Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Innovációs díjban részesült a PTE KK elektronikus lázlaprendszere

Innovációs díjban részesült a PTE KK elektronikus lázlaprendszere

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) nyerte az eLázlap rendszer bevezetéséért a kórházszervezési innovációs díját – a Magyar Kórházszövetség értékelte a gyorsabb és hatékonyabb betegellátást segítő elektronikus adminisztrációs rendszert.

Az eLázlap, amelynek fejlesztésében a PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet (AITI) orvosai is részt vettek, 2024-ben elnyerte a Magyar Kórházszövetség Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat. Az elismerést május 9-én Mátraházán, a kórházszövetség éves kongresszusán vette át dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

A díjat a Magyar Kórházszövetség minden évben annak az intézménynek ítéli, amely pályázatában az előző évben megvalósított szakmai vagy szervezési innovációt mutat be részletesen, illetve a kórházi működtetésben számszerűen bemutatott hatékonyságot, eredményességet vagy beteghozzáférést javító innovációt fejlesztett.

A PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében a fenti kritériumoknak is megfelelő különleges rendszert vezettek be és fejlesztettek tovább az elmúlt években. Az eLázlapnak keresztelt programban a hagyományos papíralapú lázlapon feljegyzett adatokat elektronikus formában rögzítik a kezelőorvosok és szakdolgozók, továbbá a rendszer lehetővé teszi adatok direkt átvételét a betegellátás során használt elektronikus eszközökből, ezek kézi bevitelére a jövőben nincs szükség.

A módszer számos előnye közé tartozik, hogy kevésbé sérülékeny és olvashatóbb, mint papír alapú elődje, és óránként többszöri adatrögzítést is engedélyez. Ráadásul a gyógyszerfelírás is hatékonyabb és nyomon követhető. Az elektronikusan rögzített adatokkal az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen nincs szükség a papír alapú adatokat elektronikusan is bejegyezni. A gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok és szakdolgozók adminisztrációs ideje 90%-kal csökkent, vagyis nő a gyógyításra fordítható idő.

Minden adatbázis csak annyira pontos és hasznos, mint amennyire pontosak a bevitt adatok. A mindennapi intenzív terápiás vizitek idejének egy betegre eső hányada többszöröse a más osztályon megszokottnak – a vizsgálati eredmények mellett 40-50 betegparamétert kell ellenőrizni minden esetben. A gyógyszerelés, a táplálás, a lélegeztetési és az egyéb gépi terápia dokumentálásának folyamatosnak kell lennie. Ennek érdekében kezdték el a hazai intenzív terápiás ellátásnak megfelelően bővíteni a külföldi szoftvert a PTE KK AITI munkatársai dr. Jáksó Krisztián vezetésével 2019-ben. A rendszer „éles indítása” óta több mint 4000 beteget kezeltek az eLázlap használatával.

A PTE Klinikai Központ elnöke, dr. Sebestyén Andor kiemelte, hogy a KK vezetése elkötelezett az innováció mellett. „A KK munkatársait támogatjuk a konstruktív, a betegellátást és gyógyítást hatékonyabbá tevő, innovatív elképzelések megvalósításában. Büszke vagyok a PTE Klinikai Központ munkatársaira, hiszen a Magyar Kórházszövetség Innovációs Kórházfejlesztési Díját már másodszor nyertük el.”

A PTE Klinikai Központ AITI igazgatója, dr. Csontos Csaba hangsúlyozta, hogy a növekvő napi betegellátási tevékenységet a legmagasabb szinten támogató fejlesztés valósult meg az intenzív ellátások területén az elektronikus Lázlap bevezetésével a Klinikai Központban.