Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Gyükés: szűkebb és ideiglenes építési tilalom

Gyükés: szűkebb és ideiglenes építési tilalom

Pécs város közgyűlése szeptember 19-i ülésén eredetileg egy 240-nél is több telekre vonatkozó építési tilalom bevezetését tervezte Pécs Gyükés városrészében.

A tervezet előzménye az, hogy csak ez az egy eszköze maradt az önkormányzatnak az építések szabályozására azt követően, hogy az építési hatósági engedélyek kiadásának jogkörét a kormány elvonta a városi önkormányzatoktól.

A tervezet alapját pedig a városi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. szakmai véleménye alkotta. Eszerint, ha az illetékes hatóságok a városrészbe tervezett építési engedélyeket jóváhagynák, akkor az a jelenlegi infrastruktúra mellett veszélyeztetné a területen lakó pécsiek ivóvízellátásának biztonságát. A hálózat bővítése pedig csak jelentős önkormányzati forrás bevonásával lenne megoldható.

Pécs város vezetése a problémával az elmúlt napokban, lakossági megkeresések nyomán szembesült. A jelzések nyomán a városvezetés úgy döntött, hogy a keddi közgyűlési ülésen az eredetinél jóval kisebb területre, mindössze 35 telekre szűkíti az építési tilalmat.

Az önkormányzat párhuzamosan felkéri a Tettye Forrásház Zrt-t, hogy kezdje meg a hálózat bővítésének tervezését. A tervezési költségekre Pécs városa 2024-es költségvetéséből biztosít keretet. Így a várakozások szerint az építési tilalom az érintett 35 telekre is feloldható lesz egy éven belül.

A részletekről a pécsi közgyűlés keddi ülésén hoz döntést.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata