Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Nyugati Városrészi Óvoda bemutatkozása

Nyugati Városrészi Óvoda bemutatkozása

Intézményünk, a Nyugati Városrészi Óvoda 11 tagóvodával működik. Tagóvodáink: Nyugati Városrészi Óvoda (Mezőszél), Hajnóczy Utcai Tagóvoda, Ajtósi Utcai Tagóvoda, Magyar Lajos Utcai Tagóvoda, Közraktár Utcai Sportóvoda, Radnóti Utcai Tagóvoda, Esztergár Utcai Tagóvoda, Nagy Jenő Utcai Tagóvoda, Zipernowsky Utcai Tagóvoda, Rácvárosi és Istenkúti Tagóvoda. Összesen több mint 900 kisgyermek jár óvodáinkba. Pedagógusaink munkáját pedagógiai asszisztensek, gyógypedagógus, óvodapszichológus segítik. Nevelőtestületünk törekszik a korszerű pedagógiai módszerek megismerésére, alkalmazására.

Játékaink, játszótéri eszközeink mindenütt színes, változatos tevékenységeket, mozgáslehetőségeket biztosítanak a gyermekek számára. Óvodáink közül a Nagy Jenő és az Ajtói Utcai Tagóvodánk már megújult külsővel várja a gyermekeket.

Az uránvárosi részen található intézményegységeink közös pedagógiai értékrend mellett, saját arculattal bírnak. Van sportos, magyar népi kultúrát ápoló, madárbarát intézményünk is. Óvodáink közül több is Zöld Óvoda, és Boldog Óvoda címmel büszkélkedhet. Mindennapjainkban jelen van a játék, mozgás, tanulás, kirándulás. Rendszeresen járunk kulturális programokra.

Központi óvodánkban jól megfér egymás mellett a természetbarát szemlélet a robotikával és a kompetencia alapú neveléssel. Az Ajtósi ovi „Biztonságos Óvoda” cím tulajdonosa és jól működik az Ovi-zsaru program is. Az Esztergár oviban (Csacsis ovi) tiszta és vegyes életkorú csoportokat is találhatnak a szülők. Délutáni szabadon választott foglalkozások „Erőnyerő” torna várja a fiúkat, aerobic a lányokat és Ovi – jóga is színesíti a palettát. A Hajnóczy óvodában a Mozgáskotta módszer mellett a tehetségfoglalkozásokon is részt vehetnek a gyerekek. Istenkúti óvodánk népi hagyományőrző napokkal várja a gyerekeket a Mecsek ölében. Úszás, korcsolya, sószoba, ezzel vár a Sportóvoda. A Magyar Lajos Utcai Tagóvodánk egyedisége a gyönyörű parkosított udvar, valamint a tehetséggondozó műhelyeikben rejlik. A Nagy Jenő Utcai oviban a gyerekek havonta járnak kirándulni. A Radnóti ovi sajátossága a „Fürkész szoba” darázsgarázs és süntanya. Rácváros néphagyomány-éltető óvodai programot kínál. A Zipernowsky egy kis zöld sziget a házak között bokorsátorral, sok kirándulással.

Miért a Nyugati?

  • Mert megtalálható benne minden, ami mozgás, ami zene, ami természetvédelem, ami élmény, ami tudás, ami móka és kacagás.
  • Mert személyre szabott fejlesztést kapnak a gyermekek
  • Mert nagyszerű, jól képzett óvodapedagógusok dolgoznak nálunk
  • Mert itt jó óvodásnak lenni!

Nyugati Városrészi Óvoda (központi óvoda)

7623 Pécs, Mezőszél u. 2.

Tel: 20/316 6008

  • A Nyugati Városrészi Óvoda Uránvárosban az egyetemi városrészben található. Biciklivel, busszal, autóval is könnyen megközelíthető.
  • A Nyugati Óvoda célja: a „zöld” szemlélet kialakítása; a testi-lelki egészség segítése, a problémamegoldó gondolkodás megalapozása
  • Óvodánk öt csoporttal működik, életkor szerinti megosztásban. Külön tornateremmel rendelkezünk, amely jól felszerelt a mozgásra ösztönző, mozgást fejlesztő eszközökkel.
  • Az óvoda udvarán gumi burkolatú sportpálya, hinták, mászókák, homokozók, labda tölcsér, várja a gyermekeket
  • Hagyományos módszertárunk mellett folyamatos megújulásra törekszünk, bővítjük ismereteinket.
  • Választható délutáni óráink az angol, zeneovi.
  • Jó hangulatú családi rendezvényeink között megtalálható a vásárral egybekötött Csiperke-nap, illetve családi kirándulás ősszel valamint a Gyereknap májusban.

Nyugati Városrészi Óvoda Ajtósi Dürer Utcai Tagóvodája

7623 Pécs, Ajtósi Dürer u. 2.

Tel: 20/313 3404

Intézményünk idén lett felújítva, így szép, modern környezetben várjuk a gyerekeket. Óvodánk, Pécs uránvárosi részén épült, a lakótelep közepén, panelházak ölelte kis zöld oázis. Az élménypedagógia szövi át minden napjainkat.

3 osztatlan csoporttal működünk. Célunk a személyiség kibontakoztatása mellett, elősegíteni a hátrányok kiegyenlítését, az egyéni fejlődési ütem figyelembevételével. Szeretnénk újfajta tudás felé nyitni a gyerekeket, és a környezetünk védelmére nevelni őket. Próbáljuk úgy alakítani az óvodai környezetet, hogy az hatásrendszerével elősegítse minden gyermek számára az optimális körülményeket a folyamatos fejlődéshez, támaszkodva az óvodás korú gyermek alapvető sajátosságára az érzelem vezérelt megismerésre, és az élmény fonalán haladó gondolkodásra. Nevelő munkánk alapelvei a humánus és optimista együttműködésre törekvő, nyitott, empatikus, következetes nevelői stílus hangsúlyozása. Szerintünk az igazi ismeret az, amit a gyermek önmaga szerez meg, ezért mindennapjainkat a tevékenységközpontúság hatja át. Mindennek az alapja, hogy a gyermek érdeklődésére, cselekvésére, előzetes tudására, tapasztalataira építsük az ismeretanyagot is tartalmazó tevékenységrendszert, amit átadunk, megtapasztaltatunk. Ez által a gyermeki aktivitás, motiváltság, kíváncsiság is kielégül, kreativitásuk, folyamatosan fenntartható.

Minden évben több nyitott programot szervezünk: kirándulás, őszi és tavaszi kavalkád, tök jó nap, Márton nap, vetélkedők, közös játékok, évzáró, családi majális. Igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Ezeken a rendezvényeken a kézműves sarokban a gyermekek kreatív pedagógusaink segítségével, az újrahasznosítás elveit szem előtt tartva, és „zölden gondolkodva” alkothatnak elmélyülten.

Szolgáltatások:

Zenés gyermektorna, néptánc, judo, ökomenikus hittan, angol, úszás és korcsolya oktatás.

Egyéb szolgáltatások megszervezésére is van lehetőség a szülők igényei alapján.

Programok:

Hangoló és egyéb előadások az óvodában. Madarász-ovi, játszóházak, színház- könyvtár- múzeumlátogatások, kirándulások, városnéző séták, Ovi-zsaru foglalkozások a Baranya Megyei Rendőrkapitánysággal együttműködve, jeles napokhoz kapcsolódó különböző programok, hangulatos óvodai ünnepek: „Márton-nap”, „Tök jó nap!”, Mikulás, Karácsony, Farsang, Március 15., Víz világnapja, Húsvét, Őszi- és Tavaszi kavalkád, Anyák napja, Évzáró, Gyermeknapi Majális.

A tanköteles korú gyermekekkel ismerkedünk a szomszédos iskolákkal.

Látogassanak el hozzánk, ismerkedjenek meg velünk!

Nyugati Városrészi Óvoda Esztergár Lajos Utcai Tagóvoda

7633 Pécs, Esztergár Lajos út. 13.

Tel: 20/314 3464

  • Az óvoda nyugodt, a város forgalmas útvonalaitól távol, zöld környezetben, jól megközelíthető helyen található.
  • Tágas udvara a hatalmas, árnyat adó fákkal, természetes anyagokból készült mozgásfejlesztő játékokkal, kedvező színtere a gyermekek mozgás-, és játékigényének kielégítéséhez, szabadtéri programok lebonyolításához.
  • Öt csoportos óvoda, négy homogén illetve egy vegyes életkorú csoporttal.
  • Az óvoda tornaszobája lehetőséget biztosít a különböző mozgásformák gyakorlására, sokoldalú mozgásfejlesztésre (Mozgáskotta, Montessori eszközök).
  • Az ovisok rendszeres látogatói a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Harmadik Színház előadásainak, a Tudásközpontban lebonyolított foglalkozásoknak, múzeumoknak, kiállításoknak.
  • A pedagógusok nyugodt, vidám, inspiráló, szeretettel teli légkörben, otthonos környezetben, magas színvonalon biztosítják a gyermekek sokoldalú, fejlődését.

Nyugati Városrészi Óvoda Hajnóczy Utcai Tagóvodája

7633 Pécs, Hajnóczy József u. 7.

Tel: 20/316 2306

  • Pécs nyugodt, csendes, jól megközelíthető lakókörzetében fekszik a Hajnóczy óvoda.
  • 3 osztott életkorú csoporttal működnek.
  • Ayres mozgásfejlesztő eszközökkel, Mozgáskotta programmal, Pekk-tornával segítik minden kisgyermek fejlődését és a felzárkóztatást.
  • Az óvoda lehetőséget ad a sportági választásra JUDO, Bozsik-foci, és angol nyelvi alapozásra.
  • A gyermekek egészségmegőrzését szolgálja az óvoda  SÓ-SZOBÁJA.
  • A Hajnóczy óvoda olyan hely, ahol hisznek abban, hogy minden gyermek tehetséges, kezdeményező, kreatív. Várnak szeretettel, látogass el honlapjukra és légy Te is Hajnóczy-ovis!

Nyugati Városrészi Óvoda Istenkúti Tagóvodája

7635 Pécs, Nagydeindoli út 2/2.

Tel: 30/279 3208

Óvodánk Istenkúton zöld környezetben, két vegyes életkorú csoporttal működik. Fontos számunkra a szeretetteljes, érzelmekben gazdag, családias légkör, ahol kisgyermek, minden dolgozót ismer és biztonságban érzi magát.

Örökös Zöld Madárbarát Óvodaként fontosnak tartjuk a környezettudatos, egészséges életmódra és fenntarthatóságra nevelés megalapozását a családokkal közösen együttműködve. Nevelésünk fontos szempontja a tapasztalatszerzés. A gyermekeket körülvevő közvetlen környezet számtalan lehetőséget biztosít a megfigyelésre, munkálkodásra. Óvodánkban Madárbarát ösvényt, Lepkekertet, Gyógy- és fűszernövény kertet gondozunk, óvodakertünkben a gyermekek folyamatosan tevékenykedhetnek. Napi tevékenységeinket a jeles napokhoz, hagyományokhoz, ünnepekhez kötjük. Eköré szervezzük a projekt heteket, családi napokat is (Farkas nap, Egy család – egy növény), melybe az óvoda környezetében élő közösséget is igyekszünk bevonni.

Minden évben megrendezzük a hagyományőrző Szüreti mulatságot, Márton napot, Adventi kézműves játszóházat, négy hetes farsangi ünnepkört, Húsvéti kézműves játszóházat, élményekben bővelkedő gyermek és családi napot).

Nyugati Városrészi Óvoda Közraktár utcai Sportóvoda

7633 Pécs, Közraktár utca 7.

Tel: 20/311 9651

A sportóvoda olyan családoknak nyújt támogatást, akik gyermekeiknek a hagyományos óvodai nevelés keretei mellett a rendszeres mozgást is szeretnék biztosítani. Az óvoda 24 éve viseli egyedülálló Sportóvoda címét, ahol napi rendszerességgel, változatos mozgásformákkal biztosítják az egyénre szabott, differenciált mozgás és személyiség fejlesztést.

•    Öt sportegyesülettel tartva a szoros együttműködést, aminek köszönhetően szakedzők segítik, a különböző sportágakkal való ismerkedést melyek be vannak építve délelőtti programjaikba:- judo- középső csoporttól őszi/tavaszi időszakban úszás, – téli időszakban korcsolya oktatás – kosárlabda- mozgáskoordinációs torna-

•    Délutáni fakultatív tevékenységként választható:- foci- tenisz-tánc- judo-zeneovi- angol- német-„alapozó” torna.

•    Az Óvoda négy homogén csoporttal működik. Ezek azonos életkor szerint szerveződött csoportok, kedveznek az óvoda, – egyedi „sport” – ra épült arculatára.

•    Az Intézmény tágas, esztétikusan berendezett csoportszobákkal rendelkezik, melyekhez felújított mosdók, és öltözők tartoznak

•    Az óvoda elnyerte a „zöldóvoda” címet is, hisz az egészséges életmód alapjait egészséges zöld környezetben kívánja megvalósítani: ezért az épületet tágas zöld óvodaudvar övezi, ahol gumi burkolatú sportpálya, két, csúszdás ügyességi vár, függeszkedő – mászó rendszer, golf pálya, hinták, fészekhinta, homokozók, taposó ösvény várja a gyermekeket.

•    Egészségmegőrző só szobával, rendkívül sok mozgásfejlesztő eszközzel felszerelt tornateremmel, tematikusan kidolgozott egyéni MOZGÁSKOTTA és LABDA PROGRAMMAL illetve az egyediségre is odafigyelő tehetségeket is támogató programokkal vár a Sportovi, látogass el hozzánk!

Nyugati Városrészi Óvoda Magyar Lajos Utcai Tagóvoda

7623 Pécs, Magyar Lajos utca 2.

Tel: 20/312 1506

Óvodánk Uránváros csendes övezetében helyezkedik el, hatalmas zöld területtel körülvéve. Gyönyörű parkosított udvarunk van, mely sokféle tevékenységre ad lehetőséget (mozgás, játék, felfedezés, megismerés, tapasztalatszerzés). Három vegyes életkorú csoportban várjuk a gyermekeket, intézményünk népszerű a családias légkört fontosnak tartó szülők körében.

Fontosnak tartjuk, hogy minden gyermek szeretetteljes környezetben töltse napjait, biztonságban érezze magát. Törekszünk arra, hogy a hozzánk járó óvodások nyitott, másokat elfogadni tudó, önálló, kreatív, problémahelyzeteket megoldani tudó iskolásokká váljanak. A gyermekek értelmi fejlődését sokszínű tevékenységgel segítjük: kísérletezünk, felfedezünk, mesélünk, verselünk, énkelünk, rajzolunk, festünk, mozgunk.

Tagóvodánk helyi sajátosságai, kiemelt tevékenységi területek:

– Családias, barátságos, biztonságos környezet, inkluzív szemlélet.

– Tehetséggondozás, felzárkóztatás: drámapedagógiai és vizuális műhely, sakkjátszótér program, állatasszisztált (kutyás) foglalkozások, Veronika zeneprojekt, iskolaelőkészítés, egyéni fejlesztések fejlesztőpedagógusokkal.

– Mozgásfejlesztés: tágas, zöld udvar, jól felszerelt tornaterem (Mozgáskotta, Wesco eszközök), változatos mozgásformák biztosítása. (Úszás, korcsolya, foci, zenés torna, tánc – ovi-rocky).

– Környezettudatos szemlélet formálása: Madarász-ovi foglalkozások, kirándulások, udvarrendezés a családokkal közösen, hagyományápolás, szelektív hulladékgyűjtés, fűszer és veteményeskert, komposztálás, állatok védelme.

– Élmények, tapasztalatszerzési lehetőségek biztosítása: Ovi-Zsaru program, könyvtár, múzeum, játszótér, színház, hangverseny, séták, előadások, bemutatók.

– Egyéni képességek kibontakoztatása, tanulói lemorzsolódás megelőzése, a sikeres iskolakezdés feltételeinek megteremtése.

Nyugati Városrészi Óvoda Nagy Jenő Utcai Tagóvoda

7624 Pécs, Nagy Jenő utca 38.

Tel: 30/779 4676

Óvodánk Pécs belvárosában, a Szigeti városrészben, parkosított, zöld környezetben helyezkedik el, melynek korszerűsítése, fejlesztése jelenleg is zajlik a Zöld Kapu című projekt keretein belül. Belvárosi elhelyezkedésünk révén – jól megközelíthetőek vagyunk tömegközeledéssel is – egész Pécsről érkeznek gyermekek intézményünkbe.

Pécsi óvodánk épülete, egy a XVIII. században épült patinás barokk stílusú műemlék, melyet többször átépítettek, felújítottak. Legutóbbi felújítás 2022-ben a Széchenyi 2020 program keretein belül, bruttó 180 millió forint európai uniós támogatással valósult meg. A felújítás végeztével 2023 októberétől óvodánk a Nagy Jenő Utcai Tagóvodában folytatta működését.

Felújított óvodánk 5csoporttal működik, melyek tiszta, homogén korcsoportúak. A csoportszobák és más helyiségek egyedi hangulatát óvodapedagógusaink kreativitásának, leleményességének köszönhetjük. Jelenleg 95 kisgyermek jár hozzánk, az öt csoportszobánk, alapterülettől függően 15-22 fős gyermeklétszámmal működik. Óvodánkban 10fő óvodapedagógus, 6dajka, 2 pedagógiai asszisztens és egy fő karbantartó  dolgozik. Nevelő, fejlesztő munkánkat segít a logopédus, fejlesztőpedagógusok, mozgásfejlesztő pedagógusok.

Az óvodánk kihasználja a könyvtár, múzeumok és a belváros közelségét, ami lehetőséget biztosít az indirekt tanulásra az óvoda falain kívül is.

Az életkori sajátosságokat figyelembe véve havi rendszerességgel kirándulásokat, tanösvény járást, múzeumlátogatásokat, sportprogramokat, báb előadásokat szervezünk. Csoportjaink madarászfoglalkozáson, kutyaterápiás foglalkozáson, néptánc foglalkozáson vesznek részt.

Lehetőség van arra, hogy játékos angolt, tornafoglalkozást, hittant válasszanak a szülők gyermekeik részére, délutáni foglalkozás keretében.

Óvodánk jól felszerelt tornateremmel és mozgásfejlesztő eszközökkel rendelkezik

Zöld Óvoda program tagjaként fontosnak tartjuk a környezettudatos nevelést, valamint az egészséges életmód gyakorlását az óvodai mindennapokban is.  Évszakonként egészséghetet tartunk melyek keretein belül mozgásos tevékenységekkel, kirándulásokkal ösztönözzük a gyerekeket a mozgás megszerettetésére, egészséges falatok készítésével az egészséges életmód fontosságát hansúlyozzuk.

Óvodánk családokkal közös programokat szervez, úgymint Márton napi lámpás felvonulás, karácsonyi barkácsdélután, gyereknap.

Az udvar nagy, fákkal, bokrokkal, természetes környezettel várja a gyermekeket. Telepítése, elrendezése és biztonságos játékai, ideális céljaink megvalósításhoz, gazdag játék és mozgáslehetőséget biztosítanak. Az óvoda udvarán gumi burkolatú sportpálya biztosít szinteret a gyerekek labdajátékainak. Zöld Óvoda pályázata keretein belül a jövőben szeretnénk az udvarunk további fejlesztését megvalósítani mint pl: komposztáló edények elhelyezése, vízgyűjtő kihelyezése, kerti csobogó telepítése, magaságyás telepítése.                                              

Nyugati Városrészi Óvoda Radnóti M. Utcai Tagóvoda

7633 Pécs, Radnóti u. 4.

Tel: 30/779 4682

Óvodánk 1968-ban épült Uránvárosban. Fenntartója a Pécs Megyei Jogú Önkormányzata. Jelenleg 4 (homogén életszervezésű) csoportos óvodánk kétszintes, részben felújított épületben és játszóudvarral, óvodakerttel Uránvárosban található. A csoportoknak zöld területű, gumiburkolatos és aszfaltos udvarrésze is van babaházzal, mászókával, hintával, homokozóval, csúszdával, pollyball-al, hatalmas játszó mozdonyokkal. Ovi-Sport pályánkon és a tornatermünkben egész nap lehetőség van a szervezett és a szabad mozgásra, labdajátékokra. „Bringabarát” óvodánkban mini KRESZ pályával, kerékpár tárolókkal népszerűsítjük a kerékpáros közlekedést. Nyári időszakban napvitorlákkal fedett udvarrészekkel óvjuk a gyerekeket a nap káros sugaraitól.

