Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem

Mecsek Táncegyüttes

Mecsek Táncegyüttes 1955. február 25-én alakult. Alapító koreográfusa, az Erkel-díjas Simon Antal néhány esztendő alatt élvonalbeli együttessé formálta a kezdetben Mecsek Művészegyüttes nevet viselő csoportot. A folklórt feldolgozó tematikus alkotásaival a táncosok nagydíjakat, koreográfiai és szólista díjakat érdemeltek ki a Zalai Kamaratánc Fesztiválon és Szolnokon. Simon kompozícióin kívül ekkor olyan neves koreográfusok műveit mutatták be, mint Molnár István, Rábai Miklós, Kricskovics Antal és Mojszejev. A szakma ebben az időszakban háromszor ismerte el “Kiváló Együttes” minősítéssel a Mecsek produkcióját.

Az együttes 1958-tól nemzetközi fesztiválokon is bemutatkozott, legnagyobb sikerrel a San Remo-i Virágfesztiválon, a szicíliai Agrigentóban és Franciaországban, Dijonban szerepelt. Utóbbi két fesztiválról a Mecsek II., valamint I. díjjal tért haza. A számos külföldi szereplés közül említésre méltó még a három hetes skandináviai turné, mely során a táncosok Svédország és Finnország több városában színpadra léptek.

Simon Antal 15 éven át vezette az együttest, 1970-ben azonban kinevezték a Budapest Táncegyüttes művészeti vezetőjévé. Távozása után, Dezső Attila irányítása alatt tette meg a Mecsek történetének egyik leghosszabb útját: a táncosok Vietnamban vendégszerepeltek. Még 1970-ben Somogyi Tibor került az együttes élére, akit 1972-ben Bodonyi István követett. Irányításuk alatt további hazai és nemzetközi sikereket ért el a tánckar.

1976-ban Bodai József lett a művészeti vezető. Érkezése és autentikus szemlélete nagy lendületet adott az együttesnek. Újjászervezte a csoportot, s utánpótlás-neveléssel alapozta meg a jövőt. A Mecsek arculata megváltozott – a megfiatalodott tánckar előadásmódja és Bodai koreográfiai megformálása egyaránt a tánchagyományok hiteles színpadra állítására törekedett. Alkotóként megfordult az együttesnél Foltin Jolán, Timár Sándor és Farkas Zoltán “Batyu” is.

További szakmai elismeréseket Szekszárd és Balatonföldvár fesztiváljain szerzett az együttes. A nívódíjak mellett újabb kiváló minősítések jelezték a Mecsek színvonalát. A hazai eredmények mellett a külföldi sikerek sem maradtak el – Jugoszlávia, Szíria, Olaszország és Franciaország fesztiváljai mellett a táncosok nagy sikert arattak Pécs testvérvárosaiban: a finn Lahtiban, Lvovban a Szovjetunióban, a törökországi Kütahyában és a német Fellbachban is.

Mecsek Táncegyüttes irányítására 2017-ban Szabó Sándor kapott megbízást, aki jelenleg is a Mecsek Táncegyüttes Egyesület elnöke. 2017-2019 között Kovács-Jelinek Emese és Kovács József, Dodi vállalták magukra a művészeti vezetését az együttesnek. Egy újfajta, lendületes  színt hoztak a csoport életébe és inspiráló személyiségük és munkájuk nagyot lendített a csoport tánctudásának, tánckészségének fejlődésén. Ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak eredménye volt a 2018-as Szekszárdi Néptáncfesztiválon való bemutatkuzásunk, melyet a zsűri “A legegységesebb csoport” címmel jutalmazott.

2019. őszén pedig ismét egy újabb kiváló párral gazdagodtunk: Számfira-Nagy Zita és Számfira Máté vette át az együttes vezetését. Nagy reményekkel és lelkesedéssel vágtunk bele a közös munkába. Egy újabb fesztiválsiker koronázta a kapcsolódást: a “Vajdasági Kamara Táncegyüttesek Néptáncfesztiválján” “Regrut din Bihor” című számukkal III. helyezést értünk el.

2020-ban újabb váltásra került sor: Kiss-Drozdovszky Dóra és Kiss Gergő Pekka érkeztek együttesünk élére. Nehéz időszakban, a pandémia kezdetével vették át az irányítást és igyekeztek a legtöbbet kihozni a helyzetből. Még tart az összecsiszolódás, a csapatépítés és reménykedünk, hogy most már töretlenül zajlodhat a munka a csoportban.

2020-ban került volna sor az együttes 65 éves jubileumi műsorára, ami mindig nagy töltést ad minden régen és most is a Mecsekhez kötődőknek, de sajnos szintén a járványhelyzet miatt halasztanunk kellett.

Az együttesünk jelenleg 34 fővel működik. Erősségünknek tekintjük, hogy a gimnazisták, az egyetemisták és a fiatal felnőttek is megtalálhatóak soraink között, ezzel is szinesítve, gazdagítva  műsorainkat. Az elmúlt években gömöri, rábaközi, mezőkeszűi és hosszúhetényi anyagokkal foglalkoztunk, melyekből koreográfiák is készültek. Jelenleg a mezőkölpényi és a kalocsai anyagba merültünk el Dórival és Gergővel.

Kép forrása: https://www.facebook.com/misinadance/photos/?ref=page_internal

Szöveg forrása: http://www.mecsektanc.hu/tancegyuttes/historia/