Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Megújult a Lauber Dezső Sportcsarnok

Megújult a Lauber Dezső Sportcsarnok

Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása, pénteken már egy utánpótlás és egy másodosztályú felnőtt kosárlabda-mérkőzés, valamint este egy A-csoportos futsal összecsapás is lesz a létesítményben. Az ünnepélyes átadón Péterffy Attila polgármester, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Ferenczi-Kakas Marianna, a Baranya Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke mondott köszöntőt. Az esemény díszvendége Ivkovics Sztojan mesteredző volt.

A 2019 előtt elnyert 806 millió forintos támogatásból és további – egyebek mellett önkormányzati, sportegyesületi – forrásokból valósult meg a Lauber Dezső Sportcsarnok külső és belső felújítása. Az energetikai korszerűsítés után vált egyértelművé, hogy olyan rekonstrukciós munkákat is el kell végezni az 1976-ban épült sportcsarnokban, amelyek már évek óta indokoltak voltak. A régi, fapados lelátót modern, műanyag székesre cserélték, a nézőtéren összesen 1500 négyzetméternyi járófelület újult meg. Az elavult, balesetveszélyes PVC-padló helyére korszerű vinilpadló-burkolat került. A nézőtéren található valamennyi falfelületet kijavították és újraszínezték, valamint a lelátók alatti közösségi terek is megújultak.

A korlátok is új színezést kaptak – akárcsak a csarnok valamennyi fémfelülete. A műanyag székek a kék szín három árnyalatában jelennek majd meg a lelátón – világoskék, középkék és sötétkék. Miután az északi és a déli lelátón is négy szektor található, és Pécs is négy betűből áll, ezért a PÉCS feliratot rakták ki a sötét színű székekből. A Lauber Dezső Sportcsarnok eredményjelzőit is kicserélték. A régi táblák helyére modern, TV-képernyő minőségű, úgynevezett P5-ös LED-falak kerültek. A nagyobbik több mint 30 négyzetméteres, de a keleti oldali is 16. Így mind a két új eredményjelző háromszor akkora felületű, mint elődjeik.

A felújított épület keddi átadóján Péterffy Attila polgármester kiemelte: a városi sportcsarnok megkerülhetetlen, fontos helyszín a település életében. A kosárlabda-, kézilabda-, valamint futsalmérkőzések mellett koncertek, kulturális események is helyet kapnak benne. A polgármester hozzátette: „A beruházás eredetileg energetikai korszerűsítést foglalt magában, de az előzetes elképzelések általános felújítási beruházásokkal is kiegészültek.”

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a csaknem ötven éve épült csarnok legendás magyar csapatoknak, emlékezetes nemzetközi mérkőzéseknek biztosított korábban helyszínt. A főtitkár bízik abban, hogy a létesítményben rangos élvonalbeli és nemzetközi mérkőzések lesznek majd.

Ferenczi-Kakas Marianna, a Baranya Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke elmondta, reméli, hogy a csarnok fejlesztése jövőre folytatódik, ugyanis a küzdőtér parketta-burkolatának cseréjét is elvégeznék TAO-forrás felhasználásával. A közeljövőben két NB I-es kézilabdamérkőzést is játszik a Kozármisleny Kézilabda Akadémia csapata. Először a Győr, majd a Ferencváros látogat a Lauber Dezső Sportcsarnokba.

A beszédek után a résztvevők közösen tekintették meg a pécsi parasportolókról készült fotókiállítást, amit Jancsik Árpád úszóedző, Konkoly Zsófia edzője válogatott össze. Aztán a megújult sportcsarnok vezetett bejárása és polgármesteri pohárköszöntő zárta az átadót.

Pénteken már egy utánpótlás és egy másodosztályú felnőtt kosárlabda-mérkőzés, valamint egy A-csoportos futsal összecsapás is lesz a létesítményben.