Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Víziközmű-fejlesztés a Nagy Imre úton

Víziközmű-fejlesztés a Nagy Imre úton

Folytatódnak a víziközmű-fejlesztési munkák, ezúttal a Nagy Imre úton. Mint ismert, az utóbbi évek egyik legnagyobb víziközmű-fejlesztése zajlik városunkban. Az egyik ilyen projekt a KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 azonosító számú, „Víziközmű-hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett” elnevezésű, a másik pedig a mintegy 8,17 milliárd forintból megvalósuló, KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 azonosító számú, „Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése Pécsett” elnevezésű víziközmű-fejlesztése. Utóbbi munkálatai június 19-től az Északmegyer dűlőben, a Siklósi úti csomópontban, illetve június 27-én, a Megyeri úton a Nemzeti Kosárlabda Akadémiánál kezdődtek.

A KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 projekt keretein belül megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Továbbá megtörténik 3 régi pécsi szennyvíz-főgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója, amely lehetővé teszi az agglomerációs településeken újonnan kiépített csatornahálózaton befogadott szennyvíz megfelelő elvezetését a pécsi szennyvíztisztító telepig.

A Pécset érintő munkák

A fejlesztés során a Megyeri út és Nagy Imre út alatt húzódó, 1930 és 1975 között több ütemben épült, nagy átmérőjű főgyűjtőt bővítik, hogy megbízhatóan szállítsa a többlet szennyvizet. Több mint 1,5 km hosszan egy méter átmérőjű, korszerű betoncsövek kerülnek a földbe. Ezzel együtt az Északmegyer dűlő alatti, 1950-es években épült 2 fő szállítóvezetéket is fejlesztik; 850 és 1185 méter hosszan váltja új, nagyobb átmérőjű hálózat a régi vezetékeket.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2024. október 26-a, összköltsége 8,17 milliárd forint, mely az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásából valósul meg.

MEGYERI ÚT – NAGY IMRE ÚT PROJEKT

IV. ütem: A Nagy Imre út Keszüi út és az Anikó utca közötti szakasza

Teljes szélességben lezárják a Nagy Imre utat a Keszüi úti körforgalom déli ágától az Anikó utcai csomópontig 2023. augusztus 7-én, hétfőn 7 órakor.

A Kertváros közlekedésében jelentős szerepet betöltő főút lezárása jelentősen átrendezi a környék forgalmi rendjét, befolyásolva az autóbuszok közlekedését és a Nagy Imre úti parkolók megközelítését is. A lezárt szakaszra csak az építési forgalom hajthat be, a munkaterületet nem lehet megközelíteni, mert ott mintegy 4 méter mélységű munkaárkokat alakítanak ki.

Északi irányból a Keszüi úti körforgalomból déli irányba nem lehet majd kihajtani.

Déli irányból a Maléter Pál úti csomópontból a Nagy Imre útra csak a Melinda utcai lakó-pihenő övezetbe, valamint a TESCO-ba irányuló forgalom hajthat be.

Az Anikó utca egyirányú lesz a Sarolta utcától a Nagy Imre út felé, így mind a Melinda utca, mind az Anikó utca elhagyhatóvá válik a Nagy Imre út – Maléter Pál út útvonalon déli irányba.

Terelőút

Az áthaladó járműforgalom számára Egyetemváros irányába a terelőút a Maléter Pál úti csomópont az 57-es számú főút (Lahti utcai körforgalom érintésével) – Füzes dűlő – Megyeri út útvonal.

Egyetemváros irányából Kertváros felé a Tüzér utcától terelőút a Megyeri út – Füzes dűlő – 57-es számú főút – Lahti utcai körforgalom – Maléter Pál út útvonal.

A Maléter Pál út és Nagy Imre út csomópontban a forgalomirányító jelzőlámpákat átprogramozzák, ennek megfelelően az északi ág a jelentős forgalomcsökkenés miatt rövidebb zöldidőt kap, déli irányból az 57-es főút felé kanyarodók pedig jóval hosszabb zöldidőre számíthatnak.

