PTE filmek a digitális oktatásért
Kezdőlap / Hírek / PTE / PTE filmek a digitális oktatásért

PTE filmek a digitális oktatásért

Három részes angol-magyar nyelvű természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült az EDUC Európai Egyetemi Szövetség keretein belül a Mecsek-hegység jura – kréta földtanáról.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az EDUC Európai Egyetemi Szövetség  – nyolc európai egyetem együttműködésével indított közös, angol nyelvű oktatási platform – keretei közt támogatja a magas színvonalú, közös oktatási területek fejlesztését, és ehhez magyar és angol nyelvű oktatási anyagok készítését. 2021 nyarán az UnivTV és Bujtor László, a PTE egyetemi docense együttműködésében elkészült a PTE Természettudományi Kar első természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilm-sorozata a Mecsek-hegység mezozoos geológiájáról.

Az egyenként 15 perces részekből álló epizódok bemutatják a Mecsek-hegység jura – kréta geológiai kifejlődéseit, és ezek nemzetközi vonatkozásait. A filmek nemcsak a résztvevő EDUC Európai Egyetemi Szövetség  egyetemeinek hallgatói számára érhetőek el angol nyelven, hanem a földtudományok iránt érdeklődő magyar nyelvű nézők számára is a legújabb kutatási adatokra támaszkodva mutatják be a hegység páratlan földtani értékeit. A sorozat kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre és kuriózumokra egyaránt, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is fontos és érdekes kutatási területté teszik.

A kisfilmek a Mecsek-hegységben a felszínen álló és mozgó kamerával, valamint drónfelvételek segítségével mutatják be a hegység páratlan értékeit, miközben folyamatos magyar nyelvű narrációval segítik a bemutatott jelenségek megértését. Üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, valamint kőzetminták segítségével értheti meg a néző a Pécs környéki terület 160-tól 130 millió évig terjedő időszeletében zajló folyamatokat, amikor még a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.

A filmsorozat elkészítését a Pécsi Tudományegyetem és az EDUC Európai Egyetemi Szövetség

Programirodája közösen támogatta.

A filmek a Pécsi Tudományegyetem YouTube csatornáján (pte1367) az alábbi linkeken tekinthetők meg: