Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Félpályán járható lesz a Nagy Imre út

Félpályán járható lesz a Nagy Imre út

Folytatódnak a víziközmű-fejlesztési munkák, ezúttal a Nagy Imre úton a Maléter Pál úti csomópontban. Mint ismert, és az elmúlt hónapokban is folyamatos híradás történt róla, az utóbbi évek egyik legnagyobb víziközmű-fejlesztése zajlik városunkban. A KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 azonosító számú, „Víziközmű-hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett” elnevezésű projekt mellett, elindult egy mintegy 8,17 milliárd forintból megvalósuló, KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 azonosító számú, „Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése Pécsett” elnevezésű víziközmű-fejlesztés is június 19-től az Északmegyer dűlőben a Siklósi úti csomópontban, illetve június 27-én, a Megyeri úton a Nemzeti Kosárlabda Akadémiánál.

A KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 projekt keretein belül megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Továbbá megtörténik 3 db régi pécsi szennyvíz-főgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója, amely lehetővé teszi az agglomerációs településeken újonnan kiépített csatornahálózaton befogadott szennyvíz megfelelő elvezetését a pécsi szennyvíztisztító telepig.

A Pécset érintő munkák

A fejlesztés során a Megyeri út és Nagy Imre út alatt húzódó, 1930 és 1975 között több ütemben épült, nagyátmérőjű főgyűjtőt bővítik, hogy megbízhatóan szállítsa a többlet szennyvizet. Több mint 1,5 km hosszan egy méter átmérőjű, korszerű betoncsövek kerülnek a földbe. Ezzel együtt az Északmegyer dűlő alatti, 1950-es években épült 2 fő szállítóvezetéket is fejlesztik; 850 és 1185 méter hosszan váltja új, nagyobb átmérőjű hálózat a régi vezetékeket.

A teljes projektek fizikai befejezésének tervezett napja: 2024. október 26.

A projekt összköltsége 8,17 milliárd forint, mely az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásából valósul meg.

NAGY IMRE ÚTI PROJEKT

V. ütem: A Nagy Imre út és Maléter Pál út csomópont

A Nagy Imre úton a csőfektetés déli irányba elérte a TESCO áruház déli oldalán a Maléter Pál út szervizútját. A nyomvonal a szervizúttól déli irányba halad tovább a Maléter Pál út déli oldalára. A csőfektetés az útpálya megbontása nélkül átsajtolással történik, viszont az indító és a fogadó munkagödrök kiépítése a Maléter Pál út Nagy Imre út csomópont keleti ágán a kanyarodó sávokat érinti, amelyek 2023. december 4-én, hétfőtől lezárásra kerülnek. A csomópont keleti ágáról jelenleg sem lehet a Nagy Imre útra, észak felé kanyarodni, amely forgalmi rend továbbra is fennmarad. A csomópont déli ágáról a Maléter Pál út felé a balra kanyarodó sávból, a járdasziget megkerülésével lehet jobbra, a Krisztina tér felé továbbhaladni.

Félsávon járható lesz a Nagy Imre út Keszüi út és a Maléter Pál út közötti szakasza

A szakaszon a gerincvezeték fektetése megtörtént, a keleti oldalon a bekötővezetékek építése van hátra. A keleti oldali sáv továbbra is lezárva marad. A nyugati oldali forgalmi sávra ideiglenes burkolat-helyreállítás történt, ahol 2023. december 4-étől, északról déli irányba a 3,5 tonna alatti gépjárművek számára a forgalom megindulhat.

A Nagy Imre út és Maléter Pál út csomópont és a Nagy Imre út északi szakaszának forgalmi rendje 2023. december 4-étől:

Image

Tehát a Nagy Imre út a Keszüi úti körforgalomtól déli irányba a Maléter Pál úti csomópontig megnyitásra kerül, az Anikó utca és a TESCO útkereszteződése közötti szakaszon pedig kétirányú forgalmi rend lép életbe.

A Keszüi út körforgalomnál a Nagy Imre útra vonatkozóan „Egyirányú forgalmú út”, 30 km/óra sebességkorlátozás és 3,5 tonna súlykorlátozás jelzőtábla lesz kihelyezve, tehát a 3,5 tonna feletti gépjárművek és az autóbuszok továbbra sem hajthatnak be az útszakaszra. Utóbbi miatt a Nagy Imre úton a Keszüi út és a Maléter Pál út között a buszmegállók továbbra sem üzemelnek.

A Nagy Imre úton a Keszüi körforgalom és az Anikó utca között 10 méterenként az ideiglenesen feltöltött munkaárok burkolata és a forgalmi sáv között oldalakadály táblák lesznek kihelyezve.

A Nagy Imre úton az Anikó utca kereszteződés után, északi irányba behajtani tilos jelzőtábla lesz kihelyezve és a forgalmi sáv le lesz zárva.

A Nagy Imre út északi ágáról a Maléter Pál úti csomópontba újra be lehet hajtani és mindhárom irányba továbbhajtani. A kereszteződésben új jelzőlámpaprogram kerül bevezetésre.

Autóbusz-közlekedés

Az érintett buszjáratok (1, 3, 30Y, 55, 103, 973) közlekedésében nem történik változás, az autóbuszok a jelenleg megszokott terelőúton közlekednek és az augusztus óta használt megállóhelyeken állnak meg.

Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban az erre a célra létrehozott városi weboldalon találnak részletes tájékoztatást: https://pecsiutfelujitasok.hu/

A kivitelezéssel érintett területen élő lakókat, ott működő vállalkozásokat a projekt részleteiről, ütemezéséről szórólapon és/vagy elektronikus úton tájékoztatjuk.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

A teljes közmű-infrastruktúra fejlesztés projekt megvalósítása tervezetten 2024 őszéig tart.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata