Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Gyerekkori álom vált valóra

Gyerekkori álom vált valóra

Mocsári Bence biztosan ott lesz Párizsban.

Megérkezett a Magyar Triatlon Szövetséghez a hivatalos értesítés: Mocsári Bence ott lesz a párizsi paralimpián. A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola versenyzője, Tóth Szilárd edző vezetésével, gőzerővel készül a paralimpiára, és ezzel gyerekkori álmát váltja valóra.

A Magyar Triatlon Szövetség közleménye:

“Mocsári Bence kategóriájában a 6. helyen zárta az egy éves kvalifikációs időszakot, így ott van a kilenc biztos induló között, nem kell izgulnia, és egy esetleges szabadkártyában reménykednie. A 24 éves versenyző magaslati edzőtáborokkal készül, és nem titkolja, hogy minden idők legjobb magyar triatlonos paralimpiai helyezését szeretné elérni Párizsban.

 – Gyerekkori álmom vált valóra, fantasztikus, hogy sikerült – így kommentálta Mocsári Bence, hogy megvan a paralimpiai kvóta! A 24 éves sportoló könyökizületi rendellenességgel született, 2012-ben kezdett versenyszerűen úszni, majd 2017-ben váltott paratriatlonra. Párizsban a PTS5-ös kategóriában indul, amely a legenyhébb sérültségi szintnek számít.

 – Ez nagyon kemény mezőny! A világ legjobbjai majdnem ugyanazt a tempót tudják, mint az ép triatlonosok, és edzésmunkában is szinte ugyanannyit bele kell rakni. Úgy számolunk az edzőmmel, hogy Párizsban 8-9 versenyző is egy percen belül ér majd a célba a 750 méteres úszásból, 20 kilométeres kerékpározásból és 5 kilométeres futásból álló sprint táv végén. Vagyis másodpercek dönthetnek a pontszerző, valamint a dobogós helyekről – monda Mocsári Bence, akinek edzőként Tóth Szilárd irányítja a felkészülését. Amennyire látványos a belvárosi pálya, annyira nehéz is. A Szajna vize, a sok macskakő, a rengeteg kanyar mind-mind extra kihívást jelen t majd.

Az elmúlt hetekben Livignoban, 1800 méteres magasságban, napi 3-4 edzéssel készült Mocsári Bence. Ez volt pályafutása első magaslati edzőtábora, edzője szerint jól bírta a terhelést, egészséges, semmi nem zavarta a felkészülést. Ezen a hétvégén már itthon láthatjuk versenyezni Mocsári Bencét, méghozzá Tatán a paratriatlon világkupán. Utána azonban lesz még két kemény magaslati edzőtábora, megszakítva újabb hazai versenyekkel. A férfiak paratriatlon futamát szeptember elsején rendezik Párizsban.

Eddig két magyar triatlonos indulhatott paralimpián. 2016-ban Boronkay Péter, majd 2021-ben Lévay Petra, mindketten a 9. helyen végeztek. Mocsári Bence szeretne minden idők legjobb magyar eredményével hazajönni Párizsból.

– Jó lenne pontszerző helyen végezni, de ha nagyon őszinte akarok lenni, érmes álmaim is vannak – nyilatkozta Mocsári Bence szűk két hónappal a paralimpiai bemutatkozása előtt.”