Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Indul a H2 projekt

Indul a H2 projekt

Nagy lépték a kislábnyom eléréséhez – az egyetem és a vízszolgáltató közös kutatásban vizsgálja az egyik legzöldebb energiatermelési megoldást Pécsen.

Izgalmas projektben működik együtt a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Hidrogén Központja. A szolgáltató januárban írt alá partnerségi megállapodást az egyetemmel, amely keretében a PTE hidrogéngazdasággal foglalkozó részlegével közösen vizsgálják a hidrogéntechnológiák kaszkád rendszerű alkalmazásának lehetőségeit. Így például a vízbontás során nyert tiszta oxigén szennyvíztisztításban való alkalmazását mérik fel a szakemberek.

A várakozások szerint a kutatás és az eredmények gyakorlati megvalósítása hatalmas előrelépést jelenthet a fenntarthatóság terén. A cél a pécsi szennyvíztisztító telep innovatív megoldáson alapuló karbon-semlegessé, sőt, akár karbon-negatívvá alakítása, és mindeközben zöld hidrogén előállítása.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a pécsi biogázerőműben 2014 óta évi 5 millió kWh zöld áramot termel a tisztítás során keletkező szennyvíziszapból és a beszállított hulladékból. A szolgáltató energiastratégiájához szervesen illeszkedő H2 projekt újabb szintre emeli a kislábnyomú működés megvalósítására irányuló törekvést.

Eredményessége esetén nemcsak a pécsi szennyvíztisztítás lesz gazdaságosabb, de a projekt nagymértékben segítheti Pécs város klímasemleges célkitűzéseit is; vállalása szerint a város működése 2030-ig nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik. 

Hamarosan megkezdik a folyamatokat modellező laboratóriumi kísérleti berendezés építését, amelyet a tervek szerint tavasszal üzembe is helyeznek.

Az RRF-2.3.1-21-2022-00009 azonosítószámú, „Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium” megnevezésű projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében, az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze támogatásával valósul meg.

2024. február 29.

Pécsi Tudományegyetem Hidrogén Központ

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.