Nagyon népszerű a pécsi fogtündér!
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Nagyon népszerű a pécsi fogtündér!

Nagyon népszerű a pécsi fogtündér!

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Fogászati és Szájsebészeti Klinika Gyermekfogászati Részlege Magyarországon elsőként szervezte meg néhány évvel ezelőtt a 6 hónapos – 3 éves közötti gyermekek szűrőprogramját. Jól jellemzi a FOGTÜNDÉR program népszerűségét, hogy a pécsi játékos szűrővizsgálatra a meghirdetést követő 24 órán belül közel 150 kisgyermeket kívántak regisztrálni, így sokaknak már csak a következő alkalomra tudtak időpontot felajánlani.

2022. október 19-én szerdán 15:30-17:30 között várják a PTE KK Fogászati Klinika gyermekfogorvosai a korábban regisztrált kisgyermekeket anyukákkal, apukákkal együtt a játékos szűrővizsgálatra, hogy a fogorvosi találkozás élmény legyen, és ne görcsös félelem.

A jelenlegi jogszabályok értelmében a kisgyermekek rendszeres fogászati szűrővizsgálata 3 éves kortól kötelező. A 3 év alatti gyermekeknek nincs szervezett, avagy kötelező fogászati szűrővizsgálata, kontrollja. A szülők sokszor tanácstalanok, mikor keressék fel a picivel a fogorvost, hová forduljanak.

A program a tejfogak ápolásának jelentőségére is felhívja a figyelmet, hiszen a tejfogak befolyásolják az álcsont és az állkapocs fejlődését, a maradó fogak egészségét. A szuvasodás a tejfogakról átterjedhet az alattuk megbúvó, ínyt áttörni készülő maradó fogakra is. A szakmai kimutatások szerint a 3 éves gyermekek 1/3-ának van már szuvas foga.

A program szakmai vezetője Dr. Balásné Dr. Szántó Ildikó, a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika Gyermekfogászati Részleg tanszékvezetője – aki jelenleg a Gyermekfogászati Társaság elnöke – komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy szervezeti keretet teremtsenek a 3 év alatti kicsik fogászati szűrésére is. A megvalósításig azonban különböző inspiráló programokkal szükséges felhívni a kisgyermekes szülők figyelmét a tejfogak megfelelő ápolására, a fogászati szűrővizsgálatokra.

A FOGTÜNDÉR program megvalósítását a Miniszterelnökség támogatja a NEA, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével.

A nagy érdeklődésre való tekintettel tervezik a szűrővizsgálat rendszeressé tételét, így annak sem kell csüggednie, aki most lemaradt a regisztrációról.

Kisfilmek is készültek a bővebb tájékoztatás érdekében, amelyek a YouTube-on megtekinthetők

FOGTÜNDÉR 1. rész: FOGZÁS ÉS GYÖTRELMEI

FOGTÜNDÉR 2. rész: TEJFOGAK

FOGTÜNDÉR 3. rész: TÁPLÁLÁS

További információ: Dr. Balásné Dr. Szántó Ildikó

Elérhetőség: