Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Újabb önkormányzati támogatás civileknek, ezúttal szakmai programokra

Újabb önkormányzati támogatás civileknek, ezúttal szakmai programokra

A szervezetek kérésének megfelelően ezúttal szakmai programok finanszírozására pályázhatnak a pécsi civilek. A pécsi önkormányzat az eredetileg energiatámogatásra elkülönített támogatási keretösszeg maradványát nyithatja újra erre a célra, ha a költségvetés módosításáról szóló előterjesztést júniusi ülésén elfogadja a közgyűlés.

2023 januárban kezdeményezett egyeztetést a pécsi önkormányzat a helyi civil szervezetek képviselőivel azért, hogy feltérképezze, a jelenlegi gazdasági környezetben milyen módon tud a leghatékonyabban támogatást nyújtani a számukra. A civil fórum résztvevői akkor egyöntetűen megfogalmazták, hogy az elszabaduló energiaárak miatt az energiaköltségeik támogatására lenne a legnagyobb szükségük.

Erre válaszként a pécsi önkormányzat egy 40 millió forintos civil keretet hirdetett meg idén márciusban. Erre a pécsi civil szervezetek nyújthatták be az energia (vagyis fűtési és világítási célú) költségeik fedezésére szolgáló pályázatukat. A felhívásra 21 egyesület és 6 alapítvány nyújtott be érvényes pályázatot, ők mindösszesen 23.496.000 Ft összegű támogatásban részesültek. A pécsi önkormányzat ezzel tudta segíteni a civil szervezetek talpon maradását. 

Az idén májusban megtartott civil fórumon a pécsi önkormányzat újra megkérdezte a szervezetek képviselőit, hogy a folyamatos működésükhöz milyen további segítséget látnak szükségesnek. A civilek az általuk szervezett szakmai programok finanszírozásának támogatását kérték.

Ennek a kérésnek megfelelően egy újabb pályázatot tervez meghirdetni az önkormányzat, kifejezetten a civil szervezetek által szervezett szakmai programok finanszírozásának támogatására. A pályázat keretösszegét a 40 millió forintos eredeti pályázati keret maradványösszege képezi, így a pályázat keretében ősztől több mint 16,5 millió forintos, újabb támogatáshoz juthatnak a pécsi civilek. 

A pályázat kiírásához szükséges rendeletmódosításról a június 20-i ülésén dönt a pécsi közgyűlés. Az ezt követő hetekben történik majd meg a pályázat kiírása. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata