sebességkorlátozás lesz érvényben.

2023. augusztus 17-én, csütörtökön reggel 8 órai kezdéssel a déli oldali aszfaltra terelik a forgalmat és megkezdik az északi rész aszfaltozását a fejlesztési terület teljes hosszában 24 órás lezárás mellett, amely részletesen a következő területeket érinti:

  • Az aszfaltozás a Szigeti út északi oldalán zajlik, így a Kürt utca és a Megyeri tér közötti szakaszt az északi oldalon lezárják.
  • A helyreállítási munkálatok idején a munkaterület elkorlátozása az útpályának csak egyik oldalát érinti majd, ezért a Szigeti út déli oldalán a busz, a taxi és a célforgalom váltakozó irányban haladhat jelzőlámpás irányítás mellett.
  • A többi jármű az eddigiekben érvényben lévő forgalmi rend szerinti elkerülőutakat használhatja.
  • Az érintett autóbuszok a jelenlegi forgalmi rend szerint fognak közlekedni.
  • A benzinkút személygépjárművek számára megközelíthető lesz a Szigeti úton keleti irányból. A kihajtás kizárólag a Váci Mihály utcából lesz engedélyezett. A taxiállomás az építés ideje alatt üzemelni fog.

Az említett két napot követően augusztus 18-án, a kerékpársáv kialakításának véglegesítése céljából és a piros aszfaltozások miatt is további, lokális forgalomkorlátozások várhatók kézi irányítás mellett. Ez a folyamat érinteni fogja többek között a Tüzér utcát, az Erkel Ferenc utcát, a Honvéd utcát, a Huszár utcát, a Rókus utcát, valamint a leendő buszmegállókat. A korlátozásokat megfelelő táblák jelzik majd, de arra kérik a lakosságot, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Az aszfaltozásokat követően, 2023. augusztus 18-án, péntek délutántól visszaáll a forgalomkorlátozás a korábbi rövid – Mol benzinkút és a Lázár Vilmos utca közötti – szakaszra, és az útfejlesztés teljes hosszán megkezdődik az útburkolati jelek felfestése, az akna fedlapok szintbeemelése, a járdák aszfaltozása is.

Felhívjuk a gyalogosok figyelmét, hogy a gyalogosforgalom a Szigeti út déli oldalán nem lesz zavartalan előreláthatóan szeptember végéig, illetve a Fogászati Klinika előtti területen megközelítőleg szeptember 8-ig.

A Vállalkozó ütemterve szerint és a városvezetés kérésére az utat érintő korlátozások a Szigeti út környezetében augusztus végére teljesen befejeződnek és a szeptemberi iskolakezdésre a gépjárműforgalom ismét használhatja a felújított útszakasz összes forgalmi sávját. Ezáltal javulni fog a közlekedési helyzet és a felújított út biztonságosan használható lesz minden jármű számára.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni minden pécsi eddigi türelmét és együttműködését, amellyel a beruházás megvalósulását és ezáltal Pécs fejlődését segítette.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata