Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécs az értékmegőrzésben partner, nem az enyészet fenntartásában

Pécs az értékmegőrzésben partner, nem az enyészet fenntartásában

Pécs közgyűlése 2021 novemberében döntött arról, hogy az évtizedek óta romosan és lepusztultan álló volt bőrklinika épületét hasznosítani kívánja. Az ingatlan eladásából remélt bevétel részben a Megújuló Mecsekoldal program elindítását szolgálná, részben pedig a korábbi, fideszes városvezetéstől örökölt adósság törlesztőrészletére fordítaná Pécs.

A döntést követően többkörös szakmai egyeztetés indult el, bevonva több hatóság és a kormányhivatal szakértőit is. A szakmai előkészítő munka során a jelenlegi városvezetés elkészíttette egyebek mellett a törvény által előírt örökségvédelmi értékleltárt, külön a szóban forgó épületre és telekre.

Pécs önkormányzata az előkészítés során messzemenően figyelembe vette a műemléki előírásokat, és minden törvényi kötelezettségnek eleget tett. Az elmúlt időszakban megtörtént az értékes és megtartásra javasolt növényállomány felmérése, a terület digitális geodéziai állapotfelvétele és az épület teljeskörű felmérése is. A város szakmai javaslatait Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere és a város főépítésze személyesen mutatta be a kormányhivatal szakértőinek.

Pécs önkormányzatának fontos törekvése, hogy az ingatlan műemlékvédelmi átminősítéséhez igazodva mind az épület műemlékjellegét, mind pedig a telek karakterét megőrizze. Ebbe az irányba mutat a kimondottan szigorú Pécsi Építési Szabályzat is. Azt azonban látni kell, hogy a jelenlegi, alapvetően oktatási célú besorolással az ingatlan hasznosíthatatlan, erről árulkodik az előző városvezetés sikertelen 2017-es értékesítési kísérlete is.

A hatósági és kormányhivatali egyeztetések során az önkormányzat minden szakmai javaslatot figyelembe vett és elfogadott, úgy az örökségvédelem, mint a növényvédelem és a földmérés, vagy akár a telekmegosztás terén.

Ám nem támogatjuk a jelenlegi, ráadásul egyre lepusztultabb állapot fenntartását, a további állagromlást, a városkép elcsúfítását. Továbbra is fontos célként tekintünk a belvárost elcsúfító városépítészeti szégyenfoltok felszámolására. Ennek érdekében, és azért, hogy az előző városvezetéstől örökölt adóssághalmaztól sikeresen megszabaduljanak a pécsiek, a Mecsekoldal fejlesztése pedig elindulhasson, a város önkormányzata továbbra is elkötelezett a volt bőrklinika hasznosítása mellett. Természetesen oly módon, hogy, amint azt fent leszögeztük, mind az épület, mind pedig a telek megőrizze méltóságát, karakterét és műemlék jellegét.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata