announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Történelmi magyar siker a boccia Európa Bajnokságon

Történelmi magyar siker a boccia Európa Bajnokságon

November 22-30. között rendezik Sevillában a boccia Európa Bajnokságot, méghozzá magyar, azon belül számos PTE-s érdekeltséggel. Szabó Alexandra, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar elsőéves hallgatója egyéniben és párosban is érmet szerzett, utóbbiban a szegedi Hegedűs Lászlóval együtt. Szandra aranyérme történelminek mondható, ugyanis most először rendeztek külön női egyéni számot a boccia Eb-én, és rögtön magyar győzelmet ünnepelhetünk!

Szappanos Zoltán, a PTE-PEAC Lendület csapatának edzője, egyúttal a Magyar Para Boccia Szövetség elnökségi tagja szintén aktív részese volt a sikernek, hiszen a felkészülés elejétől segítette a csapattagokat, csakúgy, mint a szintén PTE-s gyógytornász, Takács Laura, és az ugyancsak pécsi csapatvezető, Makai Péter.

  • Hatalmas siker, amit elért a magyar csapat, tényleg fantasztikus – kezdte Sevillából telefonos beszámolóját érthető lelkesedéssel Szappanos Zoltán, akinek a napokban ismerte el munkásságát Elek Ilona Emlékéremmel a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség. Tavaly tavaszig kanyarodnék vissza, amikor a világjárvány miatt még minden bizonytalan volt. Akkor úgy döntöttünk, bármi lesz is, mi úgy készülünk, hogy lesz Európa Bajnokság. Összeállítottuk az edzésprogramot, nyilván úgy, hogy azt mindenki otthon csinálta végig, de online folyamatosan konzultáltunk, ha kellett, módosítottunk a programon. Nem részletezem, de nagyon hosszú volt az út idáig, és rettenetesen boldogok vagyunk, hogy a rengeteg munkának beérett a gyümölcse.

Szabó Alexandra veretlenül került az elődöntőbe a BC4 kategóriában, ahol 4-1-re múlta felül német ellenfelét. Ezt követően jött a döntő, ahol a szlovák Michaela Balcova volt Szandra riválisa. Ez a mérkőzés már jóval szorosabbra és izgalmasabbra sikerült, de hát miért is várnánk mást egy Eb-döntőtől… Szandra azonban végig higgadt tudott maradni, és 6-4 arányban megnyerte a finálét, megszerezve ezzel a magyar boccia sport első női Európa-bajnoki címét! Fontos megemlíteni, hogy a magyar csapat másik tagja, Nagy Vivien (MÁI SE – edzője Szász Zsolt) BC2 kategóriában bronzérmet szerzett, szintén végig kiválóan versenyezve.

Ezzel azonban még messze nem ért véget a magyar menetelés! Következtek ugyanis a páros küzdelmek, ahol a Szabó Alexandra-Hegedűs László páros BC4 kategóriában a döntőig masírozott! De még hogyan!? Az elődöntőbe jutásért az ukránokat, míg a döntőbe jutásért az oroszokat múlták felül nagyon magabiztos, egyaránt 8-0-s sikerrel! A fináléban aztán Szlovákia nyert, 4-2-re felülmúlva párosunkat. Ez azt jelenti, hogy három éremmel, egy-egy arany, ezüst és bronzéremmel térhet haza a magyar csapat, ami szintén történelmi bravúr!

Ráadásul az Eb-sikerek azt jelentik, hogy a jövő évi, brazíliai világbajnokságon biztosan lesznek magyar versenyzők, ugyanis a PTE hallgatója, Szabó Alexandra egyéniben is, és párosban Hegedűs Lászlóval (SZMA Szeged) kvalifikálta magát a vb-re! A fantasztikus eredményekhez ezúton is gratulálunk!