announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Középfokú oktatás
Kezdőlap / Miért Pécs? / Oktatás / Középfokú oktatás / Középfokú oktatás

Középfokú oktatás

Középfokú oktatási intézmények

 

Pécsett jelenleg 17 gimnáziumban és 6 szakképzési intézményben folyik középszintű oktatás, ezekben együtt 8900 diák képzése zajlik. A 2020-as évben 1300 végzős gimnáziumi tanuló került ki a pécsi gimnáziumokból, és 700-nál is több szakgimnáziumi tanuló fejezte be sikeresen a szakképzést.

A gimnáziumok kivétel nélkül biztosítanak a tanulói, a szülői és a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő emelt óraszámú osztályokat. Gimnáziumban a tanulók alaphelyzetben két idegen nyelvet is tanulnak. Angol és/vagy német nyelvből, valamint informatikából szinte minden gimnáziumban van emelt óraszámú osztály. Elérhetőek továbbá két tanítási nyelvű osztályok angol, francia, olasz, spanyol és horvát nyelvekből, valamint nemzetiségi kéttannyelvű osztályok német nyelvből. Reál és humán területeken is biztosítanak a gimnáziumok emelt óraszámú osztályokat, így gyakorlatilag a diákok számára minden lehetőség adott a járási gimnáziumokban, hogy az érdeklődésüknek és a képességeiknek megfelelően tanulhassanak.

A Baranya Megyei Szakképzési Centrum (BMSzC) 12 szakképző intézményével 7 Baranya megyei településen folytat tradicionális értékekre épülő, a jelen és jövő gazdasági kihívásaihoz illeszkedő szakképzési tevékenységet. Az intézmény közel 6500 tanulójával a Dél-Dunántúl legnagyobb szakképzési centruma. A jelentkezők széles képzési palettáról válogathatnak, a gépjármű-mechatronikai technikustól kezdve a szoftverfejlesztő és -tesztelő technikuson át a dekoratőrig vagy a cukrász szaktechnikusig. A BMSzC a PTE-hez hasonlóan rugalmasan és nyíltan fogadja az idetelepülő befektetőket, továbbá egyedi szakképzési igény esetén egyéni tanrend kialakítására is nyitottak.