Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Újabb bérfejlesztési csomagról dönt az önkormányzat

Újabb bérfejlesztési csomagról dönt az önkormányzat

Összesen több mint 270 millió forintot fordíthat a pécsi önkormányzat egyes intézmények és cégek munkavállalói juttatásainak emelésére, ha júniusi ülésékön a képviselők jóváhagyják a költségvetés módosítását célzó javaslatot. 

Az elszabadult inflációra adott válaszként döntött úgy a pécsi városvezetés, hogy az idei évben kiemelt célként tekint az önkormányzat munkavállalóinak bérfejlesztésére. A polgármesteri hivatalban, illetve egyes önkormányzati tulajdonú cégek esetében már korábban megtörtént a bérrendezés, míg néhány intézmény esetében a központi kormányzati intézkedések okán növekedett idén a munkatársak fizetése.

A pécsi önkormányzat újabb lépésként most azoknál az intézményeknél, illetve cégeknél folytatja a bérfejlesztési programját, ahol idén még csak részben történt meg a bérek rendezése. A költségvetési rendelet módosítását igénylő tervezet differenciált bérrendezésre tesz javaslatot.

1. Béremelés: 

Egyes cégek és intézmények esetében (pl. Pécsi Közterület-felügyelet, Pécsi Kommunikációs Központ Kft., Pécsi Városfejlesztési NZrt., Pécsi Nemzeti Színház NKft., Bóbita Bábszínház NKft., Pécsi Állatkert NKft. és a Pécsi Balett NKft.) a munkavállalók fizetésemelése történik meg.

2. Cafeteria-keret emelése: 

Egyes intézményeknél (óvodák, bölcsődék és az Egyesített Egészségügyi Intézmények, Integrált Szociális Intézmények) a béren kívüli cafeteria-juttatás összege emelkedik, csaknem 50 %-kal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi 134.755 Ft/fő/év összeg helyett 200.000 Ft/fő/év lesz a dolgozók egységes cafeteria-juttatása. 

3. Bér- és cafeteria-emelés: 

Végül lesznek olyan intézmények (Pécsi Kulturális Központ, Csorba Győző Városi Könyvtár, Janus Pannonius Múzeum, Pécsi Ellátó Központ), ahol a cafeteria-keret emelése mellett a bérek emelése is megtörténik – ezek olyan intézmények, ahol a leginkább indokolt a bérek rendezése.

A tervek szerint a munkatársak béremelésében az intézmény vezetője különbséget tehet. Azoknak is emelkedhet a fizetése, akik a minimálbér, vagy a garantált bérminimum emelése miatt év elején egyszer már kaptak emelést. A bérfejlesztés visszamenőleges hatályú lesz a tervek szerint. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint az érintett dolgozók az első öt hónapra eső különbözetet a júniusi, már megemelt bérükkel együtt kapják meg július első napjaiban. 

Emellett a cafeteria-keret kifizetésének üteme is kedvezőbb lehet a munkavállalók számára. Eredetileg ugyanis a tavalyi, kisebb összeg felét nyáron, másik felét pedig novemberben kapták volna meg a dolgozók. A tervek szerint azonban a tavalyi teljes cafeteria-kerettel megegyező összeget (134.755 Ft-ot) már nyáron kifizetnék a számukra, és csak az emelkedésként jelentkező további 65.245 Ft kifizetése maradna novemberre. 

A bérfejlesztésre összesen 170 millió forintot, míg a cafeteria-keret megemelésére további 103 millió forintot költene az önkormányzat. A juttatások emelésének fedezetéül a költségvetésben erre a célra elkülönített bérfejlesztési alap szolgálhat.

Az érintett önkormányzati cégek és intézmények bérfejlesztéséről – a költségvetési rendelet módosítása során – várhatóan a június 20-i közgyűlésen hoznak majd döntést a képviselők. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata