Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Pécs Új Arculati Koncepciója

Pécs Új Arculati Koncepciója

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett „Logóterv és vizuális arculati koncepció tervezése Pécs város számára” című pályázat eredményhirdetése.

Pécs Város Önkormányzata által kiírt és a PTE Művészeti kar Tervezőgrafika tanszék hallgatói körében meghirdetett pályázatra 34 pályázó 40 db pályaműve érkezett be 2023. április 30-ig.  A kijelölt szakmai zsűri 2023. május 11-én választotta ki a beérkezett pályázatokból a nyertes pályaművet. A szakmai zsűri tagjai, nemcsak a kiválasztásban, de a további munkában, szakmai konzulensként is segíti a tervezőket: Auth Attila tervezőgrafikus művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika tanszékvezetője, Boskovitz Oszkár, Magyar Formatervezési Díjas betűtervező művész,  Böhm Gergely a PTE MK Tervezőgrafika tanszék vezetője, Fekete Valéria, a Pécsi Galériák vizuális művészeti vezetője és Pinczehelyi Sándor, Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész, egyetemi tanár, Pécs díszpolgára, a Művészeti Tanács tagja.

A zsűri egybehangzó véleménye alapján választotta ki a győztes pályamunkát, Hudák Eszter tervét.

„Sikerült egy olyan emblematikus jelet létrehozni, amely tovább nem egyszerűsíthető, sajátos és megragadja a város egyezményes jellegzetességeit. Azért természetesen a további pályázók is nagyszerű munkákat adtak be: Csányi András Gábor szépen kidolgozott címer átdolgozása, Kovács Eszter ötletes végtelen-ligatúrája és Hajós-Szabó Dóra öttorony-szíve mindenképp kiemelést érdemel. A mezőny általában véve erős volt, reméljük egyszer be tudjuk mutatni egy kiállítás keretében az elkészült munkákat” – mondta Böhm Gergely PTE Művészeti Karának Tervezőgrafika tanszékvezetője.

Pécs új arculati koncepciója egyben fogalmazza meg a város két egyediségét és különlegességét: a várost, ahol a kulturális értékek lépten-nyomon jelen vannak, legyen szó múlt-jelen-jövő idősíkról vagy a térbeli, tárgybeli sokszínűségéről.  A várost, amit körbe ölel a természet, bármerre is lépünk a zöld, a természet érezhető, ahogyan most a hársfavirág illata, mely belengi a teljes várost. Tehát rövidebben így foglalhatjuk össze: Pécs a kultúra és a természet találkozása.

A koncepcióban megjelenik az öt torony motívuma, mely képviseli a kulturális örökséget, az ezeket körülölelő szalag, vagyis a Mecsek pedig Pécs különleges földrajzát, valamint a városra jellemző összetartást, közösségi életet, a város iránti szeretetet jelképezi. Utóbbi motívum, vagyis a három domb, Pécs középkori címeréből került kiemelésre. A tornyok ritmusa reflektál a város dinamikájára, illetve domborzatára, hiszen ha Pécsen sétálunk, lépten-nyomon meredek emelkedőkbe és lejtőkbe botlunk. A logóban emellett felfedezhetjük a Mecsek lankái között megbúvó háztetőket, és a város alatt pihenő római kori emlékeket is.

Külön köszönjük Boskovitz Oszkárnak, hogy Pannon Next Sans című betűtípusának új változatát a város kizárólagos rendelkezésére bocsátotta Pannonius Sans néven, így Pécsnek a továbbiakban saját betűkészlete is lesz.

„A munka több szakaszból állt, második fázisában a logó rajzolatának, arányainak részletes kidolgozása, a tipográfia és a meghatározó színpaletta készült el. A szerkesztés alapjául szolgáló gridrendszer, a jel vonalvastagságának és így folthatásának több lépcsős növelése, a vektorrajz tisztázása, a sarokpontoknál eszközölt könnyítések, a betűformák finom módosításai mind azt a célt szolgálták, hogy a logó a későbbiekben különböző felületeken és technológiákkal sokszorosítva azonos minőségben jelenjen meg. Ennek a folyamatnak az eredményét láthatjuk most”- mondta Böhm Gergely PTE Művészeti Karának Tervezőgrafika tanszékvezetője.

A következő hónapokban a PTE Művészeti Kar nyertes hallgatóiból és tanáraiból álló csapata az önkormányzat Városmarketing osztályának munkatársaival közösen dolgozza ki Pécs Város Arculati Kézikönyvének elemeit.

A mellékelt film demonstrálja és összefoglalja Pécs Város új arculati koncepcióját.