Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Egyéb hírek / Megjelent Csupó Gábor életrajzi kötete

Megjelent Csupó Gábor életrajzi kötete

Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én mutatta be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) és a FilmHungary a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötetet. A kiadvány a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelent meg.

A kiadvány – amelynek szerzői a Bánffy Miklós-díjasés a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás és a Magyar Mozgókép DíjasTakó Sándor – több mint három év kutató- és alkotómunka eredménye. A hosszú éveken át folyó kutatómunka mellett számos személyes interjú készült Csupó Gáborral és a könyvben megszólalókkal: a magyarok közül megszólalt Csupó Attila, Jánosi Béla, Kálomista Gábor, Kerek Béla, Lakits László, Mándoki László, Mikulás Ferenc, Rófusz Ferenc, Szűcs László, Varga Tamara, Varsányi Ferenc és Wahorn András; Amerikából pedig George Acogny, Arlene Klasky, Tracy Kramer, Terry Thoren és Hal Waite. Csupó Gábor gyermekei közül nyilatkozott Brandon, Ruby és Kelcy Csupo is. A szerzők a történet elbeszélése során nagymértékben támaszkodnak arra az egyedülálló és a nyilvánosság előtt még nem publikált fotó-, film- és képzőművészeti forrásanyagra, amely Csupó Gábor és az interjúalanyok magángyűjteményéből való.

A könyv gazdagon illusztrált, albumszerű felépítése felidézi a magyar alkotó egész művészetét meghatározó vizuális látásmódot. A képek mellett kiemelkedő jelentőségűek a személyes visszaemlékezések, amelyeket a szerzők kultúr- és filmtörténeti vonatkozású írásai, értekezései kötnek össze.

Csupó Gábor munkássága

Csupó Gábor a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, akinek kalandokkal és kihívásokkal teli, filmtörténeti jelentőségű életútját könyv még nem dolgozta fel. Filmstúdiójában, a Klasky-Csupóban az 1990-es, 2000-es évek olyan sikeres amerikai rajzfilmsorozatai készültek, mint A Simpson család, a Fecsegő tipegők, a Jaj a szörnyek, a Thornberry család vagy a Duckman. Több mozis kasszasiker, két hollywoodi csillag és számos további rekord is fűződik a nevéhez. Pályája során dolgozott együtt Frank Zappával, Peter Gabriellel, Susan Sarandonnal, Bruce Willissel és Michael Jacksonnal is. Olyan stúdióknak gyártotta a sikerprodukcióit, mint a Nickelodeon, a Walt Disney, a Fox Television, és a Paramount Pictures. Karrierje során huszonháromszor jelölték a legrangosabb televíziós elismerésre, az Emmy-díjra, ebből ötször el is nyerte.  Alkotásain generációk nőttek fel, A Simpson családdalés a Fecsegő tipegőkkelpopkulturális ikonokat teremtett. Az Amerikában töltött évtizedek alatt is megmaradt azonban magyar érzelmű és gondolkodású európai filmalkotónak.

Az MMA MMKI filmszakmai kiadványai

Az MMA MMKI évek óta kiemelt figyelemmel foglalkozik a magyar film területének kutatásával. A Fundamenta profunda elméleti megalapozó kötetek keretében jelent meg az Animációs körkép című kötet, amely a magyar animáció oktatási, intézményi és pályázati lehetőségeit járta körbe, illetve a Mozgókép és paragrafusok, amely a filmgyártás intézményi és szabályozási kérdéseivel foglalkozott. Az intézet Documenta Artis kötetei között látott napvilágot 2017-ben a Magyar forgatókönyvírók I. és 2019-ben a Magyar animációs alkotók I. interjú-könyvek, amelyekben kortárs alkotók szakmai, de az oktatás számára is felhasználható módon beszélnek szakmájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről. A 2021-ben megjelen Magyar producerek I. című kiadvány célja, hogy a magyar mozgókép kortárs alkotóinak gondolatait, meglátásit megőrizze. A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a 2021-ben megjelent Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely aMMA MMKI és az MMA Kiadó közösen gondozásában jött létre.

Az MMA MMKI és a FilmHungary közös gondozásában készített, a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat tagjaként megjelenő kötet október közepétől kapható a Libri könyvesboltokban.