Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Átadták az orvosi kar új elméleti tömbjét

Átadták az orvosi kar új elméleti tömbjét

Forrás: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/atadtak-az-orvosi-kar-uj-elmeleti-tombjet/

Az új orvoskari elméleti tömb több mint 13 milliárd forintos beruházásának munkálatait a járványhelyzet csak minimálisan hátráltatta, az idén nyáron elkészült épületet szeptember 5-én délelőtt adták át hivatalosan.

Négy éve, 2017. november 10-én, a Modern Városok Program keretében írták alá a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán azt a szerződést, melynek eredményeként megindulhatott a közelmúlt legnagyobb egyetemi fejlesztése: az új orvoskari elméleti tömb megépítése. A több mint 13 milliárd forintos beruházás során az orvosi kar elméleti tömbje egy hatalmas, közel 12 ezer négyzetméteres, ötszintes szárnnyal bővült, ahova négy intézet költözhetett be a jelenlegi elméleti tömbből. Az új intézményrészben 4 nagyelőadó és 34 szemináriumi terem, valamint egy étterem is található. A földszinten és az első emeleten kaptak helyet az oktatási terek, míg a felsőbb szinteken a kutatólaborokat alakították ki.

A pécsiek – nem csak az egyetemisták és az oktatók – egy új 10 ezer négyzetméteres parkot is kaptak, amelyben új növények, új padok és okospadok mellett még egy kis tó is található. További jó hír, hogy több mint 200 új parkolóhelyet és 160 új biciklitárolót hoztak létre az új szárny és a park közelében.

Az orvosi kar új tömbjének hivatalos vasárnapi átadóján Miseta Attila rektor a 2015-ben indult projekt előkészítésének és előtörténetének ismertetése után kiemelte, hogy „egy álom vált valóra” a funkcionális szempontból minden 21. századi elvárásnak megfelelő szárny megépülésével, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a munkában. Mint mondta, az új tömb lehetővé teszi, hogy tovább fejlesszék az orvosi kar nemzetközi szintű oktatását.

Az átadóünnepélyen részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki felidézte, a Modern Városok Program keretében több mint 30 milliárd forinttal támogatták a Pécsi Tudományegyetemet: a cél többek között az intézmény versenyképességének erősítése, a szolgáltatásfejlesztés, valamint a külföldi hallgatói létszám növelése volt.

– A jövő az egyetem nélkül elképzelhetetlen, az egyetem az egyik olyan fix pont, amire támaszkodva előre mozdulhat a régió. Az orvoskar új, modern eszközökkel felszerelt elméleti tömbje egy komoly fejlődési pálya kiindulópontja lehet, hiszen radikálisan bővíti az innovációs és fejlesztési lehetőségeket – mondta, majd hozzátette, hogy a beruházásnak köszönhetően 40 százalékkal bővültek a kar oktatásra és kutatásra szánt terei.

– Abban bízunk, hogy az átalakítás, ami lehetővé tette, hogy az alapítványi fenntartó hosszú távra tervezve, közvetlen állami befolyás nélkül, de az állammal partnerségben fejlessze a felsőoktatást, az itt Pécsett is meg fogja hozni a gyümölcsét – utalt itt a PTE modellváltására. Végezetül kiemelte, hogy a kormány továbbra is partnerként tekint a pécsi egyetemre, mert „Pécsnek csak akkor lehet fényes jövője, ha az egyetemnek is fényes jövője lesz”.

Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő is jelen volt az átadón, aki arról beszélt, hogy az új szárny átadásával nem áll meg a fejlődés az egyetemen, megemlítve, hogy „jelentős kormánytámogatással”, „magas beruházási és foglalkoztatási potenciállal rendelkező” tudományos és innovációs tudáspark jön létre a PTE-n, ami a régió gazdaságfejlesztésnek „legfontosabb ütőerévé válhat”. A modellváltással kapcsolatban azt mondta, hogy „ez az új korszak hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a régió és a város a fejlődésének új korszakát élhessük.”

– Hat évvel ezelőtt, 2015-ben a kormány, a város és az egyetem között nem kizárólag egy szövetség, hanem egy valódi cselekvési terv jött létre, amelynek köszönhetően egyetemünk a jövő kapujává lett – mondta Decsi István, a PTE kancellárja, majd hosszasan tovább méltatta a kormány szerepét a projektben, valamint az egyetem gazdasági és egészségügyi szerepét a régióban.

Nincs épületátadó szalagátvágás nélkül. Az aktuális szalagot értelemszerűen Gulyás Gergely, Miseta Attila, Decsi István és Hoppál Péter, továbbá Rákossy Balázs és Bódis József (a PTE volt rektora) államtitkárok vágták át.

Ezt követően Nyitrai Miklós, az ÁOK dékánja mondott rövid köszönőbeszédet, amelyben „Magyarország legszebb oktatási palotájának” nevezte az új elméleti tömböt.

– Pécs egyetemváros, ebben a szókapcsolatban a két szó sorrendje nem véletlen. Minden, ami az egyetemen történik ugyanis, az nagyon jelentős, hosszú távú hatást vált ki a városra. Ugyan még nem ismerjük az épület stratégiai jelentőségét, de én bízom benne, hogy az új szárnynak nagy szerepe lesz abban, hogy az a professzori kar, ami az elmúlt évtizedekben sikerre vitte az egyetemet, egy olyan újabb fiatal professzori karnak tudja majd itt átadni a helyét, akik folytatni tudják azt az egyre inkább emelkedő szakmai pályaívet, amire a PTE az elmúlt években ráállt – mondta az eseményt követően lapunknak Ruzsa Csaba alpolgármester.