Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Díjátadó gálával ünnepelt a 65 éves Pécsi Sportiskola

Díjátadó gálával ünnepelt a 65 éves Pécsi Sportiskola

Együtt ünnepelt a 65 éves Pécsi Sportiskola közössége kedden. A díjátadó gálán több kategóriában jutalmazták a 2023-as év kiemelkedő sportolóit és edzőit, valamint Életműdíjasokat is köszöntöttek. Az elismeréseket Ruzsa Csaba, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója és Sági Zoltán a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola sportigazgatója adta át.

Elsőként az év utánpótlás sportolói vehették át díjaikat.

Böhönyei Bálint, aerobikos:

13 éves, 8 éves kora óta országos bajnok egyéni kategóriában. Még sem hazai, sem nemzetközi versenyen nem talált legyőzőre. Egyértelműen esélyes a 2024-es Világbajnokságon való szereplésre. Nem csak egyéniben, de trióban és csapatban is kiváló versenyző.

Miklós Eszter, aerobikos:

14 éves, többszörös országos bajnok egyéniben. Korábbi korosztálynak is éllovasa volt. Trióban, csoportban nemzetközi érmes. Mindhárom számban esélyes VB kijutó. Elképesztően érett, fegyelmezett sportoló. Akármilyen közösségbe kerül, ott erőteljes összefogás, teljesítmény növekedés történik.

Divják Dejan, vízilabdázó:

Tagja volt az U15-ös Európa-bajnokságon győztes csapatnak. Az Országos Serdülő Bajnokságon harmadik, az Országos Gyermekbajnokságon pedig negyedik helyen végzett csapatával. A Sportiskolák Országos Szövetsége rangsorában csapatsportág kategóriában Divják Dejan végzett az első helyen.

Hartmann Máté, úszó:

Az Ifjúsági Európa-bajnokságon negyedik lett, emellett 5 országos bajnoki címet szerzett, egy második, egy harmadik és két negyedik helyet ért el.

Az év edzője díjat 9 sportszakember vehette át.

Kiemelkedő edzői munkájáért Sümegi Odett, aerobikedző

 Szakosztályvezetőként és edzőként végzett kiemelkedő munkájáért Guothné Réfi Eszter, aerobikedző

 Kiemelkedő edzői munkájáért Tóth János, kézilabdaedző

 Kiemelkedő edzői munkájáért Jancsik Árpád, úszóedző

 Kiemelkedő edzői munkájáért Turós Máté, úszóedző

Kiemelkedő edzői munkájáért Safrankó Donát, vízilabdaedző

Kiemelkedő edzői munkájáért Arató Zoltán, vízilabdaedző 

Szakosztályvezetőként és edzőként végzett kiemelkedő munkájáért Lukács Gergely, vízilabdaedző

Szakosztályvezetőként és edzőként végzett kiemelkedő munkájáért Tóth Szilárd, triatlonedző

Az év felnőtt női sportolója 2023-ban Konkoly Zsófia, úszó

Paralimpiai bajnokunk, Konkoly Zsófi 2 másodperccel megjavította saját világcsúcsát 200 méteres pillangóúszásban, a berlini világkupán. Zsófi aranyérmet nyert Manchesterben, a paralimpiai kvalifikációs paraúszó-világbajnokságon, ezzel kvótát szerzett a jövő évi párizsi játékokra. Zsófi negyedik lett az összevont kategóriában a szardíniai San Teodoróban rendezett nyíltvízi paraúszó világkupán. Konkoly Zsófia tavaly novemberben az Év Egyetemi Sportolója díjat vehette át a MEFS díjátadó gáláján.

Az év felnőtt férfi sportolója 2023-ban Bicsák Bence, triatlonista

Bence jelenleg olimpiai kvalifikációt érő helyen szerepel a világranglistán. A tavalyi évben legkiemelkedőbb eredményei a világbajnoki sorozat sprintviadalában, Montreálban elért 6., valamint egy Világkupán elért 4. helyezés volt Csengtuban. Bence ugyan nem tudott részt venni a gálán, de egy rövid filmmel üzent a sportiskolásoknak.

Mazács Fanni, Bali Dániel és Farkas Balázs visszavonulásakor a sportszervezet életrehívta a Pécsi Sportiskola Örökös Bajnoka kitüntetést, amit két olimpiai bajnok kapott meg.

Knoch Viktor

Olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. Világbajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett váltóban, Európa-bajnokságon pedig három ezüst- és három bronzérmet szerzett.

Burján Csaba

Olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. Két világbajnoki ezüstérem és egy bronzérem, valamint egy arany-, két ezüst- és két bronzérem, valamint egy univerziádé aranyérem a mérlege.

Az olimpiai kvótért folytatott szoros versenyprogramja ellenére, elfogadta a meghívást Csonka Zsófia, négyszeres olimpikon, olimpiai hatodik helyezett, Európa-bajnok, Világkupa-győztes, sokszoros országos bajnok sportlövő, aki szólt a sportolókhoz.

A rendezvényen Életműdíjjal jutalmazták azokat a sportszakembereket, akik évtizedek óta segítik kiemelkedő munkásságukkal a Pécsi Sportiskolát.

