Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Élelmiszer-utalványokat kaphatnak áprilistól a rászoruló pécsi családok

Élelmiszer-utalványokat kaphatnak áprilistól a rászoruló pécsi családok

Április 1-től igényelhető, háztartásonként 20 ezer forint összegű piaci élelmiszer vásárlási utalvánnyal segítheti a pécsi önkormányzat a szociálisan rászorulókat, amennyiben a közgyűlés elfogadja az erre vonatkozó rendelet módosítását. Ezzel mintegy 2000 pécsi család juthat újabb támogatáshoz.

A tervezet elfogadásával határozott időre (2024. április 1-től november 30-ig) vezethetik be az újabb pécsi szociális támogatást. Ez a háztartások legalapvetőbb szükségleteit figyelembe véve, célzottan élelmiszer vásárláshoz nyújtana segítséget piaci vásárlási utalvány formájában.

Támogatásra azok lesznek jogosultak, akiknek egyszemélyes háztartásában a havi jövedelme nem haladja meg a 142.500 forintot, többszemélyes háztartásában pedig egy főre a 114.000 forintot. Jogosultak továbbá az utalványra azok a háztartások, melyek tagja 70. életévét betöltötte és egyszemélyes háztartásában a havi jövedelme nem haladja meg a 171.000 forintot, több személyes háztartás esetén pedig egy főre a 142.500 forintot.

A rendkívüli természetbeni támogatás egyszeri alkalommal kapható, egy háztartásból egy jogosultnak. A sorszámozott utalványokat a támogatásban részesülők a Területi Szociális Központokban vehetik át legkorábban április második felétől.

Az utalványok – melyeket 500, illetve 1000 forintos címletekben bocsátják ki – a Pécsi Vásárcsarnokban, a Diána téri piacon, valamint a Hajnóczy utcai piacon a kijelölt elfogadóhelyeken 2024. november 30. napjáig használhatók fel.

– A pécsi városvezetés érzékenyen reagál a magas infláció okozta élelmiszerár emelkedésre és az emiatt nehéz helyzetbe került háztartások igényeire. Ezzel az új természetbeni támogatással szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akiknek létfenntartást biztosító jövedelmük alacsony, és ezért problémát jelent számukra a napi megélhetés, így például a jelentősen megemelkedett élelmiszerárak kifizetése. Az utalványok emellett fontos gazdaságélénkítő szerepet is betöltenek, hiszen három felújított pécsi piac és az ott árusító termelők, kereskedők számára generálhat várhatóan jelentős plusz forgalmat, amivel, szándékunk szerint, a helyi vállalkozásokat és a helyi kistermelők bevételeit növelik – mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A rendelet módosításáról március 19-i ülésén dönt a pécsi közgyűlés.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata