park

Advent Pécs 2022

Megnézem
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Magyarok Kenyere Program

Magyarok Kenyere Program

A Magyarok Kenyere Program 2011-ben Dr. Korinek László egyetemi tanár ötlete nyomán és Dr. Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármesterének támogatásával országhatárainkon belül és azon túl, a magyar lakta területeken élő gazdák nagylelkűségével példaértékű nemzeti összefogás indult el az elesett sorsú gyermekek megsegítése érdekében. A nemzeti búzagyűjtésre való felhívásból több száz tonnányi búza adomány gyűlt össze, melyek újabb civil összefogással útra keltek Kárpátalja és Erdély felé. Az önzetlen gondolatból, valamint több száz magyar gazda összefogásából, nagylelkű felajánlásokból, mások sorsa iránti felelősség vállalásból kerülhetett dagasztott kenyér sok éhes gyermek elé az asztalra.

 A Magyarok Kenyere Program rendezvénye augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kötődő program, amely kifejezi a magyar nemzet összetartozását. A program keretében Magyarország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett.

 A búza gyűjtéséhez igazodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeznek. A központi esemény helyszíne Pécs városa, ahol augusztus 20-án a megáldott és megőrölt búzából készítik el a Magyarok Kenyerét. Tolcsvay László énekes, zeneszerző erre az alkalomra írt dala pedig még színesebbé és ünnepélyesebbé varázsolja a programot