Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Idén is díjazták a városi fejlesztéseket

Idén is díjazták a városi fejlesztéseket

A Településfejlesztési Szövetség  Településfejlesztési díjjal jutalmazta a Misina TetőPont – Családi és Mozgástér városi fejlesztését valamint a Rauch János Sírkert Megújítási Programot a Pécsi Köztemetőben.

Az idén negyedik éve megrendezett ünnepségen közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés kategóriában vehettek át díjat azok a sikeresen pályázó önkormányzatok, önkormányzati cégek, amelyek projektjét a Településfejlesztési Szövetség szakmai zsűrije a legjobbak közé választott. A kilenc Településfejlesztési Díj mellett idén tíz különdíj is gazdára talált. A különdíjakkal a zsűri olyan projekteket ismer el, amelyek egy-egy fontos vonásuk, jellemzőjük miatt mindenképpen érdemesek arra, hogy más települések ötletet, motivációt merítsenek belőlük.

A díjátadó helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély volt, ahol a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. és a Pécsi Köztemető-Biokom Nonprofit Kft. programjait, projektjeit ismerték el.

A rendezvény időpontja: 2024. 04. 17.

Díjakról és a projektekről:

Díj: Partnerség és újjászületés különdíj

Díjazott: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

Projekt: Misina tető fejlesztése – Misina TetőPont – Családi és Mozgástér

A díjat átvette: Csúcs Zoltán vezérigazgató és Bocz Tamás projektkoordinációs és gazdasági igazgató

A díjat átadta: Boros Tamás, ügyvezető igazgató, Egyensúly Intézet

Projektről: Ha Pécs, akkor Mecsek. Aki járt már a megújult Misina-tetőn, az tudja, hogy a korábban szinte teljesen lepusztult állapotú étteremépületből egy multifunkciós, inkluzív, elérhető és jól megközelíthető közösségi tér lett.

A fejlesztés megvalósításához a lakossági véleményeket több körben kérték ki és a tervezőgárda beépítette azokat a tervekbe, ráadásul két koncepció ötvözetéből született meg a végső terv. Külön kiemelendő, hogy az épület megőrizte eredeti formavilágát, de a tervezőknek köszönhetően légies, könnyed mégis letisztult vonalvezetésű komplexum lett. Az alsó szinten komplex turisztikai szolgáltatást nyújtó egységeket, míg az emeleten kisebb rendezvényhelyszínt hoztak létre. Az épülethez egy egyedülálló terasz is kapcsolódik, ami a lombkorona szintbe benyúlva, egy új nézőpontból ad ízelítőt a Mecsek élővilágából.

A projekt tervezése és kivitelezése során több körben megvalósuló lakossági bevonás és a körkörös gazdasági elveknek megfelelő újrahasznosított épület kiemelkedő, útmutató és követendő fejlesztés. Az eredményekért a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a TESZ Partnerség és újjászületés különdíjában részesül.

Településfejlesztési Díj Város kategóriában – Szolgáltatásfejlesztés pályázati témában díjazott: Pécsi Köztemető-Biokom Nonprofit Kft.

Projekt: Rauch János Sírkert Megújítási Program

A díjat átadta: Dr. Tas Krisztán a Településfejlesztési Szövetség elnökségi tagja

A díjat átvette: Meixner Barna ügyvezető igazgató, Kőhegyi Csaba stratégiai és köztemető vezető

Programról részletesen: Az elmúlás, a gyász az élet része, de gyakran tabuként kezeljük. A szeretteinktől való búcsúzás nehéz pillanataiban meghatározó a temető környezete, vagy az, hogy milyen módon, milyen körülmények között tudjuk igénybe venni a szolgáltatásokat. A pécsi Rauch János Sírkert Megújítási Program ebben az érzékeny témában valósított meg figyelemre méltó és követésre érdemes fejlesztéseket. Ezek eredményeként több, innovatívnak számító szolgáltatást is nyújtanak, például a temetési ügyintézéshez szükséges online időpontfoglalást, a webshopon keresztüli virágértékesítést vagy emlékgyémánt készítését. A „Meg nem született gyermekek parkja” lehetővé teszi az emlékek méltó megőrzését és a kegyeletgyakorlást a hozzátartozóknak.

A sírkert nagy hangsúlyt fektet a kulturális és történelmi értékek ismertetésére is, így például ápolják a helyi hírességek sírhelyeit. A jövőben a városban meghatározó személyiségek, családok történetét is tervezik bemutatni, ezzel erősítve a városi közösséget. A partneri és közösségi összefogás eredményeképp megvalósuló, a fájdalmas témához empátiával és tisztelettel közelítő programot a zsűri Településfejlesztési díjjal ismerte el.

Gratulálunk a díjazottaknak!