Fejlesztőszobánkban differenciált fejlesztés, logopédiai ellátás van.

Óvodánk pedagógiai programjának sajátos vonásai közül kiemelkedik a zöld óvoda program, 2019 óta örökös zöld óvodaként. Vezérfonala a környezeti kultúrára nevelés elsősorban életmód, gondolkodás és viselkedés- mód, szokás és értékrendszer. Ingergazdag környezet természetes anyagokkal, gyermekmunkákkal jól tükrözi vizuális szemléletünket. Egyetértünk azzal az eszmerendszerrel, mely a környezet védelmét, a növények és állatok gondozását foglalta magába. Meggyőződésünk, hogy a természetes anyagokkal való tevékenységek, a kirándulások, az udvarunk szebbé, egészségesebbé tétele nem csak nekünk fontos, de a gyerekeken keresztül a szülőknek is.

Óvodakertünkben „madárbarát mintakert tanösvényt” hoztunk létre, melynek a városunkban egyedülállóan mYnest madármegfigyelő játszótér is a része. A csoportokban zöld sarok és akvárium van, az emeleten akvárium és terrárium, az óvodakertben teknős medence, komposztálók, gyógynövény- és fűszerkertek, időjárás megfigyelő állomások, ivó kutak, fedett udvarrészek, esővízgyűjtő hordók, fantasztikus farakások, süntanya, sün itatók, darázsgarázs, békavár, madárodúk, etetők és itatók segítik a gyerekeket a külső világ tevékeny megismerésében. Kedvelt játékhelyek a Patkós Stúdió által fából készült telepített memóriajátékok– különböző élőhelyek élővilágával, ill. a mezítlábas tanösvényünk.  Óvodánk előtti kertben a kóbor állatoknak itatók vannak kihelyezve egész évben. Zöld folyosón „Zöld óvodások” -ovigaléria található gyerekmunkákkal, Fürkész szobánkban zöld szertár és könyvtár várja a gyerekeket. 2022-ben szakmai pályázattal elnyertük az állatbarát óvoda címet. Hagyományok, ünnepek, az évszakok változásai, jeles napok adják nevelésünk rendszerét a köréjük épített tevékenységek érzelmi, szellemi, közösségi élmények biztosítják az aktív mindennapokat, megteremtik a mindennapos tanulási helyzeteket, a szokások, szabályok, rítusok adta biztonságérzetet. Környezeti nevelésünkkel azt kívánjuk érzékeltetni, hogy nem csupán a környezetünk megvédésére nevelünk, hanem a környezettel való együttélésre, a békés egymás mellett élésre, végső soron a környezeti kultúrára szeretnénk nevelni, tanítani a hozzánk járó gyerekeket, s rajtuk keresztül szüleiket, a családokat. Programjaink csoportosak és óvodai programok.

Óvodai hagyományos programjaink: Őszi óvodai buszos kirándulás, mikulásvárás az óvodában, adventi készülődés 4 hete, húsvéti locsolkodás

Nyílt programok: őszi terményfesztivál, Márton napi lámpás felvonulás, farsang, anyák napja, gyermeknapok, ballagás, társadalmi munkanapok az óvoda udvarán, óvodaváró nyílt napok

Zöld hagyományok: akvárium-terrárium és állatkert látogatása, egészség- és sport napok, erdei iskolai programok, Föld napja, Víz világnapja, Madarak és fák napja, Ne vásárolj semmit nap, szelektív hulladékgyűjtés minden nap, elemgyűjtés és kupakgyűjtés folyamatosan, állatvédő szervezetek által befogadott állatoknak gyűjtés a téli időszakban.

