Az alternatív közlekedést népszerűsítik Pécsett a következő egy hétben
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Az alternatív közlekedést népszerűsítik Pécsett a következő egy hétben

Az alternatív közlekedést népszerűsítik Pécsett a következő egy hétben

Forrás: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/az-alternativ-kozlekedest-nepszerusitik-pecsett-a-kovetkezo-egy-hetben/

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány Pécs önkormányzatával együttműködésben, az Európai Mobilitási Hét keretében mobilitási hetet szervez. A programok szeptember 16-án, csütörtökön indulnak, és a kerékpáros-közlekedés népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt.

Lettnerné Berta Gabriella, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány titkára, és Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere közös sajtótájékoztatón vezetett fel ma délután a csütörtökön startoló mobilitási hetet.

– Idén 237 magyarországi település csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, köztük Pécs is – mondta el Lettnerné Berta Gabriella. – Alapítványunk már több mint tíz éve szervezi idehaza ezt a rendezvényt, és az autómentes napot is. Pécsett kelet–nyugat irányban haladó kerékpáros útvonalon helyezünk majd ki pontokat, szeretnénk, hogy minél több biciklis haladjon ezen az egy hét során. Ajándékokat is kisorsolunk majd köztük.

E mellett egy héten át hívják arra a pécsi bringás közösséget, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsenek abban, hogyan lehetne még gördülékenyebbé tenni a kerékpáros-közlekedést a városban.

– Nyitásként kedden reggel 7.00 és 9.30 között a Széchenyi térre várunk minden biciklizőt egy kerékpáros-reggelire, ahol lehetőség lesz gravíroztatni is a „járművüket” – mondta el az alapítvány titkára. – Pécs 146 ezer lakójára 52 ezer fosszilis üzemanyaggal működő személyautó jut, ami nagyon magas szám. A napi munkába járás adja a város szén-dioxid-kibocsátásának 10 százalékát. Mi egy kevésbé zajos, tisztább levegőjű Pécset szeretnénk, ehhez pedig a magunk eszközeivel igyekszünk is hozzájárulni.

Ruzsa Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy a Covid-járvány hatására jelentősen csökkent a közösségi közlekedést használók száma, nem csak Pécsett, de mindenhol az országban – pedig tudományosan már bizonyítást nyert, hogy a tömegközlekedés semmilyen formában nem járult hozzá a járvány terjedéséhez. Sőt, a rendszeres fertőtlenítésnek és a maszkhasználatnak köszönhetően a megfékezésben játszott inkább fontos szerepet.

–  Azonban azt látjuk, hogy a közösségi közlekedés használata a két évvel ezelőttihez képest nagyon jelentősen esett, értelem szerint a bevételekben is megmutatkozik mindez a helyi közlekedési cégnél – jelentette ki Ruzsa. – Hosszú egyeztetésen vagyunk túl civilekkel és közlekedési szakemberekkel együtt, hogy a korábbi mobilitási hetekhez képest min változtassunk, hogy visszajöjjön a helyiek, és az ide látogatók kedve is a közösségi közlekedéshez. Éppen ezért szeptember 22-én Pécsett mindenki számára ingyenes lesz a tömegközlekedés. Arra buzdítok mindenkit, hogy próbálja ki! A gyerekeket küldjék el busszal az iskolába, és munkába menet is szálljanak fel valamelyik helyi járatra.

Nem csak a buszok, de a Pécsike is ingyenes lesz 22-én, csupán kauciót kell majd fizetni, ami természetesen a használat után visszajár.

Ruzsa Csaba szerint a távlati cél az, hogy zöldvárossá váljon Pécs, igaz, ehhez nem lesz elég egy-két év, ugyanis a közösség mentalitásának megváltoztatása sokkal hosszabb folyamat. Viszont szerinte 4-5 éven belül lehet jelentős változást elérni, és növelni azok számát, akik autó helyett kerékpárral, vagy a közösségi közlekedést használva indulnak reggelente dolgozni.

Kép forrása: https://www.facebook.com/Aut%C3%B3mentes-P%C3%A9cs-104747211931005