Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Tegyél ma a holnapért!

Tegyél ma a holnapért!

Világszerte március 6-án a cselekedetek az energiatakarékosság jegyében szerveződnek. Ez a nap elsősorban arra ösztönöz minket, hogy egyénileg cselekedjünk a közösség javára, felhívva a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel sok energiát, és így pénzt takaríthatunk meg a háztartásunkban. Az egyéni megtakarításaink összessége „sok kicsi sokra megy” alapon végül az egész világ energiaforrásaira pozitív hatást gyakorol. A világ népessége folyamatosan növekszik, miközben az egy főre eső erőforrások mennyisége csökken. Ezért kiemelten fontos a környezettudatosság, az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felhasználása. Az egyéni lépések, amelyeket tehetünk a környezetünk megóvása érdekében és az energia- és erőforrás-pazarlás ellen, kiterjednek minden területre, a lakóhelyünktől a munkahelyünkig.

„A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap minden évben emlékeztet bennünket arra, hogy az energiával történő takarékosság alapvető fontosságú a fenntartható jövő szempontjából. Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy áttekintsük az energiafogyasztásunkat, felismerjük azokat a területeket, ahol javítani lehet, és ösztönözzük az innovációt az energiahatékonysági megoldások terén. Az energiahatékonyság és takarékosság eléréséhez azonban széles körű intézkedésekre van szükség, ami nem csupán egy környezetvédelmi kérdés; gazdasági és társadalmi előnyökkel is jár. Az energiafelhasználás csökkentése mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását, hozzájárulva ezzel a globális felmelegedés mérsékléséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez, javítja a polgárok életminőségét és csökkenti az energiaszámlák terheit” – hangsúlyozta Decsi István kancellár.

A Pécsi Tudományegyetem számos költségtakarékossági intézkedést vezetett be. Ilyen például a fűtésszabályozás, a kiegészítő fűtési lehetőségek kizárása, a külső felületek világításának és díszvilágításának ésszerűsítése, éjszakai és biztonsági világítás minimalizálása az épületekben, valamint energiamenedzsment rendszer bevezetése és működtetése.

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevezetett intézkedések jelentős megtakarításokat eredményeztek, miközben nem rontották a hétköznapok komfortját, a munkavállalók kényelmét. Mindez azt is jelenti, hogy nagyon sokat tehetünk odafigyeléssel, szokásaink alakításával annak érdekében, hogy a jelenlegi technológiáink mellett is minél fenntarthatóbb módon éljük meg mindennapjainkat. Ezen elvek tudatosítása és folyamatos napirenden tartása vezethet el a szemléletünk átalakításához, amely már nem csak szavakban, de a mindennapi tettekben is részévé válik életünknek. A cél a felhasznált energia csökkentése és elsődleges szempontként a kevésbé környezetterhelő működés elérése, ami nem mellékesen az üzemeltetési kiadások mérsékléséhez is vezet. Hisz a legolcsóbb energia a fel nem használt energia! Mindannyiunknak részt kell venni az energiahatékonysági intézkedések támogatásában és az energiafelhasználásunk csökkentésében annak érdekében, hogy fenntartható jövőt teremtsünk magunknak és az elkövetkező generációk számára” – fűzte hozzá Decsi István kancellár.

„Az egyik legfontosabb lépés a tájékoztatás és szemléletformálás, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az energiafogyasztásuk hatásaira, és megismertessük velük a hatékonyabb alternatívákat. Emellett támogatni kell az energiahatékony technológiák fejlesztését és elterjesztését, valamint olyan jogszabályok és ösztönzők bevezetését, amelyek támogatják az energiahatékonyságot”– nyomatékosította Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program programkoordinátora.

A számos szemléletformálási akciók között a PTE telephelyeken a nagy forgalmú liftekhez a tavalyi év során kikerültek az egészségmegőrzés és energiamegtakarítást célzó liftmatricák, melynek kapcsánZöld lépések az egészségért – Lépcsőzz velünk Te is!” akciót szervezett. Az idei évben más kiemelt fenntarthatósági téma mellett az energiamegtakarítás vonatkozásában a PTE Zöld Egyetem Program kollégiumok között fenntarthatósági versenyt kíván indítani.

„Minden zöld lépés számít! Tarts velünk a zöld úton!” – PTE Zöld Egyetem Program