Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Cégvezetői prémiumok: városi célokhoz kötött feladatok

Cégvezetői prémiumok: városi célokhoz kötött feladatok

A cégvezetők 2022-es prémiumainak kifizetéséről hoz állásfoglalást a pécsi közgyűlés költségvetési és gazdálkodási bizottsága a következő ülésén. Az önkormányzati cégvezetők csak olyan célok eléréséért juthatnak hozzá a szerződésükben rögzített prémiumukhoz, amelyek extra feladatot jelentettek a számukra, és összhangban vannak az önkormányzat célkitűzéseivel.

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok javadalmazási szabályzatai, illetve a vezetőkkel kötött munkaszerződések rögzítik a cégvezetői prémiumfeladatok meghatározásának és értékelésének feltételeit. A cégvezetők prémiumfeladatainak kitűzésénél is ezt vette alapul a pécsi városvezetés.

A cégvezetői prémiumok ebben a ciklusban már nem járnak szinte automatikusan, mint az előző időszakban, a fideszes városvezetés idején. Akkor volt olyan, például 2018-ban, hogy október közepén határozták meg a célfeladatokat, amelyek teljesítésére két hónapjuk volt a premizált vezetőknek, mégis szinte kivétel nélkül 100 %-ra teljesítették a kitűzött célokat. Ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy a célok között egészen könnyen megvalósítható feladatok is voltak. Ezek egy része sem konkrét, sem mérhető nem volt, másik részük pedig olyan célokat határozott meg, amely nem jelentettek kihívást a szakemberek számára, vagy éppenséggel az alapfeladatuk részének volt tekinthető.

Az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek ebben a ciklusban viszont már olyan egyedi célokat határoz meg a városvezetés, amelyek az elvárható teljesítményen felüli erőfeszítést igényelnek a vezetőktől, de elérhetők a számukra. A cél változatlan: prémiumot csak olyan teljesítményért kaphatnak, amely kimutatható többlet-eredménnyel jár mind a cég, mind a város számára. A prémiumkifizetések fedezetét a cégvezetők eredményes munkája teremti meg: a célok között idén az is szerepel, hogy a tervezettnél legalább annyival érjenek el jobb üzleti eredményt, amennyi a prémiumukat fedezi.

A tavalyi (és az idei) prémiumfeladatok minden vezető esetében extra, vagyis a cég alapműködésén felüli célok elérésével teljesíthetők, és megfelelnek az ún. SMART kritériumoknak. Az angol mozaikszó alapján a cégvezetők feladatainak egyértelműen meghatározottnak (S – specific), mérhetőnek (M – measurable), elérhetőnek (A – achievable), az adott szervezett céljaival összhangban lévőnek (R – relevant) és határidőhöz kötöttnek kell lenniük (T – Time-based).

Fontos szempont továbbá, hogy a cégvezetők prémiumfeladatai az önkormányzat alapvető célkitűzéseivel is összhangban legyenek. A felelős és takarékos gazdálkodáson alapuló pénzügyi célok, valamint a hatékonyság növelését célzó feladatok végrehajtásán túlmenően a 2022-es cégvezetői célfeladatok között több típusú városi szintű cél volt azonosítható.

Az adott cégek szolgáltatási színvonalának emelésére, vagyis a pécsiek jobb kiszolgálására vonatkozó célfeladatokat kapott például a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója (elektronikus ügyfélszolgálat fejlesztését kellett végrehajtania), vagy a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (számára a víziközmű-hálózatok műszaki állapotának fejlesztése jelentett kiemelt célt).

A pécsiek életminőségének javítását célzó feladatokat kapott a BIOKOM NKft. ügyvezetője (egyebek között a közműszolgáltatók éves rekonstrukciós feladatainak koordinációját kellett elvégeznie) és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (akinek a Mecsekoldal megújítására vonatkozó Aktív Pécs-program lakossági tájékoztató kampányát kellett sikeresen lebonyolítania).

Pécs zöld várossá válását segíthetik elő azok a célfeladatok, amelyeket szintén több cég vezetője kapott. Ennek megfelelően a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának gondoskodnia kellett a cég telephelyein, így például az új vásárcsarnokban is a szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséről és szemléletformáló kampányáról; míg a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának a szükséges társadalmi és hatósági egyeztetéseket követően be kellett nyújtania az illetékes szaktárca felé Pécs Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját, amely az EU 2021-27-es költségvetési ciklusának pécsi alapdokumentuma lesz.  

Az érintett cégvezetők elkészítették beszámolóikat a tavalyi évre kitűzött prémiumfeladatok teljesítéséről. A beszámolók alapján a pécsi közgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága keddi ülésén hoz állásfoglalást a 2022-es prémiumok kifizetéséről. Az előterjesztés alapján a PÉTÁV Kft. ügyvezetője, valamint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója a munkaszerződésében rögzített prémiumának teljes összegét kapja meg prémiumként. A BIOKOM NKft. ügyvezetője a munkaszerződésében rögzített prémiumának 94%-át, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a prémiumkeretének 93%-át, a Pécsi Állatkert NKft. ügyvezetője a prémiumkeretének 98%-át, míg a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. ügyvezetője a prémiumának 95%-át veheti fel.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata