Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Átadták a digitális Körber-termet a Természettudományi Karon

Átadták a digitális Körber-termet a Természettudományi Karon

A korszerű, digitális oktatáshoz szükséges eszközparkkal felszerelt tanterem nyílt meg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán. A felújítást a Körber Hungária támogatta: a kar és a gépgyár év elején hivatalos formába öntött együttműködésének ez a leglátványosabb, de messze nem az egyedüli eredménye.

Az év elején létrehozott PTE–Körber Campus Kompetencia Központ egyik első eredményeként fűzte szorosabbra a kapcsolatait az egyetem Természettudományi Kara és a város nagy múltú gépgyára. A kooperáció széles spektrumot lefedve kiterjed az oktatás, a kutatás és az innováció területére egyaránt. A célja egyrészről a hallgatók számára elérhető szakmai lehetőségek bővítése és az oktatási minőségének javítása, másrészről a tudományos és gazdasági pozíciók erősítése.

Ennek az együttműködésnek a folyományaként az új szemeszter indulása előtt a TTK birtokba vehetett egy minden igényt kielégítően felújított, a legmodernebb technológiai eszközökkel ellátott tantermet. Ez már a harmadik Körber terem a PTE-n, az első kettő a Közgazdaságtudományi és a Műszaki és Informatikai karokon készült el korábban.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett a Körber szakemberei szerepet vállalnak az oktatásbanis. A gyár informatikai szakembereinek részvételével több olyan kurzus indul szeptembertől, amelyeken nagyvállalati IT megoldásokról és az SAP vállalatirányítási rendszerről tanulhatnak a hallgatók. Lesznek tematikus szakmai előadásokkal egybekötött üzemlátogatások és a cég munkatársai diplomamunkák bírálatában és tudományos diákköri dolgozatok témavezetésében is részt vesznek az együttműködés keretében. Mindezek mellett a Körber informatikai szakmai gyakorlati programot is indít, amelynek révén hatékonyabban valósulhat meg a gyakorlati tudás integrálása az informatika területéhez tartozó szakok (gazdaságinformatikus BSc és MSc, programtervező informatikus BSc) oktatásába.

„Ezek a lehetőségek részben már elérhetőek a TTK hallgatói számára, részben pedig az aktuális szemeszterben indulnak első alkalommal. A hétköznapi munkánkon, valós tapasztalatainkon alapuló kurzusaink népszerűek a diákok körében, akárcsak a gyakornoki programok. A közgazdasági és a műszaki-informatikai karokkal hasonló együttműködés valósul meg és nagyon jó tapasztalataink vannak” – beszélt a várakozásairól Katona Gábor, a Körber Hungária ügyvezetője.

Az együttműködés harmadik kulcsterülete az innováció. „Szeretnénk kiszélesíteni a kar kutatási-fejlesztési tevékenységét a Körberrel közösen indított, új projektekkel. Ennek révén integrálni tudjuk a szakmai és piaci ismeretanyagukat a tudományos közegbe, és olyan eredményeket elérni, amelyekből mind mi, mind a gyár profitálhat. Ezek adott esetben konkrét versenyelőnyt hozhatnak a felek számára” – vázolta a terveket Dr. Trócsányi András, a Természettudományi Kar dékánja.