Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Városháza / Elnyert pályázatok / KEHOP / KEHOP-3.2.1-15-2017-00029

KEHOP-3.2.1-15-2017-00029

Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Mecsek-Dráva Regionális Szilárdhulladék Kezelő Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

KEHOP-3.2.1-15-2017-00029

A projekt címe: Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Mecsek-Dráva Regionális Szilárdhulladék Kezelő Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

A projekt azonosítószáma: KEHOP-3.2.1-15-2017-00029

Kedvezményezettek: A projektet a Mecsek-Dráva Regionális Szilárdhulladék Kezelő Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg

A szerződött támogatás összege: 1 238 437 117 Ft

A támogatás mértéke: 90,163934%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.05.10.

A projekt bemutatása

A fejlesztés célja a lakosságtól szelektíven begyűjtött, anyagában hasznosítható hulladékok válogatási hatékonyságának fejlesztése, és ezáltal a válogatás költségeinek csökkentése a fenntartható működtetés biztosításához.

A cél eléréséhez olyan fejlesztések valósulnak meg, melyek a Mecsek-Dráva projektben elvárt indikátorokat nem befolyásolják, de a megvalósításukkal javul a létesítmények hatásfoka, költséghatékonysága, és nő a kiválogatott, anyagában hasznosítható hulladékok mennyisége, valamint az energetikai hasznosításra alkalmas hulladékból származtatott tüzelőanyag minősége.

A projekt keretében már meglévő hulladék válogatómű fejlesztése történik, melynek keretében 12.000 t/év kapacitást elérő válogató technológiai sor kerül kiépítésre. A lakossági szelektívgyűjtésből származó hulladékok gépi előválogatásával, a beérkező vegyes szelektív hulladékot, annak 5-6 fő hulladékáramra való bontását – zsáktépő-adagoló, ballisztikus szeparátor, optikai szkennerek (NIR), mágneses szeparátor, örvényáramú szeparátor, 3 frakció szétválasztására alkalmas méret szerinti osztályozó berendezés, kézi válogató kabin kiépítésével – biztosítja a fejlesztés. A kézi válogatás a továbbiakban ezen fő áramok finom válogatására, az előállított hasznosítható hulladékok minőségének javítására, és a hasznosítható mennyiség arányának növelésére szolgálna. Kézzel csupán az egyes hulladékáramok fő összetevőiből kellene kiszedni az egyéb hasznosítható, vagy zavaró anyagokat.

Fejlesztés nélkül a válogatáshoz szükséges munkaerő már a jelen helyzetben sem áll rendelkezésre. A munkaerőhiány miatt a munkatársak megtartása is csak a munkabérek emelésével érhető el, ami a már most is jelentős bérköltségeket tovább emeli, és az egyébként is magas fajlagos válogatási költségek is egyre emelkednek.

Munkaterület átadás tervezésre és előkészítő munkákra Kökény Regionális Hulladékkezelő Központban 2021.05.31-én sikeresen megtörtént.

Galéria

Kikerült a fejlesztés „B” projekttáblája a beruházással érintett telephelyen

1
2
3
Tabla