Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Európai szintű kezdeményezés a palliatív ellátás és a tüdőgyógyászat integrációjára

Európai szintű kezdeményezés a palliatív ellátás és a tüdőgyógyászat integrációjára

Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, melynek célja szisztematikusan beépíteni a palliatív ellátást a tüdőgyógyászatba. Az EU PAL-COPD projekt célja, hogy integrálja a palliatív ellátást az előrehaladott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD-ben) szenvedő betegek kezelésébe az európai egészségügyi ellátórendszerekben, ezzel elősegítve több millió COPD-s beteg és családtagjaik életminőségének javulását. A Vrije Universiteit Brussel koordinálásával, 2024. január 1-jén indult projektet hét európai ország 13 szervezete valósítja meg. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszéke vesz részt a programban.

A palliatív ellátás az életet veszélyeztető betegségekben szenvedők számára nyújt specializált támogatást, és a betegek, valamint családtagjaik fizikai, mentális, társadalmi és egzisztenciális jóllétének javítására törekszik. Hagyományosan a daganatos betegek ellátásában kapott szerepet Európában, azonban egyre inkább felismerésre kerülnek az előnyei nem daganatos betegségek esetében is. A palliatív ellátás korai alkalmazása az Európai Unió országaiban a nem daganatos betegségek, köztük a COPD esetén is csak korlátozottan történik, annak ellenére, hogy a COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási okként tartható számon.

A projektben az ICLEAR-EU elnevezésű beavatkozási modell klinikai vizsgálata valósul meg 2025 és 2027 között hat európai ország (Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Magyarország, Portugália) 18 kórházában. Az ICLEAR-EU modell az orvosi ellátás és a fizikai jóllét javítása mellett az ellátás előzetes tervezésével és a közös döntéshozatallal a beteg- és családközpontú ellátás erősítésére törekszik. A PTE orvosai és kutatói a nemzetközi programban a protokollok kidolgozásban vesznek részt, valamint a hazai klinikai vizsgálatokat koordinálják. Klinikai vizsgálatra három magyarországi helyszínen kerül sor: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai Osztályán, és a Komlói Kórház Pulmonológiai és Légzésrehabilitációs Osztályán.

Az EU PAL-COPD program indító megbeszélését idén januárban tartották Brüsszelben. A 2020-2.1.1-ED-2023-00260 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában valósul meg.