Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Az újrahasznosítás menő – új lakója van a K20 Kirakatnak

Az újrahasznosítás menő – új lakója van a K20 Kirakatnak

Az Ökográf Egyesület 2023. december 4-én nyitotta meg üzletét a K20 Kirakatban, a Király utca 20. szám alatt.

Az immár 10 éves pécsi egyesület, az Ökográf Egyesület társadalmi vállalkozásként kreatív újrahasznosítással gyárt kerékpár gumibelsőből ékszereket, textilből, reklámmolinóból készít divat-kiegészítőket, táskákat, papírból pedig naplókat, vázlatkönyveket. Az egyesület rendelkezik az Európai Szolidaritási Testület minőségi tanúsítványával, valamint az ERASMUS+ pályázatának köszönhetően külföldi fiatalok vállalnak náluk rendszeresen önkéntes munkát.

A naponta 14 órától 18 óráig nyitva lévő üzletben zajlik az újrahasznosítás és a tervezés a külföldi önkéntes fiatalokkal, de a különleges recycling termékek megvásárlására is lehetőség van a kreatívan berendezett üzletbelsőben. Márciusig számos workshopot hirdetnek meg az érdeklődőknek, ahol az újrahasznosítás és a varrás fortélyait leshetik el és próbára tehetik kreativitásukat.  A workshopokról és egyéb eseményekről a K20 Kirakat közösségi média oldalain találnak információt.

Az Ökográf Egyesület és a pécsi önkormányzat közös újrahasznosított termékeket is kifejlesztett a városi kommunikáció során használt molinókból.  Az egykori Régészeti Múzeum a Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontjaként született újjá a 2022. május és 2023. november között végzett felújításnak köszönhetően. A munkálatok alatt az építési területet övező kerítésekre Pécs értékeit bemutató molinókat feszítettek. Ezekből a hirdetésekből most újrahasznosított táskákat készítettek. Ezek megvásárlásával az újrahasznosítás népszerűsítésért dolgozó Ökográf Egyesületet lehet támogatni.

A Király utcai üzlet megnyitóján részt vettek a K20 Kirakat zsűritagjai is, akik mentorálással, üzletviteli és szabadalom-tanácsadással segítik az új lakót.

A K20 Kirakat vállalkozásösztönző és mentorprogam a pécsi önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. közös programja, melynek célja, hogy Pécs belvárosában 4 hónapig próbálják ki magukat vállalkozások egy üzletben, valamint mentorprogramot és marketing támogatást kapnak a beköltözők.

A K20 Kirakat programra folyamatos a jelentkezés. A következő szabad időszak 2024. márciusától május végéig tart. Ha valaki kedvezményes feltételekkel szeretné kipróbálni vállalkozási ötletének piacképességét a pécsi belvárosban, további információt ide kattintva, illetve ezen az oldalon kaphat.

További információ:

Pataki Erika, Ökográf Egyesület: , +36 20 220 6860