Mindennapos lehetőségek: növény- és állatgondozás minden csoportban, iskolai programokon való részvétel, múzeumlátogatás, kirándulások. Hagyományos kirándulásaink gyalog vagy busszal történnek.

Nevelési időn kívüli lehetőségek: néptánc, bábszínház, játékos angol, zeneovi-zeneterápia, sport (több féle) foglalkozás gyermek részére. Színházba, könyvtárba, múzeumba visszük a gyerekeket. Rendszeres a kapcsolatunk a Mókus suli erdei iskolával, a Zöld Híd alapítvány Öko- kuckójával, ahol környezeti nevelők foglalkoznak a gyerekekkel.

Nyugati Városrészi Óvoda Rácvárosi Tagóvoda

7634 Pécs, Rácvárosi út 56.

Tel: 30/779 4676

  • Az óvodában természetes anyagokból készült bútorok, játékok vannak többségben.
  • Az udvar nagy, fákkal, bokrokkal, természetes környezettel várja a gyermekeket.
  • Az óvodában a néphagyomány éltetésre kerül a hangsúly. A nevelési évben a jeles napok, az ünnepi szokások végig kísérik mindennapjaikat.
  • Céljuk a múlt értékeinek átörökítése a gyermekek számára érthető formában.
  • Híresek a családokkal közösen szervezett nagy mulatságaikról, melyeket szüretkor, Pünkösdkor tartanak. Betlehemest tartanak a Rácvárosi templomban, Vendel napi vásárt, Télűző mulatságot busókkal az óvodában, sokat kirándulnak a Mecseken, a környéken.


Nyugati Városrészi Óvoda Zipernowsky Tagóvoda

7633 Pécs, Zipernowszky Károly utca 3.

Tel: 72/255-562

Óvodánk a Nyugati Városrészi Óvoda tizenegy tagóvodájának egyike Uránvárosban található. Az idősebbek a mai napig Karikás óvodaként emlegetik.

Az emeletes, több, mint hatvan éves épületben négy gyermekcsoport játszik, mozog, alkot és él együtt, tágas, napfényes csoportszobákban. Rendelkezünk logopédai és fejlesztő szobával, kialakítottunk egy tornatermet, ami jól szolgálja a gyermekek szervezett mozgásfejlesztését, az ünnepek közös megélését.

Zöld környezetben, tágas, nagy udvarral, udvari játékokkal szolgáljuk a gyerekek mozgásigényének kielégítését. Udvari létesítményeink kizárólag természet- és gyermekbarát fajátékok, de hagytunk helyet a futásra, fűben heverészésre is. Tavasztól őszig triciklik, rollerek, Ovi-focipálya teszik változatossá az udvari életet. Lehet nálunk bogarászni, fára mászni, meggyet, cseresznyét szedni, a filagóriában rajzolni, gyurmázni, festeni.  Virágos kertjeinket a gyerekekkel együtt gondozzuk, szépítjük. 

Óvodapedagógusaink nagyrészt fiatalok, lelkesek, nyitottak, elfogadóak és természetesen szépek.  Az idősebb kollégák segítik őket tanácsokkal, közülük többen szakvizsgával rendelkeznek. A csoportok életét dajkák és pedagógiai asszisztensek támogatják. Gyermekeink fejlesztését gyógypedagógusok  és logopédusok támogatják.

Napirendünk kialakításánál a gyermeki játékot helyezzük minden elé, megfelelő időt, eszközt, helyet biztosítva hozzá.  A különböző óvodai tevékenységek a gyermekek kíváncsiságára, érdeklődésére épülnek, egy derűs, gondtalan iskola előtti időszakot biztosítva számukra. A nagymozgásokat Mozgáskotta-, és Alapozó Terápia módszer segítségével fejlesztjük, a figyelmet, memóriát versekkel, dalokkal és fejlesztő játékok irányításával tartjuk karban. 

Intézményünkben lehetőség van az angol tanulására, népi táncra, hittanra, sakkra, sokat látogatjuk a város kulturális intézményeit, szeretjük a színházat, járunk korcsolyázni, kirándulni, sok családi programot szervezünk. 

Óvodánk „Zöld Óvoda”, Madárbarát Óvoda, fenyőfáinkon madárodúk adnak helyet a költésnek.