Fogarasi Sándor

Fogarasi Sándor 1937. december 18-án született Pécsett. Hat évtizedes közép-és hosszútávfutói edzői munkásságát a Komlói Bányász SK-nál kezdte 1963-ban, majd a PMSC és a Szekszárdi Dózsa SE után visszatért Komlóra. A pécsi Bázis SC ügyvezető elnökeként és edzőjeként tevékenykedett. Tíz éven keresztül volt a jogutód Pécsi Atlétikai Club ügyvezetőe elnöke. A klub megszűnése után a PVSK-hoz került, makjd a Pécsi Futó Klub ügyvezető elnöke, vezetőedzője. Jelenleg a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola atlétika szakosztályának futó szakágát vezeti. Tanítványai évtizedek óta hazai és nemzetközi szinten is eredményesek, köztük olimpiai kerettag is volt. A Magyar Atlétikai Szövetség több ízben is elismerte edzői tevékenységét, az utánpótlásnevelésért végzett munkáját. 2007-ben meseterdzői címet kapott. Tanítványa, Varga Eszter a tavalyi évben U23-as magyar bajnok lett félmaratoni távon, 10000 méteren és 3000 akadályon országos második, valamint az egyetemi bajnokságon is második lett 5000 méteren.

Harmat Tamás

Harmat Tamás a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán diplomázott. Edzői képesítéséért a Testnevelési Főiskolát 1975 és 1978 között végezte el.
Dolgozott a Zsolnay Porcelángyárban és a Mecseki Ércbányász Vállalatnál, mellette folyamatosan edzősködött. Játékosként mintegy 400 NB I-es mérkőzésen játszott, tagja volt a korosztályos és a felnőtt válogatottnak is. Edzőként NB I. B-s és NB II-es csapatoknál is dolgozott, főállású edzőként 1990-től tevékenykedett.

Harmat Tamás a kilencvenes években az edzői bizottság vezetőjeként is segítette a Baranya Megyei Kézilabda Szövetség munkáját. 2020-ban a szövetség oklevéllel fejezte ki a legendás pécsi edző, Harmat Tamás évtizedes edzői, utánpótlás-nevelői munkájáért.

Az elmúlt húsz évben már kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Ezalatt öt korosztályos címet szerzett a bajnokságokban a csapatokkal: három ezüst- és két bronzéremmel. Több mint ezer tanítványa volt már, sokan közülük már az élvonalban játszanak. A mai napig edzője a szivacskézilabda csapatoknak.

Schwara László

Schwara László Pécs város sportjának kiemelkedő alakja, fiatal korában a labdarúgás szerelmese, főiskolai évei alatt a PEAC játékosa. Testnevelői diploma után rövid ideig tanított, majd a városi sportigazgatásában vállalt komoly szerepet, melynek keretében a város csúcsegyesülete a Pécsi Munkás Sport Club egyik vezetőjeként dolgozott évekig.

Schwara László 1968-ban került kapcsolatba a sportiskolával, amikor a Városi Sporthivatalban kezdett dolgozni. 1990 és 2004 között a sportiskola módszertani vezetőjeként tevékenykedett, és nagy szerepe volt abban, hogy a pécsi sportiskola nem jutott a győri és a dunaújvárosi sorsára, és talpon tudott maradni.

Hosszú ideje a PEAC-nál dolgozik, munkája elismeréseként a PEAC aranygyűrűvel tüntette ki, míg 2023. évben a Magyar Egyetemi és Főiskolai sportszövetség életműdíját, valamint a Pécs városától az Abay Nemes Oszkár díjat kapta meg.

Az egyes szakosztályokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolók oklevelet és ajándékot kaptak.

Aerobik: Ákoshegyi Dóra,  Márton Nóra, Iván Léna, Pintér Rea Athina, Rudolf Hanga

Atlétika: Rácz Mátyás, Varga Eszter

Breaking: Miskolczi Noel Zsolt, Nagy Dávid Metod, Büki Gergely, Ystanes Sütő Jenny

Jégkorong: Komáromi Bence, Jancsi Áron, Dusza Ákos

Kézilabda fiú szakág: Lépold Bendegúz, Winkler Dávid Adolf, Szommer Gergő, Lipcsik Ádám, Márton Bence, Várnagy Márton

Kézilabda leány szakág: Szögi Kata, Fórizs Amira Hanna, Ignácz Dorina, Deák Janka Jázmin, Männer Kinga, Jauck Julianna

Sportlövészet: Kassai Antónia

Szinkronúszás: Katona Rebeka, Takács Fanni

Torna: Ádám Zlatán, Csalódi Lana, Szabó Nóra, Szárnyas Boglárka, Leibham Kiara Edit, Fenyősi Laura

Triatlon: Mocsári Bence, Soós Gergő Gyula, Makkos Szabolcs, Draxler Alexia, Barakonyi Márton, Dr. Pálinkás Tünde

Úszás: Jászó Ádám, Iván Bence, Kállai Barnabás, Kovács Bence Péter, Májlinger Bence, Németh Kolos

Vízilabda: Imre Kolos, Tóth András, Maser Márk, Holl Gábor, Varga Benedek, Vogronics Zalán

A díjétadót a breaking szakosztály bemutatója zárta.