Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Útburkolat-helyreállítás a Petőfi utcában

Útburkolat-helyreállítás a Petőfi utcában

Egy hétig marad a lezárás a pécsi Petőfi utca Hargita utca – Erreth Lajos utca közötti szakaszán, ahol a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei október 5-én, csütörtökön helyezték üzembe a megjavított vízvezetéket. A munkaterületet pénteken betonszintig helyreállították, ezután az útszakasz 40 méter hosszan teljes szélességben új aszfaltréteget kap. Várhatóan október 13-án, pénteken reggel adják vissza a forgalomnak a lezárt területet.

Egy nagyátmérőjű vízvezeték, a Damjanich víztárolót töltő 400 mm-es fővezeték repedt el a Petőfi utca 47. előtt, a burkolat alatt. A szakemberek – szolgáltatáskiesés, vízhiány nélkül – elhárították a hibát és kicserélték a sérült vezetéket. A felbontás és az út kezelőjének előírásai szerint zajló helyreállítás mindkét sávot érinti. A szakaszt a betonozás után október 12-én aszfaltozzák, másnap várhatóan újra megindulhat rajta a közlekedés.

Az érintett vízvezeték az elmúlt 13 évben mindössze egyszer hibásodott meg, jó műszaki állapota miatt nem is került be a Petőfi utcában nyáron zajló korszerűsítési projektbe, amely csak a szennyvízhálózatot érintette.

A pécsi víziközmű-hálózaton zajló felújításokat évekre, évtizedekre előre tervezi a szolgáltató, előre véve a rövid- és középtávon nagyobb üzemkockázatot jelentő, lejárt élettartamú vezetékeket. A rekonstrukciók a rendelkezésre álló források függvényében valósulnak meg a helyenként 100 évesnél idősebb vezetékekkel működő hálózaton.

Persze a gondos mérlegelések, számítások ellenére sem lehet előre tudni, melyik vezeték mikor és hol fog meghibásodni. Ennek a vízvezetéknek a vesztét egy majd’ 100 éves, felhagyott kőagyag szennyvízcsődarab okozta. A feltárás során kiderült: az 1970-es években üzembe helyezett vízvezetéket annak idején egy földben maradt, már nem üzemelő szennyvízvezeték bekötésére fektették, a találkozási ponton most repedt el a PVC vízvezeték.

2023. október 7.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.