Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Korszerű érelzáró készülék érkezett a PTE Klinikai Központ gyermekklinikájára

Korszerű érelzáró készülék érkezett a PTE Klinikai Központ gyermekklinikájára

Kedd délután mutatták be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Manuális Tanszékén azt az új sebészeti rádiófrekvenciás érelzáró eszközt, melyet adományként vehetett át a klinika. Ez a modern készülék kisebb méreteiből adódóan az ellátott betegek méreteivel arányos nagyságú, és lehetővé teszi a korábban csak hagyományosan nyílt műtéti beavatkozások laparascopos és thoracoscopos elvégzését is újszülött- és csecsemőkorúaknál egyaránt.

Az új eszköz egy neves amerikai gyermeksebész professzor, Steve Rothenberg kezdeményezésére és közreműködésével az Egyesült Államokban kifejlesztett sebészeti rádiófrekvenciás érelzáró. Legfőbb előnye, hogy mindössze 3 mm-es átmérővel rendelkezik, ezáltal nemcsak kisebb behatolási kaput, kisebb metszések ejtését engedi meg, hanem az újszülött és csecsemőkorúak minimál invazív műtéti ellátására is alkalmas. Az eszköz méretei tehát arányosan kicsik az ellátandó kisbetegek méreteivel, ugyanakkor akár 5 mm átmérőjű erek ellátása is biztonsággal elvégezhető vele. Működése rendkívül gyors és hatékony, továbbá a beavatkozás környezetében lévő, megkímélni, megtartani kívánt szervek és szövetek, nemes képletek – így például idegek, erek – járulékos, hőhatásra történő károsodása a lehető legminimálisabb területen történik csak. Az eszköz kialakítása kifejezetten ergonomikus, „gyermeksebész barát”, szövetek megfogására és preparálásra is kiválóan alkalmas.

A készülék létezése és előnyei jónéhány éve ismertek voltak a hazai szakemberek számára nemzetközi tudományos fórumokon, kongresszusokon látott előadásokból. Ezidáig azonban Európában nem volt beszerezhető, nem forgalmazták. Hasonló méretekkel és tulajdonságokkal bíró, „helyettesítő” eszköz szintén nem volt elérhető. Európai forgalmazása, terjesztése a közelmúltban kezdődött. Az adományozó HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft-nek, és a cég ügyvezetőjének, Móricz Lászlónak köszönhetően a berendezés alkalmazása a pécsi gyermekklinikán az elsők között indul Európában, és azon belül hazánkban is. Az új eszköz mintegy négymillió forintba került, és teljes egészében az adományozó biztosította rá a forrást.