Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Hamarosan birtokba vehetik a vásárlók a megújult Diana téri piacot

Hamarosan birtokba vehetik a vásárlók a megújult Diana téri piacot

Nemsokára már az új piacépületben vásárolhatnak helyi termékeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket a kertvárosi lakosok, mivel a végéhez közeledik a TOP-6.1.3-15-PC1-2021-00003 azonosító számú, „A Diána téri piac rekonstrukciója” tárgyú projekt megvalósítása.

A Diána tér és környezete Pécs egyik legforgalmasabb közterülete, de állapota jelentősen leromlott, technológiai megújítást igényel, így a terület fejlesztése építészeti és városfejlesztési kulcskérdés.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. konzorciumi megállapodás keretében 2021. február 26-án támogatási kérelmet nyújtott be a Pénzügyminisztérium által közzétettTOP-6.1.3-15 – „Helyi gazdaságfejlesztés” elnevezésű pályázati felhívásra. „A Diána téri piac rekonstrukciója” című projekt a Közreműködő Szervezet 2021. július 9-én kelt döntése értelmében, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 300 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett.

A piac területének épületállományát az európai uniós beruházást megelőzően korszerűtlen könnyűszerkezetes építmények, acélvázas pavilonok jelentették. A projekt célja a piac közvetlen körzetében lévő kistermelők, mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékeket előállító kistermelők, valamint az utcán is elfogyasztható ételeket kínáló vendéglátó egységek működtetésének támogatása volt. A piac átalakítása lehetőséget adott arra, hogy újabb és vonzóbb árusítóhelyek jöhessenek létre, amelyek kellemesebb vásárlási élményt nyújtanak a vásárlók számára is.

A piac felújításának gazdasági szempontból is pozitív hatásai lesznek. A megújulás lehetőséget nyújt a helyi vállalkozásoknak és árusoknak, hogy fejlődjenek és növekedjenek. Az új, vonzóbb környezet növeli a forgalmat, ez pedig közvetetten támogatja a helyi gazdaságot is. Végül, de nem utolsósorban a felújított piac nemcsak vásárlási lehetőséget (pl. tematikus piaci napok) kínál, hanem közösségi központként is szolgálhat.

A Diána téri piac fejlesztése során az alábbi beavatkozások történtek meg:

  • egységes arculatú, korszerű műszaki állapotú fedett árusító épült meg acélváz-szerkezettel, korszerű könnyűszerkezetű homlokzati panelekkel burkolva;
  • 15 db fedett és zárt üzlethelyiséget, üzletenként saját mosdókkal alakítottak ki;
  • a fedett piactéren 60 db árusító asztalt helyeztek el;
  • hűtött – fűtött (elektromos üzemű hőszivattyús VRV rendszerrel) épületegységek, üzlethelyiségek épültek;
  • vásárlói és személyzeti mosdók épültek elkülönített kialakítással;
  • a fenntartási költségek csökkentése érdekében 43 kW napelemes rendszert telepítettek az épület tetőfelületére;
  • új biztonsági világítási rendszert, központi vagyonvédelmi és informatikai hálózatrendszert építettek ki;
  • a projekt keretében egy darab akadálymentes parkoló kiépítése történt meg;
  • az eredeti funkció megtartása mellett az épület és annak környezete is megújult.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bízik benne, hogy a fejlesztés elnyeri a lakosság, az árusok és a vásárlók tetszését, reméli, hogy a végeredmény mindenki számára pozitív változást eredményez.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata