announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Karbonsemleges tanúsítványt szerzett a BAT pécsi nikotinpárnagyára

Karbonsemleges tanúsítványt szerzett a BAT pécsi nikotinpárnagyára

  • Karbonsemlegességi elismerésben részesült a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. nikotinpárnagyára
  • A BAT hazai leányvállalata nagy lépést tett a vállalatcsoport fenntarthatóságot előtérbe helyező A Better Tomorrow™ stratégiájának megvalósítása felé
  • A BAT vállalatcsoport még tavaly csatlakozott az ENSZ Race to Zero elnevezésű globális programjához

Budapest, 2022. 05. 17 – Elérte a karbonsemlegességet a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. nikotinpárnákat gyártó részlege Scope 1&2-ben, ami az üzemanyagokból származó CO2 kibocsátást és a vásárolt elektromos energiából származó közvetett kibocsátást jelenti. Összesen 1220 tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni, helyettesíteni vagy ellensúlyozni.

A nikotinpárna előállítással foglalkozó telephely 2019-ben 7,5 milliárdos beruházás részeként jött létre. Ez a terméktípus az e-cigarettához és a hevítéses dohánytermékekhez hasonlóan a kevésbé káros* kategóriába tartozik.

A karbonsemlegesség elérése egy többlépcsős folyamat eredménye:

  • Megújuló villamosenergia használata: A 2021-es jelentési évben a károsanyag-kibocsátás jelentős részét azzal sikerült megelőzni, hogy az áramigény teljes egészét zöldenergiából elégítették ki.[1]
  • Karbonkreditek felhasználása: A fennmaradó szén-dioxid-kibocsátást erdőtelepítési projektek karbonkreditjével váltották ki.[2]

„Folyamatosan keressük az energiafelhasználásunkat javító lehetőségeket” – közölte Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Ennek érdekében új energiamegtakarítási folyamatokat vezettünk be. Az épületek monitoringrendszereiből kinyert információkat és adatokat kijelölt szakemberek elemzik, akik javaslatokat tesznek a döntéshozóinknak az energiaellátás további optimalizálására”.

A hazai működés karbonsemlegesség területén elért eredménye visszatükrözi a vállalatcsoport A Better Tomorrow™ elnevezésű stratégiáját, amelynek célja, egy jobb holnap építése. Ennek részeként a BAT vállalatcsoport a tavalyi évben kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás nélküli  működés megvalósítására, az ENSZ által támogatott Race to Zero programban való részvétellel. Továbbá, a Financial Times 2021-ben másodjára részesítette a vállalatot az év Klímabajnoka (Climate Leader) elismerésben az éves európai listáján. Az FT-Statista „Europe’s Climate Leaders 2022” elismerésben részesíti azt a 400 európai nagyvállalatot a közel 4000-ből, amelyek 2015 és 2020 között a legnagyobb mértékben tudták csökkenteni az üvegházhatású gázemissziót az árbevételükhöz viszonyítva. A BAT vállalatcsoport 16,9 százalékkal mérsékelte a fő scope 1 és 2 üvegházhatású gázkibocsátás intenzitását ebben az időszakban.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

További információ:

Nagy Sándor András (Vállalati kapcsolatok vezető )

A BAT vállalatcsoport

A BAT iparága egyik vezető nagyvállalata, amely több termékkategóriában is gyárt fogyasztási cikkeket. Célja „Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) építése azáltal, hogy csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását, ennek magvalósítása érdekében a felnőtt fogyasztókat olyan termékekkel látja el, amelyek fogyasztása tudományosan bizonyítható módon kevesebb kockázattal* jár az egészségükre nézve.

A vállalat világosan kommunikálja, hogy a hagyományos cigaretta fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, amelyek elkerülésének egyetlen módja az, ha valaki nem is kezd el dohányozni, vagy minél előbb abbahagyja azt. Azokat pedig, akik továbbra is dohányoznak, arra ösztönzi, hogy térjenek át olyan kevésbé káros* termékek fogyasztására, amelyek tudományosan bizonyítható módon kisebb kockázatot jelentenek az egészségre. Ennek megvalósítása érdekében a BAT egy teljes egészében fogyasztó-központú, fogyasztási cikkeivel több kategóriában is aktív vállalattá alakul át.

A BAT célja, hogy 2030-ra 50 millió fogyasztója legyen füstmentes termékeinek és 2025-re 5 milliárd fontos újkategóriás árbevételre tegyen szert. A BAT olyan ESG célokat tűzött ki maga elé, amibe beletartozik 2030-ra a teljes karbonsemlegesség elérése (Scope 1&2), 2025-re pedig a szükségtelen egyszer használatos műanyag használatának megszüntetése, valamint minden műanyag csomagolás újrafelhasználhatóvá, újrahasznosíthatóvá vagy komposztálhatóvá tétele.

