Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Két pécsi csapatért is szoríthatunk a Magyarország étele szakácsversenyen!

Két pécsi csapatért is szoríthatunk a Magyarország étele szakácsversenyen!

Idén 5. alkalommal került megrendezésre a Magyarország étele szakácsverseny, ahol 31 csapat mérte össze tudását. A versenyt Aszatlos István az Étrend, Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke építette fel, már ötödik éve kerül megrendezésre.

Idén három pécsi csapat indult, és közülük kettő a döntőbe is jutott. A legjobb 12-be jutott csapatok és tagjaik:

Blöff Bisztró: Miseta Zoltán és Torma Dávid
Pécsi Egyházmegye főzőkonyhája a MannZa csapata: Lokodi Ákos és Winkert Ferenc

A versenyre olyan innovatív, de populáris ételek nevezésével lehetett indulni, amelyek elkészítése során, fontos szempont volt, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére nagy hangsúly kerüljön, és a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen.

Az idei verseny esetében előírás volt a szürkemarha húsából készíteni az ételt és valamilyen ÖKO és/vagy hazai védjegyes terméket használni. A verseny kapcsolódik idén a Petőfi emlékévhez is.

Pécsnek külön öröm, hogy a városból két csapat is a döntőbe jutott, amit március 19-én tartanak.

Az ételekről nem árulhatnak el még sokat, hiszen a döntőben a zsűri nem tudhatja meg, hogy melyik csapat mivel készült, de a döntőbe jutott mindkét csapat vezetője nagy lelkesedéssel mesélt a versenyről.

Miseta Zoltán a Blöff séfje kiemelte, hogy olyan ételt alkottak meg, amelyben a tradíció a mai generációra van hangolva. A verseny szellemében abszolút Petőfi korára hangolták a fogást, olyan ételeket készítettek, amelyet Petőfi is ehetett volna. Külön öröm, hogy a hazai védjegyes termék egy villányi vörösbor volt a régióból. A Blöff séfje egyébként nem első alkalommal vesz részt a versenyen, két éve is bekerültek a döntőbe.

Lokodi Ákos a MannZa csapat vezetője számára nagyon közel állt a feladat, hiszen Ákos apai ágon alföldi, az étel alapja pedig a dédszülei egyik idevágó receptje volt.  A legnagyobb nehézséget az idő beosztása jelentette. Ákos korábban számtalan versenyen indult, de ezen most először. 2017-ben Pécs város képviseletében ezüst díjat nyert az általa készített Pécsi Grillkolbász válogatás a Nemzeti Ízek Versenyén.

Mindkét csapat kiemelte, hogy a versenynek sokkal több hozadéka van a döntőbe jutásnál.

„Idén nagyon szoros verseny volt. A többi csapat is rendkívül felkészült volt. A verseny hozadéka nem csak a döntőbe jutás, – mondta Miseta Zoltán- hanem az is, hogy nagyon jól összekovácsolta a csapatot a felkészülés időszaka és rengeteg inspirációt is hozott.” Zoltánék is sokat tanultak a szürkemarha húsáról, amely nem szerepel gyakran a magyar étlapokon. A felkészüléskor még egy vágóhídra is ellátogattak.

„Versenyezni sok szempontból jó, de a győzelem nem minden – emelte ki Lokodi Ákos. Amikor  a szakma jeles képviselői előtt kell teljesítened és ők ítélkeznek a munkád felett, az valóban megmutatja, hogy ahol vagy, vagy amerre tartasz, ahogyan gondolkozol az ízekről, gasztronómiáról, technológiákról, alapanyagokról az előremutató-e, illetve hogy mennyire vagy felkészült. Itt kijönnek a hibák, van viszonyítási alapod a többiek munkáját és értékelését látva, nagyon sokat lehet tanulni. Ez utóbbi az, ami a leginspirálóbb nekem.”

Aki szeretné megkóstolni a Blöff séfjeinek főztjét itt tud asztalt foglalni.

Lokodi Ákosal pedig találkozhatnak február 5-én a Zsolnay Negyedben rendezett kerekasztal beszélgetésen, főztjét pedig a Magtár rendezvényközpont alkalmain lehet megkóstolni. Ezen kívül Pécsett is tervezi a Rolling Grill Circus Food Truck nyitását.

Gratulálunk a csapatoknak és eredményes szereplést kívánunk a döntőben!

Képek: Magyarország étele | Facebook

Szöveg: Markó Ildikó