Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Hegesztési Nyári Egyetem – idén Pécs mutatja az irányt

Hegesztési Nyári Egyetem – idén Pécs mutatja az irányt

Robottal készített lézerhegesztés, kopásállóság javítása fémszórással, horganyzott alkatrészek hegesztése Mig Brazing eljárással – ilyen témákkal is találkozhatnak az idei Hegesztési Nyári Egyetem résztvevői, ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK). Augusztus 24-25-én a Magyar Hegesztési Egyesület rendezi a szakterület iránt érdeklődő hallgatók számára kétnapos országos programját (MAHEG) a PTE MIK-kel és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikumával együttműködve Pécsett.

A MAHEG kiemelt feladatának tekinti, hogy a szakmai ismeretek integrálásával létrehozott közös tudás minden érdekelt számára hozzáférhető legyen, a hegesztés hatékony alkalmazásának megoldásai minél szélesebb körhöz eljussanak. Tevékenysége középpontjában az utánpótlás biztosítására kedvező oktatási és társadalmi környezet kialakítása áll, emellett megalakulása óta szakmai konferenciákat, ankétokat és bemutatókat szervez, segíti a fiatal, tehetséges szakembereket, ennek egyik színtere az évente egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek számára megrendezett Hegesztési Nyári Egyetem. A kétnapos program lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők tananyagon túli ismereteket sajátítsanak el, kapcsolatot építsenek a társintézmények hallgatóival, találkozzanak a szakterület gazdasági szereplőivel. A nyári egyetemre jelentkezők szakmai előadásokon, üzemlátogatásokon vehetnek részt, ahol gyakorlati bemutatókon ismerhetik meg a korszerű hegesztési eljárásokat és berendezéseket.

Az idei szakmai esemény Pécsett zajlik, az üzemlátogatással egybekötött gyakorlati bemutatókat a térség hegesztésben érdekelt két meghatározó vállalkozásánál, a berendezés- és gépgyártó Körber Hungária Kft.-nél, illetve a tartálykocsik és konténerek előállítását végző Spitzer Silo Kft.-nél rendezik. Előbbi vállalkozásnál a lézeres hegesztéssel, utóbbinál az alumíniumból készült, tartályos felépítmények gyártásához kapcsolódó speciális hegesztési eljárásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A program szakmai előadásai többek között az ipari kopásvédelmet, a hegesztett acélszerkezetek tűzihorganyzását, illetve a hegesztési varrat technológiától és üzemi hőmérséklettől való változását érintik. A Hegesztési Nyári Egyetem látványos része lesz hat, a hegesztési szegmensben meghatározó országos vállalkozás gyakorlati bemutatója, amelyen a legújabb eszközöket és a legmodernebb technológiát ismerhetik meg a szakemberek.

„A gépészmérnök-hallgatók az egyetemi oktatási anyag részeként tanulnak hegesztést az alapképzés (BSc) és a mesterképzés (MSc) során. Karunkon épületgépész- és létesítménymérnök, valamint gépszerkezet- és folyamattervező specializáción képzünk gépész szakembereket, utóbbi specializáción nagyobb óraszámban és több tantárgy keretében sajátítják el a hegesztéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket. Az ilyen szakmai rendezvények, mint a Hegesztési Nyári Egyetem plusz tapasztalatot jelentenek a hallgatók számára, amikor konkrét, az iparban felmerülő problémákkal találkozhatnak és olyan eljárásokat is megismerhetnek, amelyekre az egyetemi oktatás nem ad lehetőséget. Ez szélesíti a látókörüket, a szakmai kapcsolatok építése pedig későbbi munkavállalásukhoz

jelenthet hathatós segítséget” – véli Zsebe Tamás, a vendéglátó PTE MIK Gépészmérnöki Tanszék tanársegéde. A szakmai eseményre a Magyar Hegesztési Egyesület e-mail-címén az ország bármelyik intézményéből várják a hegesztés iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat, illetve szakembereket.