A BAT több mint 52.000 munkavállalót foglalkoztat világszerte, és több mint 175 országban van jelen. A BAT Vállalatcsoport 2021-ben 25,68 milliárd font bevételt és 10,2 milliárd font nyereséget termelt.

A vállalat termékkínálata a globális cigarettamárkákból és az egyre növekvő, kevésbé káros* új kategóriás dohány- és nikotin termékekből, valamint a hagyományos nem éghető dohánytermékekből áll. Ezek közé tartozik az e-cigaretta, a hevítéses dohánytermékek, valamint a dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák. 2021-ben 18,3 millió fogyasztónk választotta a nem hagyományos termékeinket, ami 4,8 milliós növekedést jelent az előző évhez képest.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

Előre tekintő kijelentések a BAT vállalatcsoport sajtóközleményeiben

Jelen közlemény előre tekintő kijelentéseket tartalmaz, többek között olyanokat, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok 1995. évi Private Securities Litigation Reform jogszabálya így értelmez. Ezek a kijelentések gyakran használnak olyan szavakat, mint a „hisszük”, „elvárjuk”, „talán”, „lehetséges”, “tennénk”, “tennünk kellene”, „szándékozunk”, „tervezzük”, „potenciális”, “megjósol”, „tenni fogjuk”, „előreláthatóan lesz”, “becslésünk szerint”, “project”, „úgy pozícionáljuk”, „stratégia”, „kitekintés”, „cél” és ezekhez hasonló kifejezéseket. Ezeknek a kijelentéseknek egy része az értékesítési, az újgenerációs termékekből származó árbevételi és ESG célokra vonatkozik.

Minden ilyen előre tekintő nyilatkozat előrejelzéseket és feltételezéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása bizonytalan és számos tényezőtől függ. Azt feltételezzük, hogy a közleményünkben szereplő várakozások józan számításokra épülnek, ám számos változó van rájuk hatással, így a tényleges eredmények eltérhetnek attól, amit a jelen tudásunk szerint elvárunk. Azokat az okokat, amelyek a tényleges eredményeknek és fejleményeknek az előre tekintő nyilatkozatokban megfogalmazott várakozásoktól való eltérését okozhatják a 2020-as évi éves üzleti jelentésben szereplő “Forward-looking statements” és „Group Principal Risks” bejegyzések, valamint a British American Tobacco p.l.c. (BAT) Form 20-F elnevezésű dokumentumai tartalmazzák.

A fentiekre és az egyéb tényezőkre vonatkozó további információk megtalálhatóak a BAT által az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott beadványokban, beleértve a 20-F nyomtatványról szóló éves jelentést és a 6-K nyomtatvány aktuális jelentéseit, amelyek a SEC honlapján (https://www.sec.gov), továbbá a BAT éves üzleti jelentéseiben olvashatóak, amelyek térítésmentesen elérhetőek a BAT honlapján (www.bat.com).

A múltbeli teljesítmény nem feltétlenül előlegezi meg a jövőbelit, ezért azoknak, akik előremutatást szeretnének erre vonatkozóan kapni, érdemes független pénzügyi tanácsadóhoz fordulniuk. Az előre tekintő nyilatkozat azt tükrözi, hogy a nyilatkozat kiadásának időpontjában milyen ismereteknek és információnak voltunk birtokában. A BAT nem vállal kötelezettséget arra, vonatkozóan, hogy ezeket a jövőbe tekintő nyilatkozatokat utólag frissítse, vagy felülvizsgálja az új információk, illetve fejlemények tükrében, vagy bármilyen más okból. Felhívjuk az előre tekintő nyilatkozatok olvasóinak figyelmét, hogy ne tekintsenek ezekre biztosan bekövetkező kijelentésekként.

A BAT Magyarországon

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a BAT. A vállalatcsoport 175 országban több mint 200 márkát forgalmaz és több mint 52.000 alkalmazottat foglalkoztat. A magyarországi leányvállalat a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., amely a száztízéves múltra visszatekintő dohánygyárat, a 2014-ben átadott szivarkagyárat, valamint a 2019-ben nyílt világszerte számos piacot ellátó nikotinpárnagyárat üzemelteti.


[1] 964 tCO2e megelőzése a teljes villamosenergia-szükségletet fedező megújuló energia felhasználásával

[2] 256 tCO2e, amelyet az erdősítési projektek szén-dioxid-kibocsátási kreditjeivel helyettesítettek