Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Vasarely ihlette tűzfalfestmény készült Pécsett az RTL támogatásával 

Vasarely ihlette tűzfalfestmény készült Pécsett az RTL támogatásával 

A Színes Város Csoport az RTL-lel együttműködve ismét új köntösbe öltöztetett egy tűzfalat, ezúttal Pécsett.  Az RTL felkérésére készült festményt Vasarely ihlette, a falfestményt Benkő Katalin grafikus tervezte. 

Az RTL és a Színes Város Csoport újabb közös munkája Pécs városában, a József Attila utca 40. számú ház tűzfalát színesíti mostantól. A geometriai formákra épülő, vidám színeket felvonultató festmény Vasarely munkásságára jellemző op-art stílusban készült.

„Az RTL verhetetlen lokális történetekben. Ezúttal kivételesen nem lineáris televízión vagy streamingen keresztül mutatunk be ilyen történeteket, hanem közterületen, egy pécsiekhez kötődő művész munkásságán keresztül. Nagyon örülünk a Színes Város Csoporttal való együttműködésnek, és bízunk benne, hogy a pécsieknek is örömet szerzünk ezzel” – mondta Rényi Balázs marketing stratéga az RTL részéről.

,,Nagy büszkeség számunkra Vasarely szülővárosában dolgozni. Az általa már az ’50-es években megfogalmazott kiáltvány meghatározó számunkra, ennek alapja, hogy a művészetet vigyük ki a galériákból az utcákra. Később az 1983-ban megjelent Színes város című könyve nyomán alakultunk 2009-ben, Magyarország első tűzfalszínesítő szervezeteként, ennek a könyvnek a borítófotóján egy fekete-fehér, excentrikus körökből álló kompozíció látható, ezt az akkori párizsi RTL székház homlokzatát díszítő műalkotást fiával, Yvarallal készítették ” – mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára, majd hozzátette: a 60.000 m2-nél is több, általunk megfestett falfelület Európa több nagyvárosában, és az itthon végzett munkák mind ugyanezt a szellemi örökséget szeretnék továbbvinni és ápolni.

,,Azt gondolom, hogy ez az alkotás a művészeti értéke mellett színeivel és mondanivalójával is felvidítja a városképet, és ahogy a társasház lakóközössége is támogatta és örömmel fogadta a projektet, úgy minden egyes pécsi lakosnak mosolyt fog csalni az arcára” – mondta Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. “Vasarely minden pécsi számára különösen fontos, és azért is karoltuk fel ezt a kezdeményezést, mert ez az alkotás is a világhírű művész emlékét eleveníti fel és tiszteleg munkássága előtt” – tette hozzá az alpolgármester.

A munkafolyamat 14 napon keresztül zajlott, és a művészek 212 liter festéket vittek fel a 400 négyzetméter nagyságú falra.

Az RTL és a Színes Város Csoport együttműködése legközelebb Szegeden folytatódik. A Székely sor 21. szám alatt lévő ház tűzfalára kerülő festményről közönségszavazás során döntöttek a szegediek, amely munka augusztusban indul el. 

Az RTL és a Színes Város együttműködésében Budapesten, Krisztina körút 30. szám alatt készült el az első RTL-es tűzfal, amin a hazai televíziózás és tartalomfogyasztás története látható játékos, op-art stílusú elemekkel.  Az alkotások a helyi önkormányzatok bevonásával, településképvédelmi szempontokat figyelembe véve készülnek. 

További fotók a festmény készítéséről (készítette: Színes Város):

https://drive.google.com/drive/folders/1IVNCl9F0l0KDytOLgWU-MF4dkXhc85gx