Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem

Okosparkolás

Mi az az okosparkolás? Mit kell róla tudni? Mire szolgál? Hogyan segít?

Pécs belvárosának levegőminőség-javítása céljából a korábbi években forgalomcsillapított övezetek kerültek kialakításra. Következő lépésként a belvárosi parkolóhelyek kerültek felokosításra annak érdekében, hogy csökkenjen a levegő- és zajszennyezés, élhetőbbé váljon a városcentrum, és nem utolsósorban véget érjen a parkolóhelyek utáni hajsza a belvárosban.

A projekt során 709 belvárosi parkolóhelybe került beépítésre érzékelő szenzorok, amely jelzi, hogy az adott hely épp szabad-e, vagy állnak azon. A folyamatosan frissülő adatok a felhasználók számára a Parker nevű, okostelefonokra ingyenesen telepíthető applikációban jelennek meg – piros színnel jelöli a rendszer, ha a parkolóhely foglalt, zölddel, ha szabad. Az applikációval még a várakozási díjfizetés is megoldott, hiszen az alkalmazás biztosítja, hogy a felhasználó el tudja indítani az adott zónában a mobil parkolást. Ezen túlmenően a nagyobb parkolási egységek megközelítési útvonalán a szabad parkolóhelyek száma információs táblákon kerül feltűntetésre.

Okosparkolas 696x313 1

Az információs táblák a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról adnak valós idejű információt a közlekedőknek. Ezzel őket felesleges keresgéléstől, a város levegőjét pedig szükségtelen károsanyag-kibocsátástól kíméli meg. A táblák információt szolgáltatnak az autósoknak, hiszen az információs tábla csak a szabad parkolóhelyek számát mutatja, a pontos helyüket nem. A kijelzés két színben történik, ha nincs szabad parkolóhely, akkor piros nullával, ha van, akkor zöld számmal.

4 helyszínen összesen 7 információs tábla szolgálja az autósok kényelmét:

  • Nagy Lajos király útja – Centrum parkoló csatlakozásnál lévő két táblán a Centrum parkoló szabad férőhelyeit jelzik;
  • a Rákóczi út – Váradi Antal utcánál a Váradi Antal utca, Eötvös József utca, Dischka Győző utca, Zrínyi Miklós utca és Jókai Mór utca parkolóhelyeit jelzik;
  • a Hal tér – Rákóczi út kereszteződésnél a két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi János utca, Lyceum utca helyeit mutatják;
  • a Felsőmalom utca – 6-os út kereszteződésébe telepített két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi Miklós utca, Lyceum utca, Felsőmalom utca és Király utca szabad parkolóhelyeinek számát láthatjuk. II.G  

A Parker mobilapplikáció iOS és Android rendszerre is ingyenesen letölthető és telepíthető. Az applikáció nem csak Pécsen de Budapesten is segítségünkre lehet a belvárosi parkolóhely keresésben.

Okosparkolas 747x420 1

Az okosparkolási rendszer segítségével nem csak a parkolózónák telítettségét tudjuk megfigyelni, hanem a kiválasztott parkolóhelyre is el lehet navigálni a felugróablakban kiválasztott alkalmazás által (Apple Maps, Google Mapps, Waze). Valamint beállítható, hogy mely parkolóhelyeket szeretnénk látni a térképen, például csak a szabad parkolóhelyek, vagy csak a mozgáskorlátozott helyeket stb. Továbbá a parkolási díjat is el tudjuk indítani az applikációban és egy egyszerű “STOP” SMS elküldésével leállítani azt. Fontos, hogy ezt a funkciót csak a magyar mobil szolgáltatók ügyfelei tudják igénybe venni!

Az okosparkolási rendszer applikációja letölthető: (Android itt, IOS itt,)