Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Folytatódik a szúnyoggyérítés Pécsett

Folytatódik a szúnyoggyérítés Pécsett

Június 25-én lezajlott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által tervezett földi-kémiai szúnyoggyérítési akció a város területén, július 2.-án pedig a BIOKOM megbízásából a központi programból kimaradt településrészeken Pécs-Somogy, Pécs-Vasas és Pécs-Hird területén történt meg a vérszívók irtása. A Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben folyamatos a városban a szúnyogártalom monitorozása, amely szerint a város egyes részein továbbra is magas az őshonos Gyötrőszúnyog (Aedes vexans) jelenlét.

Emiatt önkormányzati finanszírozással a BIOKOM NKft. újabb földi-kémiai írtást rendelt meg, amelyre július 10-én szerdán kerül sor. Tartaléknapok: július 11-12.

A gyérítés az alábbi városrészi helyszíneket érinti:

Patacs

Postavölgy

Régi Kertváros

Köztemető

Égervölgyi városrész

Bálics (Angster-Nagyszkókói-Erdész-Bálicsi utak által körül határolt területen a ködképző jármű közlekedésére és munkavégzésére alkalmas utak)

A munka elvégzéséhez csapadékmentes és szélcsendes időjárás szükséges és fontos, hogy az irtás idején a hőmérséklet ne essen 15 fok alá, mert ilyen időben nem repülnek a rovarok és így a beavatkozás nem lenne sikeres.  Amennyiben szerdán az időjárás miatt nem tud megvalósulni a gyérítés, akkor a tartaléknapok valamelyikére rendelik meg a szakemberek.

A munkálatok célja a kártevő rovarpopuláció csökkentése. A munkálatok során gépjárművek platójáról permetezik ki a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert, vagy a Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátumot. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A permetezés melegködös eljárással fog történni, ami zajjal és rövid ideig megmaradó sűrű füsttel jár.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.