Kertváros keleti részéről mindkét irányba terelőút a Málomi út – Keszüi út – Megyeri út útvonal.

Image

Autóbusz-közlekedés

Az érintett autóbuszok (1, 3, 30Y, 55, 103, 973) számára a terelőút mindkét irányba a Varsány utca lesz.

3-as és 103-as járat a Belváros felé:

A Várkonyi Nándor utca megálló után Maléter Pál út – Varsány utca – Keszüi út (Bogár utca megálló).

Kimaradó megálló: Sarolta utca és Nagy Imre út.

Terelőúton megálló: Lahti utca

3-as és 103-as járat Kertváros felé:

A Berzsenyi utca megálló után Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pál út – Nagy Imre út útvonal (Lahti utca megálló).

Kimaradó megálló: Bogár utca, Sarolta utca.

Terelőúton megálló: Bogár utca a Keszüi út 58. előtt, ideiglenes megálló.

1-es és 55-ös járat Vásártértől Krisztina tér felé:

A Nagy Imre úti megállótól Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pál út (Krisztina tér megálló).

Kimaradó megálló: Sarolta utca, Lahti utca.

1-es, 55-ös és 30Y járat a Csontváry utcától a Vásártér felé:

A Várkonyi Nándor utca megálló után Maléter Pál út – Varsány utca – Keszüi út – Megyeri út (Vásártér megálló).

Kimaradó megálló: Sarolta utca és Nagy Imre út.

Terelőúton megálló: Lahti utca és Bogár utca (Keszüi út 62.).

30Y járat Kertváros felé:

A Nagy Imre úti megállótól Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pál út – Nagy Imre út útvonal (Lahti utca megálló).

Kimaradó megálló: Sarolta utca.

973-as járat Keszüi úttól a Krisztina tér felé:

A Berzsenyi utca megálló után Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pál út (Krisztina tér megálló).

Kimaradó megálló: Bogár utca, Sarolta utca, Lahti utca.

Terelőúton megálló: Bogár utca a Keszüi út 58. előtt, ideiglenes megálló.

973-as járat a Belváros felé:

A Krisztina tér megálló után Maléter Pál út – Varsány utca – Keszüi út (Bogár utca megálló).

Kimaradó megálló: Sarolta utca és Nagy Imre út.

A Varsány utca megnövekedett forgalma miatt a Varsány utca és Maléter Pál út csomópontban a jelzőlámpát átprogramozzák az alárendelt ág hosszabb zöldidejének biztosítása érdekében.

Parkolás

A Nagy Imre út 7, 9, 11, 13 számú épületek nyugati oldalán található parkolóhelyek (a térképen zölddel jelölve) 2023. augusztus 7-én 7 órától a Kamilla utca felől, tehát keleti irányból lesznek megközelíthetőek, illetve a Kamilla utca felé lehet elhagyni a területet.

A szennyvíz-rekonstrukcióval érintett szakaszokon 2023. augusztus 7-től kezdve munkaidőben (munkanapokon 8 és 17 óra között) a parkolók korlátozottan lesznek használhatóak. Ahol nincs rekonstrukciós átkötés, ott a parkolók elérhetők maradnak.

Image 1

A Nagy Imre út lezárt szakaszán a meglévő gyalogos-átkelőhelyek helyén lehetséges az átkelés. Az Anikó utcai taxiállomás a lezárás ideje alatt ideiglenesen megszűnik.

Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban az erre a célra létrehozott városi weboldalon találnak részletes tájékoztatást: https://pecsiutfelujitasok.hu/

A kivitelezéssel érintett területen élő lakókat, ott működő vállalkozásokat a projekt részleteiről, ütemezéséről szórólapon és/vagy elektronikus úton tájékoztatjuk.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

A teljes közmű-infrastruktúra fejlesztés projekt megvalósítása tervezetten 2024 őszéig tart.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata