Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kodály Központ

Kodály Központ

Az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 egyik legfőbb és leglátványosabb beruházása eredményeképpen készült el a Kodály Központ. Szinte egy csapásra az ország és Közép-Európa egyik legjobb és egyre elismertebb zenei létesítményévé vált.

A beruházás célja egy kiemelkedő akusztikai adottságú, korszerű technikát felvonultató, többcélú épület létrehozása volt, amely hangversenyteremként és konferenciaközpontként egyaránt megfelel a kor legmagasabb elvárásainak.

A nyitókoncertet dirigáló orosz Maxim Vengerov híressé vált mondata szerint a Kodály Központtal egy „építészeti Stradivarit” hoztak létre, ami természetesen nem csupán a külső megjelenésre értendő, hanem mindarra a zenei lehetőségre és hangzásra, amit a koncertterem jelent.

Ezt az azóta eltelt időben jóformán minden itt fellépő művész csak megerősíteni tudta: Kocsis Zoltántól kezdve a portugal Madredeus együttesen át Al di Meolaig.

A Kodály Központ állandó rezidens zenekara a Pannon Filharmonikusok, a város gazdag zenei és zenekari múltjának legjelentősebb képviselője, akik koncertjeik 90%-át a házban adják.

A kínálat, amit a létesítmény nyújtani tud, kivételes. Ha csupán a zenei téren nézzük: akusztikai tervezése aprólékos gonddal, a 21. századi technikára alapulva készült, ugyanakkor figyelembe vették azt is, hogy egy multifunkcionális épületről van szó, ami a klasszikus és könnyűzenei programok mellett majd’ minden típusú rendezvény befogadására alkalmas, így balett és koreografált előadások, valamint szcenikai elemeket felvonultató operák bemutatására is.

Az eddig fellépő művészek csak az elragadtatás hangján nyilatkoztak a koncertteremről:

„A legfantasztikusabb hangzású hangversenyterem, ahol valaha is játszottunk!” (Al Di Meola amerikai gitáros, zeneszerző, producer)

„A terem hangzása is kivételes, ez Magyarország egyik legjobb, ha nem legjobb akusztikája.” (Baráti Kristóf hegedűművész)

„Óriási volt itt játszani! Mindenkinek köszönet!” (Pat Metheny amerikai gitáros, zeneszerző)

A központ egyedi építészeti megoldásainak köszönhetően számos magyar és külföldi díjban részesült.

  • Az év belsőépítésze – 2010 (Rádóczy László-Tolnai Zsolt István tervezőpáros)
  • Design Award 2011
  • Média Építészeti Díja 2011
  • Év Honlapja 2011
  • Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton II.díj és Külön Díj
  • Pro Communitate Díj  (Építészstúdió Kft. építészei)
  • FIABCI Prix d’Excellence Nívódíj II. helyezet
  • Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Építőipari Nívódíja

A Kodály Központ rezidens zenekara a Pannon Filharmonikusok.

Képek/szöveg forrása: Kodály Központ