Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Állami Víziközmű Fejlesztés: Pécsett a Nagy Imre Úton folytatódik munkavégzés

Állami Víziközmű Fejlesztés: Pécsett a Nagy Imre Úton folytatódik munkavégzés

Folytatódnak az állami víziközmű-fejlesztést érintő munkálatok a Nagy Imre úton. Mint ismert, az utóbbi évek egyik legnagyobb állami víziközmű-fejlesztése zajlik városunkban. A KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 azonosítószámú, Víziközmű-hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett elnevezésű projekt mellett folyamatban van egy 8,17 milliárd forintból megvalósuló, KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 azonosítószámú, Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése Pécsett elnevezésű víziközmű-fejlesztési projekt májustól az Északmegyer dűlőben, majd júliustól a Megyeri út – Nagy Imre út nyomvonalon a Magyar Állam beruházásában.

A KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 projekt keretein belül megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Továbbá megtörténik 3 db régi pécsi szennyvízfőgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója, amely lehetővé teszi az agglomerációs településeken újonnan kiépített csatornahálózaton befogadott szennyvíz megfelelő elvezetését a pécsi szennyvíztisztító telepig.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az állami kivitelezést végző vállalkozóval a munkálatokat folyamatosan egyeztetve, mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a fejlesztéssel érintett területen lakók és a területet használók mindennapjait, törekszik arra, hogy az elkészült, helyreállított területek szakaszosan minél hamarabb visszakerülhessenek a használatba.

A Pécset érintő munkák

A fejlesztés során a Megyeri út és Nagy Imre út alatt húzódó, 1930 és 1975 között több ütemben épült, nagyátmérőjű főgyűjtőt bővítik, hogy megbízhatóan szállítsa a többlet szennyvizet: több mint 1,5 km hosszan egy méter átmérőjű, korszerű betoncsövek kerülnek a földbe. Ezzel együtt az Északmegyer dűlő alatti, 1950-es években épült 2 fő szállítóvezetéket is fejlesztik; 850 és 1185 méter hosszan váltja új, nagyobb átmérőjű hálózat a régi vezetékeket.

MEGYERI ÚT – NAGY IMRE ÚT SZAKASZ

A Nagy Imre út Keszüi út és az Anikó utca közötti szakaszán (I. ütem) 2023. augusztus 7-én kezdődött a munkavégzés. A Keszüi körforgalomtól az Anikó utcáig megtörtént a vezeték fektetése. Az északi oldalon, a körforgalom mellett a nyomvonal zöldterületre való kivezetése következik, illetve déli irányba, azaz a Maléter Pál út felé folytatódik a munka. A Nagy Imre útnak az említett szakasza továbbra sem lesz átjárható. A jelenlegi forgalmi-rend fenntartásán túl az alábbi változások lépnek életbe:

Nagy Imre út II. ütem – Anikó utcai csomópont lezárása

2023. október 9-én, hétfőtől október 17-ig az Anikó utcai csomópontban történik a munkavégzés, ezért az Anikó utca a Sarolta utcától nyugatra zsákutca lesz. A Melinda utca déli ága a Maléter Pál út felől továbbra is elérhető marad.

A Nagy Imre úton az Anikó utcai csomópont lezárása (2023. október 9-17.):

Nagy Imre út III. ütem – TESCO kereszteződés lezárása

2023. október 18-án, szerdától október 29-ig a Nagy Imre úti TESCO áruház előtti csomópontot teljes szélességében lezárják. Az áruház csak a Maléter Pál út szervizútján keresztül lesz megközelíthető, illetve ugyanezen az útvonalon lehet elhagyni az áruház parkolóját.

A Melinda utca déli szakasza a Sarolta utca – Anikó utca útvonalon lesz megközelíthető. Tehát a Nagy Imre út az Anikó utcából a Melinda utcába és fordítva, átjárható lesz.

Az ütem során a Maléter Pál út – Nagy Imre út csomópontban egyik irányból sem lehetséges a Nagy Imre út északi szakaszára a behajtás.

A Nagy Imre úton a TESCO áruház csomópont lezárása (2023. október 18-29.):

Nagy Imre út IV. ütem – TESCO előtti szakasz, félpályás lezárás

2023. október 30-án, hétfőtől november 30-áig a Nagy Imre úton, a TESCO áruház előtti szakaszon félpályás lezárás mellett folytatódik a vízi-közmű fektetése. Ebben az ütemben a Nagy Imre út a Keszüi úti körforgalomtól egy irányba, dél felé átjárható le, a teljes útzár megszűnik.

Az ütem során a Maléter Pál út Nagy Imre út csomópontban továbbra sem lehetséges egyik irányból sem a Nagy Imre út északi szakaszára a behajtás.

A Nagy Imre út TESCO áruház előtti szakasz félpályás lezárása (2023. október 30 – november 30.):

Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban az erre a célra létrehozott városi weboldalon találnak részletes tájékoztatást: https://pecsiutfelujitasok.hu/

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik az állami beruházás megvalósulását.

Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

A teljes állami közmű-infrastruktúra fejlesztés projekt megvalósítása tervezetten 2024 őszéig tart.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata