Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Együttműködik a jövőben a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a PTE

Együttműködik a jövőben a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a PTE

Együttműködési megállapodást kötött a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány (MNFR) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), melynek alapvető célja az oktatási és a hallgatói szolgáltatások összehangolása. Az együttműködés értelmében az MNFR munkatársai oktatói feladatot vállalhatnak kurzusok és előadássorozatok megtartásával, szemináriumok vezetésével az egyetem oktatási programjában az alap-, osztatlan és mesterképzésekben. Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá a PTE Szenátusi Tanácstermében.

A Pécsi Tudományegyetemen hosszú évekre visszanyúló hagyománya van a hitbeli meggyőződés szabad gyakorlását támogató intézkedéseknek és együttműködéseknek. Erre volt jó példa, amikor másfél évvel ezelőtt a meditációt, a vallásgyakorlást is támogató közösségi teret, úgynevezett „csendszobát” alakítottak ki a PTE Általános Orvostudományi Karán, mely minden hallgató számára elérhető és használható. De lehetne említeni a 2016-ban a Janus Pannonius Klinikai Tömbben átadott kápolnát is, ahol a betegek, vagy akár a klinika munkatársai is szabadon tudják gyakorolni vallásukat. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a PTE-n 2013 óta működik az Egyetemi Ökumenikus Lelkészség, amely a különböző felekezetű hallgatók lelki élete mellett a hallgatók mentális egészségének támogatását is szolgálja.

A sort folytatva ezúttal a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartománnyal lép együttműködésbe Magyarország első egyeteme, így a rendtartomány által fenntartott Collegium Seraphicumban az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat összehangolják a jövőben, melynek révén az egyetem és a rendtartomány társadalomban betöltött szerepét is erősíthetik. Az MNFR munkatársai oktatói feladatot vállalhatnak kurzusok és előadássorozatok megtartásával, szemináriumok vezetésével az egyetem oktatási programjában az alap-, osztatlan és mesterképzésekben. Ez természetesen „visszafelé” is működhet, vagyis az egyetem oktatóit, munkavállalóit felkérhetik a kollégiumban előadások megtartására.

Az együttműködés keretében a Collegium Seraphicum által, létszámkorlát nélkül szervezett FerencEsteken és egyéb pályázati forrásból finanszírozott programokon, kulturális eseményeken a PTE valamennyi hallgatója jogosult részt venni. Nagy létszámú eseményekhez a PTE is biztosíthatja majd a helyszínt, megfelelő méretű előadót. A rendtartomány a képzési programjából képzési modulokat, kurzusokat ajánl fel az egyetem számára, amelyeket a PTE az ún. Campus kredit keretein belül kiajánl a hallgatói számára. Mindezeken felül az egyetem támogatja és segíti az MNFR bekapcsolódását a Pécsi Egyetemi Ökumenikus Lelkészség működésébe.

A megállapodást hétfő délelőtt látta el kézjegyével ünnepélyes keretek között Berhidai Piusz OFM tartományfőnök és Dobosiné Rizmayer Rita, a Collegium Seraphicum intézményvezetője, míg a PTE képviseletében Miseta Attila rektor és Lengvárszky Attila oktatási igazgató.