Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Új pályázati alapból zöldülnek a pécsi óvodák, iskolák

Új pályázati alapból zöldülnek a pécsi óvodák, iskolák

Minden ízében zöld és pécsi kezdeményezés: az önkormányzat Környezetvédelmi Alapjából és a zöldbiztosi keretből összesen 6 millió forintra pályázhatnak pécsi óvodák és iskolák zöldítésre, szemléletformálásra. A program két civil szervezet hathatós segítségével megy végbe, a növények pedig a Városi Csemetekertből érkeznek majd.

A pécsi önkormányzat környezetvédelmi és innovációs bizottsága legutóbbi ülésén döntött a város legújabb környezetvédelmi pályázatának kiírásáról.

Sajgó György önkormányzati képviselő, környezetvédelmi és fenntarthatósági polgármesteri megbízott elmondta: az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapból 3 millió forintot különítettek el a pályázat lebonyolítására. Mivel az egész városból jöttek jelzések, igények intézményektől, ezt saját zöldbiztosi keretéből további 3 millió forinttal egészítette ki. A projekt társadalmasítása hónapokig zajlott civilek, szakemberek és az önkormányzati képviselők bevonásával.

– A pályázat elkészítésében két olyan civil szervezetre támaszkodtunk, amelynek tagjai már hosszú évek óta kitartóan és sikerrel dolgoznak a pécsi gyermekek és felnőttek szemléletformálásán – mondta Sajgó György. – Jelentős szerep jut a Pécsi Zöld Híd Alapítványnak és az Ökováros-Ökorégió Alapítványnak a pályázatban. Ügyeltünk arra is, hogy online formában, papírmentes módon pályázhassanak az intézmények a 6 millió forintos keretre.

Az óvodák közül az önkormányzati fenntartású Zöld Óvoda címmel rendelkező intézmények pályázhatnak, az általános iskolák esetében pedig az Ökoiskola címmel rendelkezők, függetlenül a fenntartótól.

Az intézmények a Városi Csemetekertben nevelt növényekre nyújthatnak be igényt. Pályázhatnak továbbá ezek elültetéséhez és gondozásához szükséges anyagokra, eszközökre. Az óvodák ezen túl szemléletformáló tevékenységek, kreatív foglalkozások költségeire is adhatnak be pályázatot.

A minden ízében zöld és pécsi pályázat benyújtására 2024. május 15-ig van lehetőség. A beérkező anyagokat elsőként a két zöld civil szervezet szakértői értékelik, és tesznek javaslatot a környezetvédelmi és innovációs bizottságnak a támogatások odaítéléséhez.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata