Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem

ARTPécs

Országosan is egyedülálló kezdeményezés a pécsi vagy baranyai képző- és iparművészeket bemutató művészeti portál létrehozása.

A kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse, bemutassa a Pécsett, vagy Baranyában élő és alkotó közel 150 képzőművészt, melyen keresztül láthatóvá válik a pécsi művészélet tagjainak sokszínűsége, egyedülálló számossága, továbbá, hogy támogassa a helyi művészeti közösséget, közös platformra helyezze. Egyben hivatkozási oldalt jelentsen azon művészeknek is, akiknek nincs önálló megjelenési lehetőségük. Ilyen jellegű bemutatkozásra még nem volt példa városunkban, de országosan sem.

A pécsi és baranyai művészek „seregszemléje” szinte már hagyomány, hiszen a Pécsi Galéria 1978 óta rendszeresen szervezett közös kiállításokat, amelyekről számos katalógust, könyvet jelentettek meg. A jelenlegi art.pecs.hu oldalhoz a 2020-ban, az M21 Galériában megrendezett Állapotfelmérés| 2019 kiállítás dokumentumai adták az alapot. Az említett tárlat kurátoraként, és a jelenlegi weboldal létrehozásában is nagy segítséget jelentett Pinczehelyi Sándor aktív részvétele. A weboldalt a Pécsi Önkormányzat Városmarketing osztályának, valamint a Kulturális osztályának munkája fémjelzi.

2023. június 7-én került megrendezésre a „Találkozó pécsi képző-, és iparművészekkel” című művészeti fórum, melynek keretében mutatta be Péterffy Attila Pécs város polgármestere, valamint Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester a pécsi művészeknek Pécs város új művészeti portálját az ArtPécs oldalt.

A https://art.pecs.hu címen elérhető weboldalon a művészek önálló profillal jelennek meg, mely bemutatja szakmai életútjukat, díjaikat, eddigi kiállításaikat, illetve az általuk választott 10 jelentősebb alkotásukat. Az oldal nyitóképén minden egyes megjelenéskor más és más alkotást láthatunk, randomszerűen rendezve, illetve más módon, nevekre és műfajokra is rákeresve lehet böngészni az oldalon. Találkozhatunk festők, szobrászok, grafikusok, és más műfajok képviselőinek alkotásaival. Többek között Keserü Ilona, Pinczehelyi Sándor, Valkó László, Somody Péter, Mátis Rita, Hegyi Csaba, Ernszt András, Sas Miklós, ifj. Ficzek Ferenc, és jónéhány új generációs művész, mint például Szentgróti Dávid, vagy Biacsics Renáta műveivel.

Az oldalon való megjelenés a Művészeti Tanács által megszabott szakmai kritériumok alapján azon művészek számára lehetséges, akik Pécsett, vagy Baranyában alkotnak, valamelyik művészeti felsőoktatási intézményben szereztek diplomát, országos művészeti szövetség, vagy egyesület tagjai, illetve megfelelő számú önálló és csoportos tárlaton mutatták már be műveiket.

Jelenleg közel 100 pécsi kortárs képzőművész van jelen az oldalon és összesen 1000 pécsi képzőművészeti alkotást láthat az érdeklődő. A Művészeti Tanács tagjaival is megismerkedhetünk a portálon, valamint Pécs város galériáit és kiállítótereit is összegyűjti.

A projekt további célja, hogy a jövőben a képzőművészeten kívül, újabb művészeti területekkel bővülve a pécsi művészeti élet más szereplői is bemutatkozhassanak a felületen, láthatóvá téve Pécs város sokszínű és szerteágazó művészeti közösségét.

Az ARTPécs a közeljövőben. a 2023. június 22-24-én a pécsi LOKART kortárs vizuális művészeti fesztiválon szervez szakmai kerekasztal beszélgetéseket képzőművészeti együttműködésekről, műgyűjtésről a művész és az üzleti szféra képviselőivel.

ARTPécs bemutatkozik a LOKART fesztiválon

június 22. csütörtök helyszín: Művészetek és Irodalom Háza HILD Udvar

16:00 ArtPécs bemutatkozik – Pécsi művészeti közösség Pinczehelyi Sándor – beszélgetőtárs: Százados László

17:00 Képzőművészeti együttműködések és gyűjtemények Pécsen és Magyarországon (Art is Business szervezésében)

Debreczeni Mónika (Vylyan birtokigazgató), Hindiné Ódor Mónika (Starfol Plusz Kft. tulajdonos), Kacsuk Péter (gyűjtő), Bohus Eszter (Bohus-Lugossy Alapítvány elnöke) – moderátor: Jankó Judit újságíró

június 23. Helyszín: m21 Galéria

16:00 „Művészet és az üzlet kapcsolata, viszonya, helyzete”- előadó Gajzágó György Kortárs Műgyűjtő Akadémia

június 24. Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza HILD Udvar

Art&NFT – NFT a művészetben (Tímár Krisztián, Hilbert Ottó moderátor: Jankó Judit)

Forrás: https://art.pecs.hu

A weboldallal vagy a programmal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket kérjük a címre küldjék.