park

Advent Pécs 2022

Megnézem
Pécs Summer School Program
Kezdőlap / Hírek / PTE / Pécs Summer School Program

Pécs Summer School Program

Hét nyári egyetem 2022-ben!

270 hallgató vesz részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pécs Summer School programsorozatán ebben az évben, mely 7 nyári egyetemet foglal magában. Az akadémiai programokat az egyetem karai biztosítják, míg a programok teljes körű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság végzi.

A Pécs Summer School 2022 programsorozat a European Studies Erasmus+ BIP programmal indul ezen a héten, melyen szlovák és cseh partneregyetemek hallgatói a PTE hallgatóival közösen vesznek részt. Júniusban közép-európai hallgatók számára rendezik meg a „Europe in the Global Arena – 2022” nyári egyetemet a CEEPUS program keretén belül. Július folyamán az EDUC európai egyetemi szövetség hallgatói érkeznek a PTE-re két hétre abból a célból, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar által biztosított „Law and Technology” kurzuson vegyenek részt. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a Magyarország kulturális örökségét bemutató nyári egyetem, melynek az akadémiai részét a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar biztosítja. Idén első alkalommal érkezik a PTE-re egy 40 fős hallgatócsoport a francia ESIEA egyetemről, hogy 4 héten keresztül a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar által kínált angol nyelvi és interkulturális képzésen vegyenek részt. A japán Josai Egyetemről immár ötödik éve fogad a PTE vendégül hallgatócsoportot, akik a magyar néptáncról és népzenéről szereznek ismereteket a Művészeti Kar által. A programok sorát az egy hetes „Vitakultúra verseny” zárja, melyet a Compostela Csoport egyetemi szövetség hallgatói számára szervez az intézmény.

A tanórák mellett a nyári egyetemek hallgatói számos változatos kulturális programon vehetnek részt. Ezek célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek Pécs városával, a régióval és egy életre szóló interkulturális élményt szerezzenek. A programok között szerepel múzeumlátogatás, Kvíz Est, Interkulturális Est, gulyásleves főző program, borkóstoló, sportvetélkedő és Beach Party is.

A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre egyre nagyobb számú nyári egyetem kerüljön megrendezésre a Pécsi Tudományegyetemen. Fő cél volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár megtöltése növekvő számú, nemzetközi nyári egyetemi programmal, különböző tématerületeken. A jelenleg formálódó új nemzetközi stratégiában is magasra pozícionálja az egyetem nyári, illetve téli egyetemek szervezését.

A hallgatók részéről világszerte növekvő érdeklődés mutatkozik a rövid ciklusú programokon való részvétel iránt. Ezt felismerve került bevezetésre az Erasmus+ program keretén belül ettől az évtől kezdve az Erasmus BIP program, valamint kerül előtérbe az egyetemi szövetségek tevékenységei között is a nyári egyetemi programok biztosítása a tagegyetemek hallgatói számára. Immár második éve szervez a PTE az EDUC európai egyetemi szövetség és a Compostela Csoport egyetemi szövetség hallgatói számára is nagy sikerrel nyári egyetemi kurzusokat.

A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a Pécsi Tudományegyetem e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között. A sikeres rövid ciklusú nemzetközi programjaiért 2021-ben a PTE elnyerte a legjelentősebb európai elismerést, az EAIE Excellence in Internationalisation díjat.