PTE-s siker a rangos nemzetközi rézfúvós versenyen
Kezdőlap / Hírek / PTE / PTE-s siker a rangos nemzetközi rézfúvós versenyen

PTE-s siker a rangos nemzetközi rézfúvós versenyen

Szakács Gábor Bálint, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar (MK) harsona szakos hallgatója az április 28 – május 1. között megrendezett Brnói Nemzetközi Rézfúvós Versenyen 3. helyezést ért el basszusharsona kategóriában.

A XIII. Nemzetközi Brnoi Rézfúvós Verseny egy komoly tradíciókkal rendelkező megmérettetés, melynek múltja egészen 1973-ig nyúlik vissza. Eredetileg országos versenyként indult a kezdeményezés, később a Visegrádi 4-ek zeneművészeti intézményeiben tanuló tehetséges növendékek megmérettetésének helyszínévé vált. A rangos eseményt kétévente rendezik meg trombita, kürt, harsona, basszusharsona, tuba és fagott kategóriákban. Minden kategóriában négy korcsoportban indulhatnak a versenyzők.

Az első korcsoportban a konzervatóriumok első- és másodéves növendékei, a másodikban a harmadikosok és negyedikesek mérettetnek meg. A harmadik korcsoport versenyzői a konzervatóriumok 1-3. évüket töltő (Csehországban és Szlovákiában hat éves a konzervatóriumi képzés), valamint a zeneművészeti egyetemek elsőéves hallgatói. A negyedik korcsoportban az egyetemek negyed- és ötödéves hallgatói, valamint a már diplomával rendelkező ifjú művészek vehetnek részt. Ez az úgynevezett profi kategória. A basszusharsonások  csak ebben a profi kategóriában versenyezhetnek.

Ez utóbbi kategóriában képviselte a PTE Művészeti Karát a versenyen Szakács Gábor Bálint harmadéves hallgató.

“Gábor nagy alapossággal készült a megmérettetésre, melynek meg is lett az eredménye” – kezdte a beszámolót Dr. Bakos Tibor, a PTE MK harsona főtárgy tanára. “Hallgatónk a rendkívül erős mezőnyben az előkelő harmadik helyen végzett. Ezúton szeretném megköszönni Huszics Ibolya tanárnőnek a munkáját, aki a főtárgy órákon kívül is, szabadidejét nem sajnálva segítette Gábor felkészülését, biztosítva a zongorakíséretet a felkészüléséhez. Egyúttal köszönöm Professor emeritus Dr. Farkas István Péternek is a szakmai tanácsait, mellyel hozzájárult a felkészülési folyamathoz. Véleményem szerint ez a verseny egy pozitív megerősítést adott növendékemnek, hogy jó úton halad a hivatásos harsonaművészi pályafutásának beteljesítéséhez, melyben minden erőmmel igyekszem támogatni őt – emelte ki Bakos Tibor.